UPET SA reprezintă, pentru târgovișteni, ca și pentru România în general, de fapt, exemplul perfect al tranziției fără de sfârșit. O tranziție de la proprietatea statului, din epoca comunistă, de dinainte de 1990, la capitalismul sălbatic, tot fără sfârșit parcă, al tulburilor ani (decenii deja) ce au urmat așa numitei Revoluții din 1989. O istorie ce începe pe vremea lui Al.I. Cuza (1864, mai exact) și care nu s-a încheiat, încă, nici în 2023. O istorie ce, la timpul prezent, mai beneficiază doar de ingredientele șmecheriei pseudo-investiționale și de retorica demagogic-electorală a politico-administrativului actual.
Sursa foto: Facebook/ Mol Invest
De curând (cu mai puțin de 24 de ore în urmă) un investitor privat (dezvoltator imobiliar), din Dâmbovița, posta, pe propria pagină de facebook, vezi foto, mai sus, anunțul unei investiții de 10 milioane de euro, în “restaurarea și reabilitarea Halelor Arsenalului”. Cu alte cuvinte, o investiție (n.m.– ce include și un hotel, după cum apare în imaginile prezentate de investitor) într-o zonă centrala a Târgoviștei, una ce a aparținut (sau mai aparține) fostei întreprinderi de utilaj petrolier, UPET SA.
Sursa foto: Facebook/ Mol Invest
Uzina de la Târgoviște are o istorie extrem de controversată, mai ales după privatizarea din 2001, când a trecut de la un off-shore la altul și de la un“investitor” strategic la altul (n.m.– mai toți din spațiul fostei Uniuni Sovietice, dar fiecare în parte cu ajutor consistent din mediul local- detalii complete aici).
Foto: Zona hale UPET, în anul 2020
Totul într-o sarabandă de înstrăinare a terenurilor UPET (n.m.- uzină amplasată exact în centrul municipiului Târgoviște, deci cu o valoare imobiliară imensă) menită să ascundă urmele tranzacțiilor și “afacerilor” (mai mult decât dubioase unele dintre ele). Extrem de profitabile, mai toate, dar doar pentru unii, evident.
Foto: Hală producție UPET SA, înainte de 1990
Anunțul dezvoltatorului imobiliar (n.m.- cel din data de 19 octombrie 2023), de la Târgoviște, nu este întâmplător, fiind, mai degrabă, o reacție (n.m.- a acestuia sau a altora) la câteva referiri făcute în spațiul public dâmbovițean, în ultimele săptâmâni, referiri ce vizau exact zona amintită de dezvoltatorul imobiliar. Acestea, referile amintite anterior adică, nefiind deloc din categoria “odelor și aplauzelor”, o practică prea mult împământenită în Dâmbovița (în media dâmbovițeană, mai ales).
Dincolo de promisiuni (cele ale dezvoltatorului dâmbovițean), și de buna credință (sau nu) a acestuia, zona adusă în prim-plan, cea a Halelor Arsenalui, ce a aparținut UPET SA, are un istoric (inclusiv al promisiunii, mai ales politico-administrative) ce merită a fi cunoscut de publicul larg. Cel puțin din perspectiva faptului că, așa cum pe bună dreptate se afirmă, cine nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete. Precum și greșelile trecutului.
Foto: Hale Upet, anul 2000
Pe terenul adus acum în discuție (2023) s-a intenționat a fi construit un mall (prin anul 2008) dar nu s-a mai făcut nimic. Prin 2020, proprietarii terenului, Matrix Dynamics, primeau un “cadou” de la Primăria Târgoviște, un impozit mărit cu 500%, pentru că terenul fusese lăsat în paragină (n.m. – fostele hale, în urma mai multor incendii “inexplicabile”, de-a lungul anilor, au refuzat să pice la pământ, în integralitatea lor, astfel că pe un teren cu clădiri socotote de patrimoniu nu se putea face, încă, nimic nou). Toate detaliile, de până la acel moment, ianuarie 2020, le puteți regăsi și în articolul următor:
Prin septembrie 2020, administrația municipiului Târgoviște anunța că, cu ajutorul fondurilor europene, în aceiași zonă (ce va fi expropriată) adminstrația va construi o parcare supraetajată de vreo 800 de locuri, un proiect de care, cu siguranță, Târgoviștea are nevoie a fi implemntat în zona centrală a orașului. De la vorbă, și promisiune, până la faptă a fost cale lungă, cu alte cuvinte. Evident, am putea spune, nu s-a întâmplat nimic, deși promisiunea, la vrea respectivă avea, oarecum, caracter de certitudine ( la o simplă ascultare a declrațiiilor oficiale, de atunci). Toate detalii se regăsesc în articolul următor:
La o distanță, în timp, de mai mai bine de doi ani și jumătate, de această promisiune, a apărut o alta. Mai exact, în martie 2023, CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviste, declarau demararea unui proiect fără predent, în aceiași zonă. Construirea unei parcări supraetajate (358 de locuri) și a unui drum de legătură, între două bulevarede târgoviștene. De această dat însă cu fonduri locale (45 de milioane de lei). Un proiect mult mai scump decât cel anunțat (în 2020) că urmează a fi realizat cu fonduri europene, cel cu parcarea de 800 de locuri ( doar 12 milioane de lei, la vremea aceea). Toate detaliile în articolul de mai jos:
Din martie 2023, de la momentul anunțului făcut, cu mare fast, de Primăria Târgoviște și CJ Dâmbovița, în zonă nu s-a întâmplat nimic, până în luna octombrie 2023. Mai exact până la momentul 19 octombrie 2023, când a “venit” anunțul dezvoltatorului imobiliar, unul prin care se anunță reabilitarea și construcții noi în zona Halelor Arsenalului (n.m.– nu este specificat exact ce, dar, din imaginile publicate, pare a fi un hotel, în niciun caz parcare supraetajată).
Istoria promisiunilor, private sau publice, în ceea ce privește terenurile ce au aparținut UPET SA, la Târgoviște, ramâne, după cum se vede, extrem de vie. Și, din această perspectivă, am considerat că este bine bine să privim și ce rămâne după promisiuni. Până acum…