Update : Un senator acuză! Pe nedrept. Despre centrala nucleară de la Doicești și câteva controverse

Motto: Ciocu mic și joc de glezne!

Cu surprindere și în egală măsură cu dezamăgire, constat, pe zi ce trece, că cele câteva cuvinte amintite în mottoul acestui articol sunt exact ce se așteaptă și se speră ca să definească și acest spațiu, unul ce se revendică, totuși, a face parte din spațiul media. Adică, cu alte cuvinte, în cel mai bun caz, ar fi bine ( mi s-a și transmis asta) să devii doar o portavoce a intereselor politice și, la fel ca alte “n” publicații, ce împărtășesc prea multele păreri oficiale ( păreri politico-administrative, plătite din bani publici, ca să fim bine înțeleși, deci pe care le plătim oricum cu toții, fie că știm sau nu acest lucru) să exclud varianta părerii subiective, personale, dar și filtrul analitic , de asemenea liberul arbitru ar trebui să devină doar o amintire.

“Ca să fie bine, să nu fie rău“, vorba unui “clasic” în viață.

Valahia Media

Dincolo de aceste sfaturi, în funcție de cele publicate, spațiul Valahia Media a fost, pe rând, unul PNL-ist, USR-ist, și, destul de rar, chiar PSD-ist, fiind uneori acuzat de neofascism sau neomarxism, în viziunea celor ce vor fi comentat feluritele luări de poziție cuprinse în aceste spațiu. Cu alte cuvinte, de la stânga la dreapta spectrului politic, le-am cam bifat pe toate. Așa cum am amintit, în numeroase ocazii, în spațiul Valahia Media singura politică acceptată a fost cea a bunului simț, orice eventuală exprimare a politicului fiind identificată ca atare (n.m. semnalizarea vizibilă a unei publicități partinice sau electorale; Nu a fost cazul decât în rare, foarte rare, ocazii, oricum, până acum). Din această perspectivă, pentru că oricum nu mai contează o nouă “ștampilă”, această nouă luare de poziție vine să contrazică, chiar vehement, o părere, chiar o greșeală impardonabilă (părerea mea), pe care nu aș fi amintit-o nici măcar în treacăt, dacă nu ar fi vizat și acest spațiu.

Sursa foto: Dragoș Popescu/ facebook

Miercuri, 26 octombrie 2022, senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu (n.m.ales pe lista USR-Plus,acum senator REPER, adică o găselniță post electorală de neînțeles pentru susținătorii, mulți din ei oricum, celor de la USRPlus) a transmis către “presă” un comunicat, în care se lansa o invitație la un eveniment ce urma să aibă loc în data de 3 noiembrie, la Doicești.

Joi, 3 noiembrie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură din comuna Doicești, voi organiza o consultare publică despre reactoarele modulare mici.

În acest sens invit dâmbovițenii, în special locuitorii comunei Doicești și ai comunelor limitrofe să completeze un chestionar despre cum văd ei investiția de la Doicești. Chestionarul poate fi accesat aici: https://docs.google.com/forms/d/1MjL45tToD6sq7SRXEmP_6YQnHPZOXN3YyvDpr3QYyrw/edit

La nici 48 de ore de la transmitere, senatorul dâmbovițean “a luat foc”, exprimând supărarea în propria pagină de facebook. Spune senatorul, revoltat că invitația nu a fost publicată, că:

Și eu “regret nespus” că jurnaliștii locali nu reprezintă puntea de comunicare cu cetățenii, mai ales când este vorba despre evenimente organizate în interesul acestora.

Și întreb reprezentanții presei locale: de ce comunicatul de presă nu a fost preluat pe paginile administrate de domniile lor pentru a ajunge informația la cât mai mulți cetățeni?

Cum senatorul Dragoș Popescu reprezintă unul dintre cei ce a rezonat de-a lungul timpului cu materialele publicate în spațiul Valahia Media ( chiar și la critici, lucru destul de rar în lumea politica românească,acolo unde alesul mai degrabă se face că nu vede critica ce îi este adresată sau mai rău încearcă eliminarea celui care critică) am speranța că și acest material va fi perceput la adevărata sa dimensiune, nu că în caz contrar ar fi vreo diferență. Așadar:

Sursa foto: Dragoș Popescu/ facebook

Spune senatorul dâmbovițean că jurnaliștii dâmbovițeni nu le arată dâmbovițenilor evenimente ce sunt organizate în beneficiul lor și, din acest motiv, comunicatul amintit anterior nu a fost difuzat. Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar, în spațiul Valahia Media amintitul comunicat nu și-a găsit loc pentru că era inadecvat să amintești un eveniment cu o săptămână înainte ca acesta să aibă loc ( nici măcar nu va avea loc în condițiile inițiale, cele anunțate de senator). Inadecvat din perspectiva Valahia Media, pentru că în cazul în care ar fi fost vorba de relații contractuale, de vreun fel, astfel de exprimării ale inadecvării nu și-ar fi avut rostul.

În altă ordine de idei, senatorul de Dâmbovița ignoră câteva amănunte: Pentru astfel de gesturi politice, precum comunicatul amintit anterior ( este eveniment organizat politic, nu de vreun ONG, pentru a putea fi identificat în alt fel) Statul, în mult prea marea sa bunăvoință, dă sume importante de bani pentru propaganda politică, atât banii alocați direct partidelor la nivel central, acele multe milioane de euro anual, de care am mai amintit și aici, cât și prin cabine parlamentare în fiecare județ în parte (uitați-vă și aici și minunați-vă). Poate și aceasta este o explicație pentru care un gest politic este ignorat, când este identificat ca atare.

Când niște bani sunt dați pentru o astfel de promovare, în unele părți, în vreme ce de la altele se așteaptă o gratuitate a promovării, la infinit, numai de corectitudine nu putem vorbi. Comunicarea și parteneriatul trebuie să fie cu două sensuri întotdeauna și mai ales semnalizate ca atare, acolo unde este cazul.

Din perspectiva Valahia Media, subiectul amintit, amplasarea reactorelor modulare mici la Doicești, este unul de maxim interes, motiv pentru care acest spațiu a fost primul care a amintit că este posibil să fie probleme cu alegerea acestui amplasament (n.m.cu sinceritate, provoc pe oricine să arate că au fost exprimate îndoieli mai devreme de data de 24 mai 2022, cu privire la amplasarea centralei NUScale de la Doicești, adică momentul în care acestea au fost exprimate în spațiul Valahia Media).

Dezbaterea propusă de senatorul Dragoș Popescu, ce va avea loc în data de 3 noiembrie, din câte am înțeles în aer liber, pentru că nu s-a reușit a ajunge la o înțelegere cu primarul PSD al comunei ( n.m. – de așteptat de altfel, dată fiind configurația politică din Dâmbovița; Despre subiect cu mai multe amănunte în curând, aici), nu este nici măcar prima de acest fel organizată la Doicești, iar precedenta dezbatere nu s-a încheiat decât cu niște întrebări fără răspuns, adresate celor de la NuclearElectrica, și poate ar fi fost normal ca de acolo să se plece în noua dezbatere.

Director NuclearElectrica, Doicești jud. Dâmbovița, 15 iunie 2022

Pentru conformitate, iată momentul primei dezbateri ( n.m.de fapt tot o întâlnire cu un carcater politic mai mult) ce a avut loc la Doicești, în data de 15 iunie 2022:

Update: 1 noiembrie 2022

În urma articolulului anterior am avut mai multe reacții din partea celor vizați, de unele dintre comentarii. Reacții ce doar nuanțează, eventual, cele afirmate anterior, neschimbând fundamental pările exprimate în articol.

În altă ordine de idei, pentru o corectă informare, iată și noua variantă a celor ce urmează a se întâmpla la Doicești, în data de 3 noiembrie (n.m.se pare că au fost strânse mai multe întrebări ce așteaptă un răspuns, unul ce nu va veni prea curând, probabil, asta și pentru că bătălia pentru energie ieftină este una de prea lungă durată, pentru a putea fi epuizată doar printr-o dezbatere publică, una necesară, evident, dar din păcate nu și suficientă, după părerea celui ce semnează aceste rânduri, în spațiul Valahia Media.).

În informarea de presă, ce urmează, am selectat doar partea semnificativă pentru cetățenii de la Doicești, eliminând considerațiile de ordin istoric, ce sunt prezente în varianta in extenso a informării de presă, ce am primit-o, o informare de presă ce vizează proiectul de la Doicești.

Prima dezbatere reală cu cetățenii din Doicești despre reactoarele modulare mici

3 noiembrie, ora 17.00, Casa de Cultură, comuna Doicești

Vă invităm la prima dezbatere cu cetățenii privind construirea de reactoare modulare mici lângă casele oamenilor și în vecinătatea școlii din comună. Până în prezent, deși au ținut o conferință de presă (video), companiile implicate și autoritățile nu au informat real cetățenii și nu i-au consultat cu privire la proiect (….)

(…) Cetățenii din Doicești și comunitățile vecine au foarte multe întrebări și îngrijorări la care nu răspunde nimeni dintre cei implicați în dezvoltarea proiectului Small Modular Reactors (SMR). 90 de chestionare au fost completate de către cetățeni, cu întrebări și îngrijorări, iar pe 3 noiembrie la ora 17.00 organizăm o dezbatere publică pentru a încerca să răspundem la ele, împreună cu experți și societatea civilă. La cele mai importante întrebări și temeri din chestionarele completate vor răspunde experți Greenpeace, avocați specializați în drept de mediu, Dragoș Pâslaru, europarlamentar preocupat de problema transparenței decizionale. În finalul întâlnirii vom stabili împreună cu cetățenii ce pași putem urma pentru o participare reală a comunității la luarea deciziilor privind investiția planificată în Doicești.

Dezbaterea este organizată de Dragoș Popescu, senator REPER și echipa sa.

Informare de presă REPER DB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *