Într-o vreme în care mai toată lumea are o părere (considerată avizată și cât se poate de pertinentă, cel puțin de către cel care o exprimă), în ceea ce privește pandemia covid-19, probabil că era inevitabil ca și cea mai așteptată sărbătoare a anului ( la nivel planetar), Crăciunul, să sufere. În sensul în care fiecare administrație în parte, din România cel puțin, ca să nu amintim de fiecare stat în parte, organizează deja tradiționalele Târguri de Crăciun așa cum crede că e mai bine. Mai bine pentru cine?. Ei bine, aici, deja este o problemă. Majoră chiar. Cum orice fel de argument, folosit pentru susținerea unui răspuns la această întrebare poate ar fi combătut (n.m.– cum spuneam fiecare are propriul sau adevăr) cel mai bine ar fi să comparăm “partiturile” interpretate și deciziile luate. Răspunsul aparține, ca și în multe alte cazuri, doar cititorului.

Arătam, în urmă cu câteva zile, într-o postare din pagina de facebook (Valahia Media) că, la Târgoviște, spre exemplu, pregătirea sărbătorii Crăciunului, din 2021, din perspectiva administrației locale, a început mult mai devreme decât în alți ani. Mai jos postarea:
Doar vreo 3 zile mai târziu, administrația locală de la Tărgoviște anunța că, la Târgoviște, în 2021, Târgul de Crăciun nu va fi supus niciunei restricții ( acces pe baza de certificat verde, etc), asta pentru că, la Târgoviște, nu este vorba de un târg de Crăciun, în adevăratul sens al cuvântului ( ca în alți ani) și, în aceste condiții, nu se impune luarea unor măsuri restrictive de acces ( pentru limitarea aglomerării și o eventuală răspândire a bolii, infectare cu covid-19,în cazul de fată). Evident, gestul, anunțat pe FB, de edilul șef al orașului, a fost întâmpinat cu “aplauze” nelimitate. iată postarea:
Așadar, fericire! La Târgoviște nu va fi vorba de nicio restricție, la Târgul de Crăciun. De fapt ne-târgul de Crăciun, după cum zice primarul Târgoviștei.
29 nov.2021- Inaugurare Târg Crăciun Brașov ( Piața Sfatului)
Ei bine, după cum aminteam, alții au adoptat aceiași strategie administrativ-politică. La Brașov, unul din marile Târguri de Crăciun organizate în România, anual, nu numai că nu sunt restricții ( certificatul verde pentru acces) dar Târgul de Crăciun a rămas Târg de Crăciun și în denumire. A fost deja inaugurat (în 29 noiembrie) iar rezulatatul a fost cel așteptat- Mii de oamani la un loc, aglomerație de nedescris, niciun fel de distanțare, niciun fel de măsură de prevenție respectatată.( vezi imagini).

Accesul braşovenilor şi turiştilor în zonele unde municipalitatea a amplasat acele căsuţe – fie că vorbim de Piaţa Sfatului sau de cartiere – este permis fără ca aceştia să facă dovada unui certificat verde sau a unui test negativ”,
Comunicat Primăria Brăsov
Dacă la Târgoviște sau Brașov nu este vorba de vreo restricție, în alte părți de Românie măsurile diferă.


Târgul de Crăciun din Piața Mare de la Sibiu, anulat anul trecut din cauza pandemiei, va avea loc în acest an, în perioada 26 noiembrie-2 ianuarie. Pentru a avea acces, oamenii trebuie să prezinte certificatul verde Covid, au anunțat organizatorii. Târgul , inaugurat în data de26 noiembrie este unul deja aglomerat dar nu în spațiul dedicat evenimentului ci în preajma acestuia, cozi imense formându-se, în fiecare seară, pentru accesul în spațiul în care are loc acesta.


La București, Primăria Generală, adică organizatorul Târgului de Crăciun din Piața Universității, anunță că începând de sâmbătă, 27 noiembrie, nu pot intra mai mult de 1.000 de persoane simultan, iar programul se încheie mai devreme cu o oră, adică la ora 21:00 în fiecare seară.

Accesul în târg se face pe bază de bilet, care acoperă o parte din costurile organizării evenimentului. Prețul biletului care asigură o intrare/zi la târg este de 5 lei la achiziționarea online, respectiv de 7 lei, la casa de bilete.
Copiii cu vârsta până în 12 ani beneficiază de acces gratuit.
Dar, probabil că cel mai important: Accesul în incinta târgului este permis doar pentru persoanele care prezintă certificatul verde COVID, precum și în baza unui bilet de intrare.


Acestea sunt doar câteva exemple, despre cum au înțeles administrațiile locale să organizeze Târgurile de Crăciun, fie că le denumesc ca atare sau doar le spun în alt fel. Deciizile, dirferite radical de la un caz la altul, nu au nicio legătură cu apartența politică a edililor șefi ( adică organizatorii) pentru că vorbim, în egală măsură, de PNL ( București, Sibiu), PSD ( Târgoviște) sau USR ( Brașov). Fiecare face exact cum se gândește că este mai bine. Pentru cine?
După cum spuneam, la acestă întrebare răspunsul aparține doar cititorului.
risc orice înjurătură, dar sînt de acord cu artistul Tudor Gheorghe:
“Nu mă încurcă că nu vă vaccinați. Muriți în liniște.”
vrem o țară ca afară dar hulim faptul că la Kaufland se fac culoare separate a nevaccinaților, iar de trei zile rata confirmaților a devenit ascendentă
cu populismul ăsta iresponsabil, de Sf. Vasile ATI-urile vor geme, iar OMICRON se va plimba printre morminte 🙁