Statul neparalel aduce Biserica la mitingul de partid. Nu e prima oară. E prima oară când nu se mai feresc să o spună. Un fel de, acum ori niciodată. Așa cum spuneam (aici) mitingul de 1 milion de oameni, visat de Dragnea, nu se poate face, la dimensiunea sperată de liderul PSD, și atunci sunt testate toate variantele. Se apelează la toate resorturile ce ar putea pune pe drumuri toți amărâții nației ce, de voie, de nevoie, ar putea fi încolonați precum vitele la abator, pentru a împlini “delirul” oniric (al lui Dragnea). Iată o parte din luarea de poziție a unui vicar eparhial (Arhiepiscopia Târgoviștei) la o întâlnire a conducerii PSD Dâmbovița, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute (sursa informației cuprinsă în această poziționare a reprezentantului bisericii ortodoxe este aici și aici:)
Foto 1: Pc. Pr. Ionuț Ghibanu,
“Săptămâna viitoare (n.r. 07.05.2018 – 13.05.2018) vom avea conferinţe cu preoţii din Arhiepiscopia noastră şi le vom transmite foarte clar mesajul pe care, la rândul lor, trebuie să-l transmită tuturor credincioşilor. Mesajul este acela că dorim să sprijinim activităţile pe care dumneavoastră (n.r. PSD) le veţi desfăşura legat de acest referendum pentru familie şi vom face eforturi alături de dumneavoastră, primarii din judeţul Dâmboviţa, ca să participăm la aceste acţiuni pe care le veţi desfăşura, că e miting, că sunt alte activităţi, vom vedea în ce măsură vom putea să sprijinim. Vă rog pe dumneavoastră, primarii, să apelaţi la preoţi, iar acolo unde există o problemă, să mă sunaţi personal sau pe protopopii din zonele dumneavoastră (…) Eu am fost preşedinte la organizaţia de tineret la Slobozia, Ialomiţa, la PSD, ca să fie clar. Am venit la Dâmboviţa şi nu aveam loc şi am mers pe altă cale. Chiar asta ne dorim, să aveţi un dialog real, primarii cu preoţii”
După apariția în mass media, a acestei luări de poziție, Arhiepiscopia Târgoviștei a reacționat prin intermediul unui comunicat de presă (text integral aici) din care redăm cele mai importante aspecte:
“În legătură cu articolele care au apărut în spațiul public, referitoare la participarea Pc. Pr. Ionuț Ghibanu, la întâlnirea cu reprezentanții PSD Dâmbovița, precizăm următoarele:
Pc. Pr. Ionuț Ghibanu a purtat discuții cu privire la susținerea Referendumului pentru schimbarea articolului din Constituția României referitor la familie, dar și despre activitățile care s-ar putea organiza în sprijinul acestui nobil demers.
Cine citește cu onestitate și bună credință întregul text al discursului redat în anumite articole de presă (și nu doar unele texte scoase din context), va putea vedea că Pc. Pr. Ionuț Ghibanu nu a spus că preoții vor merge la miting sau că oamenii vor fi aduși de către preoți, ci a vorbit numai de faptul că li se va transmite preoților, și apoi de către preoți spre credincioși, acest mesaj de susținere a inițiativei de sprijin a familiei naturale.
Menționăm faptul că, încă de la început, s-a precizat scopul nobil pentru care părintele a participat la acea întâlnire și, imediat după aceea, a părăsit sala pentru a începe ședința de partid. Regretăm faptul că un demers care are la bază credința, principiile și vocația Bisericii, este utilizat în lupta politică.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI
-De ce era nevoie ca un înalt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române să participe la o întâlnire de partid?
-Pentru a anunța, primarii și membrii PSD, suportul BOR, evident.
-Ce regretă, de fapt, acum reprezentantul bisericii?
– „Că un demers care are la bază credința, principiile și vocația Bisericii,
este utilizat în lupta politică”, spun aceștia.
Demersul,” bazat pe credință, principii și vocația bisericii” putea fi anunțat fără participarea la o ședință de partid. Cel mai mult se regretă, probabil, faptul că a transpirat în presă această luare de poziție. Ce să mai spunem de afirmația legată de apartenența la lumea politică, prin filiație social democrată, a preotului, despre care, comunicatul Arhiepiscopiei Târgoviște nu aduce aminte. Ar fi fost și ridicol să o facă.
Pe de altă parte, oricât de mult încearcă cineva să spună că albul e de fapt negru sau invers, amestecarea religiei în lumea laicului nu mai constituie de mult doar un accident, în ceea ce privește România. Este doar fățărnicie, atunci când se afirmă că acest lucru nu există. Nu are nimeni curaj, de fapt, să spună, cu subiect și predicat, că România nu este un stat laic ( cum este modelul francez, sau cum a fost statul turc, până de curând) și se preferă compromisul afișării oficiale a neimplicării în politică, a clerului, doar din considerente de imagine, când realitatea este cu totul alta. Acesta este un subiect ce merită a fi tratat separat și cu mai multă atenție, fie doar și pentru simplul motiv că atinge sensibilități ce nici nu pot fi bănuite, iar tratatea superficială nu poate decât să deterioreze și mai mult relațiile factuale, dintr-o societate, precum cea românească, rămasă cu prea puține repere de urmat și cu prea multe repere distorsionate,afișate ostentativ,în fapt, falși profeți ai unor realități strâmbe.
Revenind la subiectul mitingului pentru susținerea familiei tradiționale, inițiat de Dragnea, subiect ce a generat și dihotomia anterioară, ar fi poate bine de precizat că la întâlnirea PSD Dâmbovița, condusă de vicepreședintele senatului Adrian Țuțuianu s-a afirmat clar, cu subiect și predicat că:
Foto 2: Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Senat (PSD)
Sursa foto 2: mediafax.ro
“Avem 125 de autocare și 50 de microbuze. Ne-ar permite să ducem la București circa 7000 de oameni.Vom lua localitatile din zona de sud si vom merge la Bucuresti (…) Vă spun că verificăm fiecare mașină, adunăm și vedem dacă ne dă cifra pe care am stabilit-o) (conform celor scrise de www.tvpartener.ro)”
Păi de ce nu spuneți așa. Precizați și cine plătește și e totul în regulă. Țară liberă. Parcă. Oamenii se pare că sunt problema și de aceea se apelează la ajutorul Bisericii, pentru mobilizare.Pentru cine crede că reprezentanții BOR, s-au repezit să-și anunțe suportul necondiționat, față de miting, poate ar fi bine să se mai gândească odată. Au fost persuadați, ca să spunem așa. Cum? Fără pretenția de a emite concluzii general valabile o să folosim exemplul Dâmbovița, precizând că aprope sigur exemplul nu este singular.
Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Târgoviște, instituții dominate în acest moment de PSD, au contribuit, în 2017, cu ajutoare financiare către Arhiepiscopia Târgoviștei, în felul următor,
CJD – 985.576 de lei( direct către Arhiepiscopie) + 100.000 de lei către diferite parohii
Primăria Târgoviște– 250.000 ajutor încălzire biserici Târgoviște
+ 1.000.000 de lei Arhiepiscopie
+ 50.000 de lei sărbătorirea Sfântului ierarh Nifon (fără suplimentările ulterioare)
Total: 2,5 milioane de lei (plus alocări separate la nivel de UAT-uri, 89 în Dâmbovița, și adăugat cu ulterioare suplimentări de bugete pe parcursul lui 2017)
Mult? Puțin? Justificat? Mai are importanță?
2018 este abia la început și eventualele alocări, pentru anul în curs, pot suferi modificări oricând, așa că, în aceste condiții, mâna frățească de ajutor, întinsă la momentul oportun , poate face minuni.
Punct și de la capăt
Consider că mitingul pentru susținerea familiei tradiționale, organizat de PSD ( dacă se va recurge la această variantă, până la urmă) nu poate fi decât un fiasco social, iar beția de putere, grefată pe instinctul supraviețuirii politice, instinctiv construit grando-maniacal, al unora, va avea consecințe dramatice, pe termen lung, pentru România, indiferent de amploarea și succesul de moment, indiferent de păreri, mai mult sau mai puțin partizane. Istoria, pentru cine are suficientă bunăvoință și putere să priceapă, ne oferă și exemple.
Foto 3:“Rally of Labour”, Nuremberg, Germania,1937
În 1937, la Nuremberg, Germania, avea loc „Marșul Muncii(Reichsparteitag der Arbeit, September 6–13), în fapt al IX-lea Congres al Partidului Național Socialist, ce celebra reducerea șomajului în Germania Nazistă (naziștii contabilizau succesul pornind de la numărul participanților, de ordinul milioanelor). Dealtfel, au fost 10 astfel de marșuri (șase la fel de impunătoare ca număr de participanți) pentru a celebra puterea partidului conducător, fiecare purtând un nume diferit. Al 11-lea nu a mai avut loc. Ar fi trebuit să se numească „Marșul Păcii” și era programat să înceapă în data de doi septembrie 1939. A fost anulat pentru că, pe 1 septembrie 1939, Germania nazistă ataca Polonia și declanșa, practic, al doilea război mondial.