Statistici COVID-19 (30 dec.). Numărul de cazuri noi în creștere (4875). Testele antigen “vinovate” de scăderea din ultima vreme

Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus este în creștere la nivel național, în ultimele două zile, în primul rând pentru că au fost efectuate mai multe teste (RT-PCR) decât în perioada sărbătorilor de Crăciun.

În ultimele 24 de ore au fost raportate alte 4875 de cazuri noi (cifre în creștere față de zilelele precedente), de îmbolnăvire cu noul coronavirus, la un total de 24.822 de teste efecuate ( Sub nivelul maxim, ce a fost de 45.000 de teste într-o singură zi). Dintre cazurile noi, 93 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență atinge valoarea de 1,72.

Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 127 de decese. La ATI numărul pacienților internați a scăzut ușor și este acum de 1149.

Numărul mai mic de teste efectuate în ultimele zile ( aproximativ 2 săptămâni) a făcut ca incidența cazurilor să scadă peste tot în țară. Dacă în 3 decembrie (vezi hartă), spre exemplu , erau 20 de județe în scenariul roșu (incidență de peste 3 la mie), și niciun județ în scenariul verde (incidență de sub 1,5 la mie), 27 de zile mai târziu, în 30 decembrie, situația s-a schimbat radical. Mai sunt doar 6 județe în scenariul roșu, iar harta tinde să se “coloreze în verde” ( 7 județe în acest scenariu).

Incidență cazuri România-3 decembrie
Incidență cazuri România-30 decembrie

Situația din momentul de față (30 decembrie) este una în doar aparent îmbucurătoare, este avertismentul medicilor epidemiologi, mai ales că în spitalele din țară, statistic, situatia nu este cu mult mai bună decât la debutul lunii decembrie (numărul de decese este mare, ca și cel al pacienților de la ATI).

Incidență cazuri județe-30 decembrie 2020

O explicație pentru scăderile din statistici o reprezintă un fenomen îngrijorător cu care se confruntă România. Testele antigen, efectuate acasă, au devenit o modă printre români. De foarte multe ori românii recurg la această varianta (de autotestare) și chiar și în cazul în care testul este pozitiv ( rata de acuitate a testului este cu mult mai redusă decât la testele RT-PRC, oricum) românii nu mai se mai duc și la spital, pentru confirmarea cu testul RT-PCR, preferând să se trateze acasă, sau să nu se trateze deloc, în lipsa unor simptome, dar, în același timp, devenind un vector de transmitere a virusului.

Test antigen ( cu picătură de sânge, ca la analiză glicemie)

Managerul Institutului “Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a declarat că:

…va crește numărul de cazuri de COVID-19 , dacă oamenii vor dori să-și facă testarea PCR. Dacă vor rămâne doar cu testarea antigen rapid, care a ajuns să fie aproape un fenomen, și oamenii știu că sunt bolnavi, se testează cu antigen rapid, dar nu mai revin în spital pentru confirmare, probabil că nu vom avea statistic această oglindă a realității transmiterii comunitare”. Este de aşteptat să urmeze un nou val de infectări în România: „Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările din Europa, și la noi probabilitatea este mare că să ajungă acest al treilea val”.

Testare RT-PCR

Conform recomandărilor Centrului European al Prevenirii și Controlului Bolilor (ECDC), testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT –PCR și sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *