Am fost întrebat de cineva cât adevăr cuprinde afirmația (exploatată electoral) cum că locuitorii orașelor dâmbovițene Târgoviște și Titu (minim 30 de ani de viețuire în aceste orașe) vor putea ieși mai devreme la pensie ( cu 2 ani), decât ar fi vârsta standard de pensionare. Răspunsul, pe scurt, ar fi că , în momentul de față (18 noiembrie 2020), încă nu este valabilă o asemenea lege, dar, cel mai probabil, ea va fi valabilă, în scurt timp.

Pe lung, în schimb, pentru că tot aminteam de ipocrizia politică, realitatea este ceva mai complicată, în sensul în care politicienii ( nu am să îi amintesc doar din considerentul că, în momentul de față, suntem în campanie electorală) ce se bat cu “cărămida în piept”, că au obținut ceva important pentru locuitorii celor două comunități dâmbovițene amintite anterior, cu speranța la un nou vot de încredere (la “blestemul electoral” din 6 decembrie 2020), nu au făcut, de fapt, mai nimic.
În țara specialilor (România, ca să fim bine înțeleși) politicul (printr-un reprezentant al Opoziției parlamentare, la acea vreme, senatorul Cătălin Daniel Fenechiu) propunea modificarea legii 263/2010 (legea pensiilor publice) în sensul în care locuitorii din 9 orașe din România să beneficieze de o pensionare anticipată (cu 2 ani), pentru că au locuit în zone puternic afectate de poluarea remanentă. De fapt erau doar 7 orașe inițial ( Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna etc), adevărate bombe ecologice, cunoscute de toată lumea, unde locuitorii au trăit un adevărat coșmar din cauza poluării.

Inițial, modificările legislative au fost respinse de Senatul României, dar ulterior, după adăugarea a 2 orașe (tot pe considerente politice, e vorba de Bacău si Onești) aceasta a fost adoptată. Practic s-a deschis “Cutia Pandorei”. Conștienți de valoarea cu potențial electoral ( “le dai ceva, te votează și data viitoare”, nu contează că exista sau nu argumente pentru cadoul electoral, a fost mott-ul acțiunilor ulterioare, ale politicului), politicul a transformat totul într-o mascaradă. Acum, în 2020, an electoral, mai abitir ca niciodată, România a fost transformată de politicieni, într-o țară poluată fundamental, adică un loc unde toată lumea merită să iasă mai devreme la pensie.

O inițiativă lăudabilă a fost practic transformată într-o acțiune electorală, ce, finalmente, mai adaugă câteva cuie în sicriul, de multă vreme pregătit, sustenabilității sistemului de pensii, din România. În octombrie 2020 deja localitațile beneficiare de pomana politică s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Iată propunerea adoptată de Senatul României, la acea dată:




Legea a fost votată, iar în data de 6 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial, cu următorul conținut:

Nu mai puțin de 17 județe au localități ce intră acum la capitol comunități poluate, ai căror locuitori beneficiază de pensionare anticipată.
A fost finalul? Nicidecum.

Intuind capitalul electoral, politicul vrea, în continuare, adăugarea de localități în acesta listă specială( ce transformă toată România într-o țară specială, de fapt). Unii s-au trezit mai târziu, cum ar fi județul Dâmbovița, dar, de fapt, se pare că nu exista niciodata un prea târziu, când e vorba de promisiuni electorale. Parlamentul adoptă, în 10 noiembrie, o nouă modificare, la lege. Noi localități sunt adăugate în listă, printre care și două din judetul Dâmbovița, Târgoviște si Titu. 27 de alte localitați apar în lista ce se lungeste de la o zi la alta. Iată documentul:


Legea, modificările legislative de fapt, nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial (astăzi, 18 noiembrie legea este trimisă spre promulgare, la Președinție, iar, ulterior, după promulgare, actul va deveni oficial). Ca o pată de culoare, pentru a înțelege mai bine procesul parlamentar, la dezbaterea din 10 noiembrie 2020, pentru noile modificări, nu s-a obosit nimeni să vină să le prezinte, la votul din Parlament ( așa de mult i-a interesat, de fapt, o dezbatere pe marginea subiectului). Pentru conformitate, iată stenograma ședinței, unde noile modificări (ce includ și localitătile din Dâmbovița) au fost adoptate.


În loc de concluzie câteva date…matematice.

Inițial au fost 7 localități, apoi 9, apoi câteva zeci, acum (noiembrie 2020) aproape 100. În curând vor fi sute de localități ai căror locuitori vor beneficia de posibilitatea unei pensionări anticipate (cu 2 ani), pe motiv că au locuit într-o zonă poluată (modalități de poluare se pot inventa zilnic, ar fi bine să nu uităm de plouarea fonică sau de radiațiile emise de computere, pentru care unii deja iau spor salarial, de risc). Un egalitarism de tip comunistoid ce, finalmente, nu va duce decât la declararea întregii țări ca fiind o zona afectată de poluare. O scădere, aproape generală, a vârstei de pensionare ce evident nu are sustenabilitate economică.
Cel mai corect ar fi să promită că nu mai muncește nimeni și se poate ieși la pensie direct după angajare, prima si singura angajare, probabil. Până la urmă, promisiunea nu costă nimic. În plus, vor fi destui ce vor și crede că se poate și așa. Poluarea este, de fapt, în altă parte.
A bon entendeur, salut!