Târgoviște: Taxa de habitat a crescut la valoarea de 35 lei / lună. Puterea politică-administrativă spune că este normal și aruncă responsabilitatea creșterii în spatele altora

La Târgoviște , dar nu numai, 2025 a ajuns să semene, pe alocuri, cu un fragment de operă kafkiană, un fel de operă a absurdului, ce face parte, însă, din cotidian.

Așa după cum am amintit, de curând, ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița a decis, în decembrie 2024, mărirea taxei de habitat la valoarea de 62 de lei / lunar/ gospodărie, în Dâmbovița (n.m.- vechea valoare fiind de 32 lei/lună/lunar). O decizie luată de primarii din Dâmbovița (“actorii” cu drept de vot, în ADI Deșeuri Dâmbovița, mai exact 53 din cei 89 de primari dâmbovițeni, dar majoritatea… decide. În cazul de față, una PSD, dată fiind culoarea politică a mojorității celor ce au decis această majorare de taxe).

Vezi aici știrea inițială, din 31 decembrie 2024, infomație prezentată în premieră, în Dâmbovița, de Valahia Media:

Fiecare localitate dâmbovițeană are dreptul de a subvenționa această taxă cu cât vrea sau o duc puterile financiare. La Târgoviște, într-o ședință de consiliul local (din 13 ianuarie 2025), s-a decis ca taxa de habitat să crească, de la valoarea de 26 de lei, la 35 de lei. Acestea sunt valorile ce sunt plătite real, de târgovișteni (restul era subvenție plătită și anterior, ca și de acum înainte, de primăria Târgoviște, tot din banii târgoviștenilor evident).

Foto: Ședință a Consiliului Local Municipal Târgoviște (13 ianuarie 2023)

Așadar, în ședința de consiliu amintită, după ce știrea cu creșterea taxei de habitat la valoarea de 62 de lei lunar, decisă în ADI Deșeuri, a provocat, cum era și normal, o emoție puternică în rândul contribuabililor, s-a decis o creștere mai temperată (momentan), pentru a nu alimenta, probabil, valul tot mai mare de nemulțumire populară (una justificată de altfel), din momentul actual.

Foto: Ședință a Consiliului Local Municipal Târgoviște (13 ianuarie 2023)

Conform primarului Cristian Stan,: “

Am decis să suportăm, din bugetul local, ca și până acum, contribuția pentru taxa pe economie circulară, plus 7 lei pentru fiecare gospodărie (n.m.- din valoarea totală de 62 de lei), ceea ce va face ca valoarea plătită de contribuabili să fie de 35 de lei /lună.

Foto: Depozitare “ecologică” a gunoiului, la Târgoviște (decembrie 2024)

Toate bune și frumoase, dar ar mai fi câteva amănunte:

  • Întrebat dacă nu ar fi fost normal ca banii, cei 7 lei lunar dați, de primărie, pentru fiecare gospodărie, către operatorul de salubritate practic, să fie folosiți altfel, în folosul localității, edilul a răspuns că “noi ne permitem să dăm, că am atras 280 de milioane de euro fonduri nerambursabile”. Așa o fi, de ce oare nu ne permitem și altele?, ar fi, totuși, o altă întrebare.
  • “E o creștere infimă și normală a taxei de habitat” spune Cristian Stan. Adică de la 26 de lei, cât plăteau târgoviștenii, la 35 de lei/ lună, creșterea de aproape 2 euro este una infimă, în viziunea admnistrației locale. Așa o fi.
  • Parcă 38.000 de gospodării sunt calculate la Târgoviște. Ori 7 lei / lună, tot se strâng 50.000 de euro (cel puțin), de dat lunar. O fi mult, o fi puțin? În plus, se pune întrebarea: “Cât timp va dura până când această subvenție va putea fi dată?”, în condițiile de austeritate financiară anunțată, la nivel național.
  • Dar, probabil că cele mai serioase semne de întrebare sunt altele. Conducerea Primăriei Târgoviște a transmis, cu subiect și predicat, în unul dintre cazuri, că vinovați pentru creștere sunt consilierii opoziției , din Consiliul Local Municiapl Târgoviște și chiar cetățenii Târgoviștei, într-o luare de poziție ce seamănă și cu celebrele bancuri de la Radio Erevan sau cu denaturarea adevărului până la absurd, practicată de structurile statului bolșevic în vremuri de tristă amintire.

Astfel, consilierilor USR, din CLM Târgoviște, ce au “îndrăznit” să nu voteze proiectul de hotărâre, ce viza majorarea amintită, una considerată nejustificată, li s-a transmis, textual, în cadrul ședinței, de către edilul șef: “Ma voi ocupa să transmit, public, că voi ați vrut ca taxa să rămână la 62 de lei”. Da, ați citit bine, cei care au criticat majorarea taxei și au refuzat să o voteze, sunt amenințati, de primar, că vor fi acuzați, tot public, că au fost singurii ce au votat pentru majorarea taxei. Nu mai poți să te întrebi decât, vorba englezului: “WTF?”.

Tot din categoria “absurdul e pe ordinea de zi”, face parte și afirmația, rostită în ședința de CLM de la Târgoviște, conform căreia, majorarea taxei de habitat de la Târgoviște, cea plătită de cetățeni, este cât se poate de normală din moment ce s-a dublat taxa pe economia circulară la valoarea de 160 lei/tonă. “Trebuia să plătim mai mult, normal, în condițiile astea”, au spus, tot textual, reprezentanții oficiali ai Primăriei Târgoviște, în ședința de consiliu amintită.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii: economia circulară și contribuția pentru economia circulară reprezintă o parte dintr-un mecanism convenit la nivelul UE, prin care se stimulează taxarea suplimentară a deșeurilor colectate la comun, ce merg către așa numitele gropi de gunoi. Totul pentru a stimula o creștere a nivelului de colectare selectivă și, până la urmă, reducerea deșeurilor și o gestionare mai eficientă a resurselor. Practic, o colectare selectivă, ce ar trebui făcută cu ajutorul administrațiilor locale (există și fonduri pentru implementarea acestor programe) ar ajuta la diminuarea cantității de deșeuri colectate la comun și depozitată în gropile de gunoi ce sunt gestionate, ca și în Dâmbovița, în general, de operatorii din salubritate, către care merg acești bani și, ulterior, mai departe, către Fondul de Mediu.

Foto: Depozitare “ecologică” a gunoiului, la Târgoviște (decembrie 2024)

Pe scurt, reprezentantii Primăriei Târgoviște spun că plătim mai mult (n.m.taxa de 160 lei /tonă, față de 80 de lei /tonă) pentru că facem mai mult gunoi, dar uită să spună că au făcut prea puțin, spre deloc, pentru ca aceste cantități de gunoi transportate nesortat spre gropile de gunoi să scadă, deși ar fi trebuit să facă: Nu au făcut din rațiuni electorale, în primul rând.

Foto: Depozit de gunoi, Aninoasa, județ Dâmbovița, aprilie 2023

Taxa pentru economia circulară a crescut la valoarea de 160 de lei/ tona de gunoi transportat ,de la 1 ianuarie 2024, nu de la 1 ianuarie 2025, pentru a justifica, ca la Târgoviște, măriri ale taxei de habitat acum, și nu în 2024. Dar, nu au vrut să crească nimic în anul electoral 2024. În plus, nici nu au făcut nimic pentru a reduce cantitățile de gunoi transportate la comun, în depozitele de gunoi județene, pentru că orice acțiune ar fi impus, evident, și ceva sancțiuni pentru cei care nu se conformează regulilor și, în concluzie, iarăși repercursiuni electorale. Acum, tot evident, cetățenii sunt de vină pentru majorarea bruscă și masivă a taxei de habitat, cel puțin dacă stăm să înterpretam declarațiile oficialilor. Cele scăpate la nervi, ce e drept.

Pentru 80 lei/tonă, în plus, au pus căte 30 de lei în plus / pe lună/ la fiecare gospodărie. Matematică cu iz de “genialitate”, nu-i așa? Sau poate nu.

Nu v-am spus? E Kafka. Reinterpretat, ce e drept. Cu iz dâmbovițean, de Târgoviște. Sau Radio Erevan, tot cu anvergură dâmbovițenă, dacă vrem o comparatie mai… estică.

P.S.

Pentru cei care nu știu exact analogia cu Radio Erevan, în rezumat, povestea ar fi cam așa (sau bancul):

“Întrebare, la Radio Erevan : Este adevarat că cetățeanului Ivan i s-a dat o mașină ?
Răspuns, Radio Erevan: Da, este adevărat, dar nu este vorba de cetățeanul Ivan, ci de cetățeanca Ludmila. În schimb, nu este vorba de o mașină, ci de o bicicletă. Și nu i s-a dat, ci i s-a confiscat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *