Avertisment! Războiul informațional a ajuns și în România, în contextul conflictului din Ucraina. Media închisă sau limitată, “fake news” în valuri, în rețelele sociale

În contextul războiului din Ucraina ( n.m.pentru cine se mai îndoiește că este vorba despre un război, sfatul este doar de a renunța sa mai citească și continuarea acestui articol) un alt război a ajuns deja și în România. cel al informației, unul în care nu va exista niciodată un învingător, probabil. A prezenta pe scurt faptele este o muncă inutilă și ineficientă, datele neputând fi cuprinse în doar câteva cuvinte. Totuși, iată, pe scurt, câteva date (probabil importante).

Fie că este vorba despre audio-vizual (adică ce intră sub reglementarea CNA) fie că este vorba despre spațiul online ( presa scrisă, format print, nu are relevanță în momentul de față) o adevărată luptă pentru audiență (și fonduri) se poartă cu toate armele.

CNA

Conform paginademedia

CNA avertizează cu sancţiuni dure, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Consiliul a anunţat în şedinţa publică de marţi, 1 martie, că va retrage licenţele posturile de radio şi TV dacă nu respectă obligaţia verificării surselor, mai ales atunci când transmit informaţii sensibile, cum e cazul războiului din Ucraina.

Forul invocă aplicarea Articolului 95 din Legea Audiovizualului, care prevede sancţiuni care merg până la retragerea licenţei TV, în anumite condiţii”

Articolul de lege care permite retragerea licenţei:

Consiliul poate decide retragerea licenţei audiovizuale sau a dreptului de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere, în cazul săvârşirii repetate de către furnizorul de servicii media a uneia dintre următoarele fapte:
 

a) incitarea publicului la ură naţională, rasială sau religioasă;
b) incitarea explicită la violenţă publică;
c) incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat;
d) incitarea la acţiuni teroriste.

(Articolul 95 cu 1, din Legea Audiovizualului)

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)

DNSC, autoritate a statului român, din subordinea Guvernului a anunțat în data de 3 martie 2022, că:

DNSC avertizare tentativă de fraudă ( prin email), Se cere ajutor pentru refugiații din Ucraina

“În contextul conflictului din Ucraina, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între incidente de securitate cibernetică și propagarea știrilor false sau a dezinformării în spațiul public românesc.

Echipa Directoratului a publicat pe dnsc.ro o listă de site-uri cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia, plus adrese IP specifice utilizate în atacuri malware, listă pe care o va actualiza frecvent. https://dnsc.ro/…/situatie-site-uri-cu-activitate-in

Decizia DNSC a iscat un adevarat tsunami, în online. Asta pentru că, între siteurile interzise, se regăseste și aktual24.ro, un site ce este declarat anti-Putin și a războiului declanșat de acesta în Ucraina, site-ul fiind asociat cu Sputnik și Rusia Today ( site-uri de propagandă ale Guvernului rus, ce au fost interzise în UE).

Conform G4media.ro, proprietarul site-ului, Ovidiu Albu declară că este o nedreptate inimaginabilă:

Ma confrunt cu o situatie absolut nebuneasca si total absurda. Domeniul aktual24.ro a fost anulat brusc si absolut fara nicio explicatie in aceasta seara. Ulterior, a aparut un comunicat al Directoratului National de Securitate Cibernetica cu o lista de site-uri rusesti de propaganda interzise pentru fake news in care a fost bagat si aktual24.ro. Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro? Sunt mii de trolli care ma injura, imi doresc toate ciumele si bolile pentru ca scriu rele de Putin si astia ma interzic pentru ca ii fac propaganda lui Putin? In plus, sunt invocate doua IP din Germania legate de aktual24.ro. Eu n-am mai fost in Germania de 10 ani si nici n-am pe nimeni acolo care sa scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte usor. (update: imi spus cei de la hosting, presslabs, ca la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt).
Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro.

Preluare articol g4media.ro

De altfel, site-ul aktual24.ro este recunoscut ca un site critic, la modul cel mai acid, al PSD-ului, iar decizia luată, de închidere a acestuia, se speculeaza că nu poate fi disociată de acestă atitudine a celor de la aktual24.ro.

Chiar si site-ul g4media.ro este cerut a fi închis, de către George Simion, președintele AUR, asta după ce formațiunea pe care o conduce a fost în mai multe rânduri criticată de cei de la g4media.ro, în special pentru atitudinea prorusă și pro Putin, profund anti UE, a celor de la AUR ( ce e drept o atitudine ce precede conflictul din Ucraina).

Ucraina 3 martie 2022

Internațional

Cele două organe de propagandă pro Putin, Rusia Today si Sputnik au fost interzise în spațiul UE, după izbucnirea razboiului din Ucraina. Conform Bloomberg

Site-ul Sputnik, după ce a fost atacat de hakerii Anonymus ( stirile au fost inlocuite cu unele din mass media din occident)

“In order to justify and support its aggression of Ukraine, the Russian Federation has engaged in continuous and concerted propaganda actions targeted at EU and neighboring civil society members, gravely distorting and manipulating facts,” State-controlled media “are essential and instrumental in bringing forward and supporting the aggression against Ukraine and for the destabilization of its neighboring countries,” according to the Commission. “It is necessary to urgently suspend the activities of such media outlets in the EU, until the aggression to Ukraine is put to an end.”

Sursa- Bloomberg.com

YouTube, Facebook, Instagram and TikTok au blocat conținutul Sputnik și Russia Today, de asemenea( cele două organe de propagandă ale guvernului rus). Sputnik, spre exemplu, opera în prezent site-uri de știri, cu rapoarte și comentarii, în peste 30 de limbi, “A fost creată printr-un ordin executiv al președintelui Rusiei la 9 decembrie 2013 Potrivit șefului său, Dmitry Kiselyov, Sputnik avea scopul de a „oferi interpretări alternative care, fără îndoială, sunt la cerere în întreaga lume”. “Președintele Vladimir Putin, care a vizitat baza de la Moscova a unei rețele de televiziune RT în 2013, a declarat că obiectivul din spatele atât a viitoarei agenții Sputnik, cât și a RT-ului a fost „ruperea monopolului fluxurilor de informații globale anglo-saxone”.

Sputnik si RT au prezentat distorsionat informații despre războiul din Ucraina, fără a oferi imagini si date concrete, prezentând totul ca o “operațiune specială”, a guvernului rus, nicidecum ca o invazie a întregii Ucraine, cum s-a întâmplat deja, dezinformând constant cu privire la cele ce se întâmplă în Ucraina.

Tancuri rusești la granița republicilor Donbas și Lugansk ( tot ce au prezentat cei de la Sputnik si RT referitor la “operațiunea specială” din Ucraina)

În Rusia, începând din data de 4 martie 2022 doar canalale oficiale de comunicare ale guverului rus mai pot emite. Toata presa străină sau cea independenta rusă au fost interzise.

Potrivit autorităţii ruse de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, accesul la site-urile biroului rus al BBC şi radio-televiziunii internaţionale germane Deutsche Welle (DW), la site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda, antena rusă a RFE/RL, a fost „limitat”.   Vineri dimineaţă, paginile de deschidere ale BBC şi Deutsche Welle nu au funcţionat normal, unele articole despre războiul din Ucraina fiind inaccesibile, au constatat jurnaliştii de la AFP Moscova. 

Postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) a anunţat că a fost închis iar postul de televiziune independent Dojd a transmis că îşi suspendă activitatea până la noi ordine. 

Autorităţile ruse au interzis în special mass-media să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre acest subiect şi folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”. 

Sursa foto- Getty Image

Un proiect de lege ce va fi analizat vineri, 4 martie 2022, în Duma de Stat, prevede 15 ani de închisoare pentru orice informatie ( publicatie, mass media, rețele de socializare) referitoare la un “Război” ( cuvânt interzis a fi folosit în Rusia) pe teritoriul Ucrainei sau orice informatii defăimătoare la adresa armatei ruse, considerate de puterea rusa “fake news” ale mass-mediei occidentale.

În România, dar nu numai, sunt adevărate campanii în spațiul rețelelor de socializare în special, în care se încearcă acreditarea ideii că politica dusă de Putin este cea corectă, că războiul din Ucraina nu există, iar totul este o exagerare plănuită de toată mass-media occidentală ( n.m.- în categoria amintită sunt incluse segmentele media din Europa, America de Nord sau de Sud dar si o bună parte din Asia).

1 Reply to “Avertisment! Războiul informațional a ajuns și în România, în contextul conflictului din Ucraina. Media închisă sau limitată, “fake news” în valuri, în rețelele sociale”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *