Timpul opțiunii! Doar 4 țări din întreaga lume mai susțin Rusia lui Putin, în conflictul din Ucraina

Probabil unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a planetei s-a consumat ieri, 2 martie 2022, la Adunarea generală ONU ( UN General Assembly ). 193 de state au votat o rezoluție prin care Rusiei i se cere: “Immediately, completely and unconditionally withdraw all of its military forces from the territory of Ukraine within its internationally recognized borders.” ( n.m. traducere- retragerea imediată, completă și necondițioantă a forțelor militare de pe teritoriul Ucrainei, în granițele recunoscute internațional ale acestei țări).

Rezultatul votului a fost cât se poate de clar și fără echivoc: 141 de țări au votat în favoarea moțiunii, 5 împotrivă iar 35 de state s-au abținut.

Practic, Rusia și invazia asupra Ucrainei este susținută de Belarus ( parte în conflict), Coreea de Nord (poziție împotriva a orice, în adunările ONU), Eritreea ( mică țară din estul Africii, ce construiește un port, cu Rusia, la Marea Roșie) și Siria ( regimul Assad este sustinut la putere de armata Rusiei). Evident și Rusia a votat împotriva moțiunii. Până si aliații tradiționali ai Moscovei, Nicaragua, Cuba sau China s-au abținut la vot, preferând să lase majoritatea să decidă( fara a mai lua partea Rusiei). Priviți harta votului ( o situație a votului, activă, poate fi găsită aici, thediplomat.com)

Este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când Consiliul de Securitate al ONU a decis votarea unei moțiunii în Adunarea Generală a ONU ( 193 de state). S-a mai întâmplat de 11 ori din 1950 și până în prezent ( practic de la al doilea război mondial încoace).

It is the first time in 40 years the security council has referred a crisis to the assembly and only the 11th time an emergency session of the UN general assembly has been called since 1950.

Sursa- The Guardian

P.S.

Herson, Ucraina, 3 martie 2022

România a votat în favoarea moțiunii. Între timp, în conflictul din Ucraina, Rusia si-a intensifcat atacurile, peste 1 milion de ucrainieni au părăsit țara. Orașele Ucrainei sunt bombardate fără discernământ, iar sancțiunile financiar-economice asupra Rusiei sunt fără precedent, țara riscând să fie izolată de tot restul lumii ( cu câteva excepții).

Un elicopter și un avion militar ( MIG 21) s-au prăbusșt în Dobrogea ( 2 martie 2022). 8 militari ( 7 în elicopter si pilotul avinului) au decedat. Autoritațile române spun că defecțiuni tehnice au stat la originea tragediilor.
Rădăuți, judetul Suceava- Sute de refugiati ucrainieni sunt cazați într-o tabară de corturi, asmblată de autoritatile române în apropierea graniței. Peste 130.000 de refugiati ucrainieni au ajuns în România. Aproximativ 50.000 au rămas pe teritoriul României, până acum.

În România, armate de eurosceptici, negaționisti (a orice), dar și conspiraționiști (pro Putin cei mai mulți dintre ei) avertizează, dau sfaturi și eliberează toate frustrările personale în amenințări mai mult sau mai puțin voalate, în care acreditează ideea că e bine să nu condamnăm, ceea ce se întâmplă în Ucraina, că “vestul” ne minte și manipulează, că Rusia procedează corect ( oferind ca argumente orice greșeală a istoriei, de la Cristos încoace, într-o poziționare duplicitară, tendențios argumentată și evident lacunară). Nu mai este o chestiune de opțiune, deja, între est si vest.

Este, din ce în ce mai evident, o problemă de alegere, între Rusia lui Putin și Restul Lumii.

Unde ne poziționăm?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *