Teamă, scandal, modificări. Sau cum a devenit spitalul de la Găești spital suport COVID 19.

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus din județul Dâmbovița a dus, în urma cu câteva zile (detalii aici Valahia Media) la desemnarea, de către Ministerul Sănătății, a unei secții din Spitalul de la Gâești (județul Dâmbovița),în secție suport pentru pacientii cu coronavirus din județ. Asta în conditiile în care cele două unități medicale în care se asigura tratamentul pacienților cu coronavirus, din Dâmbovița (Târgoviște și Pucioasa) nu mai erau suficiente. Numai ca decizia nu a fost nici pe departe una ușor de pus în practică.

Poziție personal medical Găești

Primii care au reacționat au fost medicii (personalul medical) de la unitatea medicală din Găești. Aceștia chiar au protestat pentru că, după cu au motivat, nu știau cum să facă față situației noi în care erau puși și, în plus, nu erau de acord cu desființarea secție de UPU a spitalului. De fapt, după cum a fost anunțat pe pagina oficiala de facebook a Spitalului Orășenesc Găești:

Asa cum știți spitalul nostru de luni, 13 iulie devine spital suport covid, 100%, și nu mai poate îngriji decât bolnavi confirmați covid pozitiv.
Împreună cu o echipa de specialiști din Direcția de Sănătate Publica Dâmbovița am încercat sa găsim soluții parțiale, dar construcția monobloc, unipavilionara a acestui spital nu ne permite sub nici o forma sa menținem activitate non covid în condiții de siguranță absoluta pentru pacienți și personal.
Știm ca proximitatea cu spitalul nostru, asa cum era, va oferea un grad de siguranță și confort, dar nu putem face mai mult. Județul Dâmbovița are din păcate un loc fruntaș în cazuistica covid, astfel încât trebuie sa ajutam și acesti bolnavi.
Pana acum am luptat cu un dușman perfid, ascuns și necunoscut, fiecare pacient fiind considerat posibil infectat.
De luni dimineață începem lupta deschisa. Am reușit în timp scurt sa ne organizam, avem pregătite 110 paturi, am perfectat protocoalele de lucru, achiziționam substanțe dezinfectante și echipament de protecție. Am reușit zilele acestea sa angajam un medic epidemiolog (specialitate extrem de importanta în activitatea antipandemie) care a acceptat sa ni se alăture în lupta, lucru pentru care ii mulțumim.
Îngrijirea pacienților covid pozitiv este prioritară, dar și protejarea personalului este o prioritate absoluta.
Nu știm cât o sa dureze aceasta situație, nu știm foarte bine cum o sa evolueze. Este o boala cel puțin ciudata, acum, vara, când toate gripele scad ea creste în incidenta, fiind de fapt tot o boala gripala.
Va asiguram ca vom face tot ce depinde de noi pentru a reveni cât mai curând la regimul normal de lucru.
Sa aveți grija de voi!

Se spune într-o postare datată 10 iulie 2020.

Reacție DSP

Ulterior, DSP Dâmbovița a venit cu un răspuns amplu, în care precizează că nu a fost înțeleasă exact intenția Ministerului Sănătății, și că, practic, unitatea medicală de la Găești nu va fi transformată în totalitate în secție suport covid 19, pentru pacienții din Dâmboviță. Iată comunicatul integral al celor de la DSP Dâmbovița (din data de 13 iulie):

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la desemnarea Spitalului Orăşenesc Găeşti ca spital suport COVID- 19, facem următoarele precizări:
Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele 2 săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS- CoV- 2 pozitive, pe fondul :

-relaxării măsurilor restrictive instituite în perioada stării de urgenţă în diferite sectoare de activitate;

-existenţei unui număr mare de focare de colectivitate;

-creşterii numărului de testări profilactice la nivelul centrelor rezidentiale pentru persoane adulte şi copii, conform metodologiei de supraveghere a sindromul respirator acut cu noul coronavirus SARS- CoV-2;

-deciziei societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate;

-deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere, sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de 6 focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive;

-nerespectării recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale unor cazuri confirmate, ca urmare a ultimelor modificări legislative ;

-nerespectării de către populaţia generală a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtării măştii de protecţie, ori a utilizării acesteia în mod necorespunzator;

-accentuării gradului de mobilitate al populaţiei având în vedere sezonul estival.

În acest context, capacitatea unităţilor sanitare cu paturi desemnate de Ministerul Sănătăţii ca spitale suport Covid – 19 a fost depăşită, astfel că a fost necesară intervenţia Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa pentru organizarea transferului pacienţilor în unităţi similare din judeţele învecinate, care se confruntă la rândul lor cu o creştere a numărului solicitărilor şi al internărilor pentru tratament de specialitate.

Prin Ordinul nr. 1239 din 09.07.2020, ministrul sănătăţii a modificat Anexa 3 – lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SarsCov2, a Ordinului nr. 555 din 2020, incluzând pe acesta listă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Damboviţa, Spitalul Orăşensc Găeşti, dar şi Secţia Recuperare Medicală a Spitalului Municipal Moreni.

Propunerea ca Spitalul Oraşenesc Găesti (cu excepţia Compartimentului de Primiri Urgenţe, radiologie, farmacie, dispensar TBC şi ambulatoriul de specialitate) să devină spital suport COVID, a fost fundamentată prin necesitatea asigurării condiţiilor de tratare sub supraveghere medicală, a pacienţilor confirmaţi SARS -CoV -2, forme asimptomatice şi usoare, precum şi prin faptul că structura funcţională a acestuia, nu permite acordarea simultană a asistenţei medicale în regim de spitalizare continuă a pacienţilor COVID şi a pacienţilor non COVID, prin desemnarea parţială a unor secţii/compartimente destinate exclusiv bolnavilor confirmaţi pozitiv SARS- CoV- 2.

Personalul Spitalului Orăşenesc Găesti a fost dezinformat că activitatea compartimentului de primiri urgenţe va fi suspendată, fiind dirijată într- un corp similar celui de triaj epidemiologic, amplasat la intrarea în unitate, fapt cu care Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa nu poate fi de acord.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au analizat structura functională a Spitalului Orăşenesc Găesti şi au stabilit că se pot asigura circuite funcţionale separate pentru CPU, laborator de radiologie şi imagistică şi ambulatoriul de specialitate, aflate la parterul clădirii, cu intrări separate atât pentru CPU cât şi pentru radiologie şi ambulatoriu şi în acest sens va emite aviz favorabil pentru noua structură.

Menţionăm că pacienţii COVID vor fi investigaţi radiologic la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.
Echipa Direcţiei de Sănătate Publică Damboviţa a identificat circuitele epidemiologice funcţionale necesare în vederea desfăşurării activităţii medicale suport COVID, astfel încât riscul de contaminare să fie eliminat:

-desemnarea zonei verzi destinate accesului şi odihnei personalului medical dedicat;

-zona galbenă destinată echipării/dezechipării personalului medical la intrare/ieşire/în /din zona roşie;

-zona roşie destinată exclusiv pacienţilor pozitivi;

Ca şi la celelalte unităţi sanitare suport COVID din judeţul Dâmboviţa, tratamentul pacienţilor COVID – pozitivi, forme uşoare sau asimptomatice, va fi stabilit în baza unui protocol încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte şi Spitalul Orăşenesc Găeşti, protocol ce va fi avizat de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa.

În baza acestui protocol, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, prin medicii specialişti boli infecţioase şi pneumologie, va evalua fiecare pacient stabilind schema de tratament, urmând ca la nivelul Spitalului Orăşenesc Găeşti, personalul medical să supravegheze evoluţia bolii, conform unor criterii stabilite clar de Ordinul M.S. nr.555/2020.

Acelaşi ordin stabileste că asistenţa medicală a pacienţilor COVID forme asimptomatice şi usoare, poate fi asigurată cu medici de alte specialităţi decât boli infecţioase, medici rezidenţi sau medici voluntari de orice specialitate, supervizaţi de medici infectionisţi, cu obligaţia asigurîrii supravegherii asistenţei medicale timp de 24 h.

În concluzie, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a avut şi are în continuare preocuparea permanentă în asigurarea asistenţei medicale pentru întreaga populaţie a judetului, dar în acest context epidemiologic, prioritratea numărul unu o reprezintă gestionarea epidemiei.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin STOICA

Au precizat cei de la DSP Dâmbovița.

Poziție primar Găești

Grigore Gheorghe, primar Găești

După această luare de poziție, a reacționat și primarul orașului, Gheorghe Grigore (instituția pe care o conduce având în subordine unitatea medicală de la Găești). Într-o postare, tot pe facebook, Gheorghe Grigore a anunțat că:

” Dragi găeșteni, sunt în măsură să vă dau noi informații despre spitalul nostru. Astăzi, ne-am mobilizat și am creat un circuit separat in spital, astfel ca toți cetățenii noștri să fie în siguranță când vin aici.
După ultimele negocieri cu DSP Dâmbovița, Spitalul rămâne cu Compartimentul de Primiri Urgențe, care este vital, Radiologia și Dispensarul TBC.
O parte din medici și personalul auxiliar vor deservi UPU, iar ceilalți vor trata bolnavii Covid.
Tuturor le mulțumesc și îi asigur de sprijinul meu total și necondiționat!
Le voi fi în permanență aproape!
Dumnezeu să ne ocrotească pe toți! “

Facebook, Grigore Gheorghe
Spital Găești, postare facebook 13 iulie 2020
Spital Găești, coronavirus-Valahia Media

Postarea este ilustrată cu imagini de la lucrări de astfaltare ce au loc în incinta spitalului (fără comentarii).Deocamdată, la spitalul de la Găești nu a fost transferat niciun pacient cu coronavirus. Odată ce circuitele vor fi încheiate și separarea secților va fi foarte clară, cel mai probabil, unitatea va primii pacienți cu coronavirus, de care, din păcate, județul Dâmbovița nu duce lipsă. Ba din contră.

1 Reply to “Teamă, scandal, modificări. Sau cum a devenit spitalul de la Găești spital suport COVID 19.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *