Târgoviște: Primăria a închis adăpostul “Speranța”. Economie de 10.000 euro/lună, la buget, dar și 7 oameni lăsați fără loc de muncă

În spatele “gurilor închise” și a voturilor “pentru” din ultima vreme, din ședințele de consiliu (locale sau județene) se petrec, câteodată, și adevărate drame. Unele pe care mai nimeni nu le vede, pentru că, nu-i așa, nu avem timp și de probleme altora, le avem și așa pe “ale noastre”.

Mizând și pe această lipsă de empatie generalizată social, dar și pe nebăgarea de seamă, se votează, la foc automat, felurite hotărâri ce au un impact major social. Unul, câteodată, de-a dreptul dramatic. La Târgoviște, de curând, 7 oameni, cel puțin, au rămas fără “servici”.

Ședință a CLM Târgoviște, 31 ianuarie 2023

Într-o ședință de Consiliu Local ce a avut loc în data de 31 ianuarie, în care capul de afiș a fost ținut de proiectul de hotărâre ce stabilea bugetul pentru 2023 al Primăriei Târgoviște (detalii aici-Valahia Media), a fost “strecurat” și un proiect de hotărâre ce viza Direcția de Asistență Socială Târgoviște ( DAS Târgoviște) adică serviciul cu cei mai mulți angajați (637 în 2023) și cele mai mari cheltuieli de salarizare ( 40 de milioane de lei anual, aproximativ, adică vreo 8,2 milioane de euro), dintre instituțiile aflate în subordinea Primăriei Târgoviște (vezi mai jos date exacte).

Angajați Primăria Târgoviște și fonduri alocate, pentru plata salariilor, în 2023 ( cu aproximație 22,6 milioane de euro în total, pentru plata salariilor)

Ei bine, în amintita ședință de Consiliu Local, hotărârea, adoptată la vot fără ca cineva să insiste în vreun fel, înainte de apăsarea butonului “pentru”, s-a stabilit că se desființează Adăpostul de noapte “Speranța”, din Târgoviște, odată cu această decizie fiind luată și aceea de a trimite în șomaj cei 7 angajați ai centrului (n.m.sunt 9 posturi desființate, dar două nu erau ocupate). Beneficiarii centrului ( persoane fără adăpost, în general) urmând a fi preluați, din martie 2023, de către alt centru al Primăriei Târgoviște, gestionat tot de DAS Târgoviște, și anume “Centrul de Asistență și reintegrare Socială pentru persoane fără adăpost <Sfânta Maria>”.

Captură document desființare Centrul “Speranța” din Târgoviște, adoptat de CLM Târgoviște în data de 31 ianuarie 2023. Sunt 9 posturi desființate, dar doar 7 posturi ocupate ( două posturi erau vacante la ora întocmirii documentului)
Sursa foto: Adăpostul de noapte “Speranța”, Târgoviște/ Facebook

Trecând peste aspectul că documentul, prin care se solicită, de către DAS, desființarea Adăpostului de noapte “Speranța”, are un număr de înregistrare ( registratură) din octombrie 2023 (!!!), cu alte cuvinte unul ce vine din viitor (n.m.: – o greșeală, ce într-o lume mai normală și riguroasă ar putea duce chiar la invalidarea documentului, dacă nu chiar mai mult decât atât), trebuie spus că decizia desființării centrului nu este neapărat una bună sau rea, la modul absolut. (vezi mai jos documentul, datat greșit cu 17 octombrie 2023).

Greșit, cel puțin așa se vede dinafară, este modul în care a fost pusă în practică decizia. DAS-ul motivează decizia prin eficientizarea muncii și prin utilizarea cu randament maxim a resurselor financiare:

Captură document justificare DAS, privitor la desființarea Adăpostului de noapte “Speranța”
Foto: Adăpostul de noapte “Speranța”

Tot DAS-ul argumentează decizia prin realizarea unei economii de puțin peste 10.000 de euro lunar, la bugetul total de care dispune (unul de 8,2 milioane de euro anual, vezi mai sus calculul). Într-un an, tot DAS-ul face calculul, se economisesc astfel 629.784 de lei, adică aproximativ 130.000 de euro (vezi mai jos documentul).

Trgăgând linie și …concluzionând: Pentru o economie la buget de 130.000 de euro anual , la un buget de peste 8,2 milioane de euro în 2023, DAS Târgoviște, susținută legal de Primăria Târgoviște și Consiliul Local Târgoviște, au ajuns la concluzia că merită ca 7 oameni să fie dați afară de la locul de muncă și trimiși în șomaj, tocmai în momentul în care admnistrația locală se laudă că 2023 o să fie anul recordurilor de investiții locale și de bunăstare, pentru comunitatea locală.

Nu de aceiași părere sunt, evident am putea spune, și cei care au fost dați afară. Una dintre femeile concediate de DAS a postat, pe pagina personală de facebook, că a ajuns la spital, când a aflat că va fi dată afară, peste noapte practic, după a fost la un pas de accident vascular cerebral (n.m. femeia lucra ca asistent medical în cadrul Centrului “Speranța” din Târgoviște).

Foto: Captură postare facebook/ Elena Anca

P.S.

Acțiunea de desființare a adăpostului de noapte “Speranța” este una cât se poate de legală ( acesta a fost înființat , tot printr-o decizie a CLM Târgoviște în anul 2009 și, de-a lungul timpului, au fost destule voci care au susținut că reprezintă o cheltuială inutilă, activitatea centrului putând avea loc în alte așezăminte similare din Târgoviște, tot din subordinea DAS Târgoviște, deci fără a fi nevoie ca de la buget să fie suportate sume suplimentare, pentru o schemă de personal considerată “umflată” artificial). Pe de altă parte, modul în care s-a acționat, unul “pe repede-nainte”, și faptul că cei 7-8-9 disponibilizați nu au fost informați în prealabil,niciunul dintre cei 20 de consilierii târgovișteni ce au votat desființarea centrului și trimiterea în șomaj a unor oameni, fără ca măcar a adresa, fie și de complezență, o întrebare minimală: De ce?, face ca întreaga poveste să fie una definitorie, în sens negativ, pentru întreg eșafodajul politico-administrativ de la Târgoviște, unul plătit din bani publici, dar care nu mai are, se pare, nicio legătură cu publicul.

Că unii au fost de acord, iar alții nu, cu proiectul propus de DAS și Primăria Târgoviște, actul tăcerii este echivalent cu cel al însușirii punctului/ punctelor de vedere ale inițiatorilor proiectului. Altă variantă nu există!

A bon entendeur, salut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *