Târgoviște, “Calea Luminii” – Despre istoria unui eveniment unic, dar puțin altfel decât apare în prim-plan (Foto)

De mai bine de 20 de ani (vreo 23, de fapt), la Târgoviște, se întâmplă “Calea Luminii”. Evenimentul, a devenit cunoscut chiar la nivel național, probabil prin modul inedit în care a fost conceput, dar și prin cerbicia cu care a fost apărat, de inițiatorul său, pictorul Mihai Șerbănescu ( n.m. cunoscându-l personal mi-am permis să îl descriu așa, deși probabil că ar merita mai mult decât acest extrem de simplu, pentru unii, titlu profesional, să-i spunem).

Calea Luminii- 29 aprilie 2021

“Calea Luminii” este un moment de reflecție, conceput pentru Săptămâna Mare (n.m.-nu a fost, inițial, vorba doar de Joia Mare, din săptâmâna de dinaintea Paștelui), o cale a luminii pe care, de fiecare dată, erau aprinse un număr de lumânări egal cu anul în care ne aflam, plus încă una ( o valoare de simbol, evident).

Mihai Șerbănenescu, aprilie 2011, la “Calea Luminii”

În cele peste două decenii de existență a evenimentului de la Târgoviște, inițiatorul acestuia, Mihai Șerbănescu, nu a putut de fiecare dată să-l ducă la capăt, așa cum ar fi vrut cel puțin. Ba pentru că nu au existat toate avizele administrative, ba pentru că vremea s-a opus categoric (câteodată), ba pentru că (tot câteodată) un eveniment ce poate fi asimilat unei necanonice cutume religioase (în ortodoxie) a fost privit cu prea puțină îngăduință și s-a cerut expres ca să fie ocolit de la aprobarea oficială, pentru că ar fi fost o concurență neloială a datinilor și dogmei religioase a locului ( cea majoritară în tot cazul) , asta ca să folosesc un eufemism.

De la șirul de lumânări aprinse (de localnici) pe unul din bulevardele principale ale Târgoviștei, ca într-un infinit drum al luminii, totul pe fundalul sonor al piesei “Nu-i lumină nicări”, undeva în Săptămâna Mare, evenimentul, ce a luat amploare în timp ( de la câteva zeci de participanți la începuturi, la mii de oameni în ultimii ani), a ajuns să facă parte dintr-o rigoare religioasă ( cu orar și zi bine stabilite, doar joia, după Denia aferentă din Săptămâna Mare, la ortodocși).

Calea Luminii 2014

De asemenea, evenimentul, de la o chemare de împăcare cu sine, pentru orice anonim ce ar fi dorit să se scalde în lumina drumului luminii, dintr-o seară de aprilie-mai, a ajuns să fie mai mult o baie de mulțime, pentru cei aleși, ce vin să-și arate “pioșenia”, în fața aparatului de fotografiat, cel mai adesea, încercând să confiște, pe persoana fizică ( și politică), cel mai adesea, evenimentul.

Calea Luminii, 8 aprilie 2014

Inițiatorul evenimentului, este, din ce în ce mai mult, în ultimii ani, doar în plan secund, fiind amintit la și alții, de cei care s-au suit pe piedestalele puterii vremelnice, în același timp atribuindu-și roluri de protectori ai tradiției locale.

Calea Luminii 2017
Calea Luminii, conferință de presă ( primăria Târgoviște, aprilie 2018)

Poate că așa era menit să se întâmple și poate că nici nu prea are mare importanță, atâta timp cât mii de oameni se bucură, încă, în fiecare an, de sărbătoarea unică de la Târgoviște. Nu pentru gloria efemeră a unei clipe sau pentru satisfacerea setei de neostoit, de prim-plan cu potențial de capital electoral, a fost imaginat evenimentul. Adevărul este că, din păcate, mulți nu au înțeles amănuntul acesta. Și nu de ieri, de azi.

Calea Luminii, 21 aprilie 2022
Calea Luminii, 22 aprilie 2022 ( mai bine zis locul unde a fost Calea Luminii, la aproximativ 12 ore distanță de finalul evenimentului)

Imaginile ce însoțesc acest articol sunt doar instantanee din istoria Căii Luminii de la Târgoviște. Ele au, eventual, doar valoare de arhivă și un caracter ilustrativ. În tot cazul, nu arată pe deplin cele întâmplate, de-a lungul timpului, neavând deloc un caracter exhaustiv. Nici nu ar fi posibil acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *