Este deja de notorietate națională: La Târgoviște (n.m.: – in data de 21 februarie 2023) părinții unor copii de școală primară (clasele I-IV) au luat cu asalt Școala Gimnazială Coresi (n.m.– fosta școală nr. 5) în dimineața zilei de marți. Protestul părinților, căci despre un protest a fost vorba, a fost generat de situația unui “elev problemă”, din respectiva unitate de învățământ, după cum spun maturii. Un elev ce a ajuns să le “terorizeze” copii. Băiatul, de doar 9-10 ani, este elev în clasa a treia și are un comportament deviant, este de o agresiune extremă, amenință și recurge la violență fizică, atât față de colegi cât și față de cadrele didactice, sunt acuzele părinților ce, în număr de câteva zeci, au venit să protesteze în fața unității de învățământ.Asta după ce protestul fusese anunțat pe un grup de facebook.
La ora protestului, în fața părinților revoltați, a venit atât conducerea unității de învățământ cât și reprezentanți ai IȘJ Dâmbovița. Deși acuzele au curs valuri, din partea părinților revoltați, niciuna dintre acestea nu a fost negată de conducerea unității de învățământ. “Am făcut tot ce puteam face, din punct de vedere legal”. “Nu avem ce să facem!”, sunt, pe scurt, explicațiile unității de învățământ târgoviștene, ce a recunoscut că faptele, unele de o gravitate extremă ( atac și amenințări cu o foarfecă, asupra unor elevi mai mici, din partea băiatului de 9 ani, sau atacuri inclusiv asupra directoarei școlii, cu un ghiveci de flori) sunt cât se poate de reale.
(Pentru imagini video, de la protest, click mai jos, pe link-pagina de facebook Darius Neda Aden)
Copilul nu are probleme psihice sau fizice ( sunt și documente în acest fel), părinții nu vor să conlucreze cu administrația școlară, pentru rezolvarea problemei, elevul nu poate fi transferat în altă parte, conform legii, și nu răspunde penal, tot conform legii, pentru că nu îndeplinește criteriile le vârstă. Ar fi, tot pe scurt, altele dintre concluziile de la protestul din față Școlii Coresi, enunțate de către conducerea unității școlare târgoviștene. Cu alte cuvinte, atâta timp cât nu se produce o tragedie, nu au ce să mai facă, ar fi concluzia, a la Pilat din Pont, una nerostită, dar subînțeleasă, a celor de la Școala Coresi.
Chiar dacă părinții protestatari au amenințat cu retragerea propriilor copii, de la Școala Coresi, în lipsa unor măsuri mai ferme, se pare că nimic nu poate schimba starea de “Noi, n-avem ce să facem!” instalată la Școala Coresi. Părinții, ce au protestat, au acuzat inclusiv influențe politico-administrative, în acest caz, părinții copilului fiind angajați în administrația publică locală (n.m.: – CJ Dâmbovița și Prefectura Dâmbovița, conform unor declarații ale protestatarilor), fapt ce le-ar fi permis acestora să pună presiune asupra conducerii unității școlare, pentru a nu lua măsuri mai dure împotriva copilului agresor.
Părinților revoltați, că le sunt terorizați/agresați/bătuți copii, la Școala Coresi, l-i s-a transmis, inclusiv de către D.G.A.S.P.C. Dâmbovița, că nu prea există soluții de rezolvare a problemei, în afara celor ce deja au fost adoptate. Iată comunicatul Direcției pentru Protecția Copilului Dâmbovița:
Conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în baza sesizărilor primite, cazul copilului a fost evaluat de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la domiciliu, în prezența reprezentantului legal, constatându-se faptul că minorul nu se afla într-o situație de abuz, neglijare sau exploatare alături de părinți, astfel încât nu s-a impus instituirea unei măsuri de protecție specială.
Specialiștii instituției au constatat că minorul respectă regulile din familie și participă la activități extrașcoalre, dar având în vedere sesizările privind comportamentul copilului din mediul școlar, au recomandat consilierea psihologică a acestuia. Părinții au fost invitați la sediul instituției pentru includerea copilului într-un program de consiliere psihologică, însă au transmis olograf faptul că vor apela la serviciile unui psiholog privat.
Totodată, specialiștii D.G.A.S.P.C. Dâmbovița au încurajat menținerea colaborării dintre părinți și unitatea de învățământ. Pe durata desfășurării cursurilor școlare, obligația supravegherii copilului revine instituției de învățământ, iar în situații excepționale se poate solicita sprijinul Biroului Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, cu atribuții privind asigurarea protecției, siguranța școlară a elevilor și a cadrelor didactice, prevenirea și combaterea violenței între elevi în interiorul școlilor și proximitatea acestora.
Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecătorești. De asemenea, menționăm faptul că obligația monitorizării respectării drepturilor copilului revine Direcției de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Târgoviște .
Comunicat de presă DGASPC Dămbovița-21 februarie 2023
Și de parcă nu era suficient: În anul 2020, același copil problemă, la acea vreme în clasa I (n.m.- avea 7 ani), dar la altă școală (Școala “Ioan Alexandru Brătescu Voinești”, fosta Școala Nr.2, ) aducea Târgoviștea în prim-plan național.
“Elevul în cauză loveşte învăţătoarea, alte învăţătoare, degradează bunuri. Părinţii au început să îşi transfere copiii la alte şcoli.” “Elevii din școală sunt terorizați” spunea, în octombrie 2020, la Pro TV, directorul Școlii nr. 2 din Târgoviște (detalii aici). Părinții copillui s-au angajat într-un șir de procese cu unitatea de învățământ a acestuia, de la acea vreme. Aceștia susținând că minorul este cel agresat de dascăli și este și nedreptățit. În cele din urmă, scandalul s-a stins, elevul fiind mutat la altă unitate de învățământ, respectiv la Școala Coresi, cea unde problema a reapărut și mai acut în debutul lui 2023.
Concluzionând, se poate spune că sistemul educațional gimnazial din Târgoviște a fost pus la pământ, în ultimii 3 ani, de un copil de 9-10 ani ( n.m:- această vârstă acum, în 2023). O problemă ce este evidentă, pentru cine posedă un gram de obiectivitate, asta și dată fiind multitudinea de reclamații cu privire la faptele minorului, unele dintre acestea de o violență și agresivitate ieșite din orice tipare. Nu blamarea minorului este soluția, cum nu poate fi o soluție negarea oricărei probleme a minorului, de către părinții acestuia.
În România pseudo-educată, râuri întregi de politruci au inundat funcțiile publice, fie că vorbim de admnistrație, educație sau servicii sociale. Oameni fără pregătire adecvată, pentru posturile pe care le ocupă, și fără capacitatea de a își asuma luarea unor decizii. Maximul de așteptat de la aceștia fiind inacțiunea, asta pentru că mereu se vor ghida doar după “principiul călăuzitor” : Doamne ferește de mai rău!. O atitudine generată de faptul că, indiferent ce spune fișa postului, unica lor grijă este doar ca nu cumva alt politruc să nu le ocupe postul, făcând și mai puțin decât fac ei.
Comportamentul copilului este grav influentat de comportamentul agresiv al invatatoarei sale. Acea invatatoare este ea insasi , promovoare a bullying , asa ca nu e de mirare ca el a asimilat aceasta atitudine si acum procedeaza in consecinta.
Stiu despre ce vorbesc. Invatatoare respectiva stie cum sa provoace tot ce e mai rau intr.un copil. Discrimineaza, critica,injoseste si e agresiva verbal , este o tirana, un lup care se ascunde sub o masca de nevinovatie…A terorizat clasa anterioara,psihic si emotional…Deci…cred ca acest copil ori copiaza atitudinea ei si adapteaza la nivelul lui, ori vede neregulile si asta e modul lui de a de manifesta impotriva regulilor care i se impun agresiv, nu prin empatie si intelepciune.
Tot protestul asta e manipulat de ea, ca sa scape de copilul asta. E genul de om care isi foloseste toate resursele ca sa isi indepineasca scopul, prin orice mijloace.
Intotdeauna a interesat.o functia parintelui …
A mai avut un copil cu un mic deficit de atentie,dar era genial si probabil de aceea se plictisea la ora,iar ea nu stia cum a gestioneze, asa ca a facut iarasi..tot posibilul sa scape de el …
Ma bucur ca acest copil are curaj sa le deranjeze atat pe ea cat si pe directoare.
Nu ma bucur pentru copiii agresati, nu ma intelegeti gresit, ei sunt victime colaterale, dar alta e problema..nu ce face copilul acela,ci de ce, ce il provoaca.
App, cum e posibil ca invatatoarea sa ia declaratii de la copii fara ca parintii lor sa fie prezenti? ? Este ilegal! Dar nu conteaza pentru dansa ,atata timp cat isi vede interesul rezolvat.
Sunteți prima persoană care aduce astfel de acuzații. Necunoscând amănuntele de la Școala Coresi, nu vă pot contrazice și nici aproba, în ceea ce afirmați. Totuși, copilul în cauză, a fost mutat de la Școala I.Al. Brătescu Voinești (Școala 2) din aceleași cauze (violență față de cei din jur), iar în aceste condiții cred ca nu mai stă în picioare acuzația că învățătoarea de la școala Coresi este cea care a determinat comportamentul minorului. Se pare că îl avea și anterior, ceea ce, în mod logic, conduce mai degrabă către concluzia că motivul real pentru comportamentul copilului trebuie căutat mai degrabă în mediul familial.