Într-o încercare, cel mai probabil cu puțini sorți de izbândă (dacă va rămâne singulară), de a păstra neîntinată o zonă aparte a României, respectiv Parcul Natural Bucegi, în aceste zile, are loc o acțiune de conștientizare a turiștilor și, în același timp, de responsabilizare a acestora. Sub motto-ul “Traseu de Bun-Simţ Turistic in Bucegi”, acțiunea implică montarea unor panouri, în zona montană a Bucegilor, prin care, se spune, se dorește reducerea semnificativă a volumului gunoaielor. Da, ați auzit bine, se speră că Bucegii , bulevardul alpin al României, nu vor deveni și groapa de gunoi a României. Concret:
Astăzi, cu mic cu mare, am făcut echipa cu rangerii Parcului Natural Bucegi si am instalat panouri informative și panouri cu regulamentul de vizitare a Parcului Natural Bucegi pe Valea Cerbului si in zona Dichiu. A fost o zi frumoasa, cu multă muncă depusa in speranta ca vizitatorii vor tine cont de recomandările afisate pe panouri, iar volumul gunoaielor sa se reduca semnificativ. Masivul Bucegi, supranumit Bulevardul Alpin al României este vizitat in fiecare vara de zeci de mii de turiști. Din nefericire, unii dintre ei uita să își pună bunul-simt in bagaj si abandonează ambalajele băuturilor si alimentelor consumate in mijlocul naturii. Pe această cale, intreaga echipa implicată în realizarea proiectului “Traseu de Bun-Simt Turistic in Bucegi” lanseaza un apel către toți cei care vor vizita masivulul Bucegi sa pastreze natura curata.Avem o tara minunată, cu zone superbe, sa o păstrăm curata si sănătoasă! Sa ne bucuram de drumețiile montane, sa practicam sport in aer liber echipați corespunzător pentru a fi in siguranta pe munte, sa respectăm natura si pe noi înșine.
Postare facebook- Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi (6 iulie 2021)
Inițiativa, lăudabilă în sine, a demarat la începutul verii 2021 și, practic, caută să trezească spiritul civic, bunul-simț, cei 7 ani de-acasă, respectul față de natură, etc, în cei care “invadează”, în fiecare sezon estival (dar nu numai), zona montană a Bucegilor.
Cu din ce în ce mai multe facilitați și cu drumuri până în vârful muntelui, turistul de automobil, a ajuns să copleșească, deja de ani buni, zona montană a Bucegilor, iar, după fiecare desant de weekend, zona este transformată într-o groapă de gunoi.
Parcul Natural Bucegi este situat în centrul țării și este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva. Acesta are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.
În Parcul Natural Bucegi sunt amenajate 52 de trasee turistice pe patru magistrale care străbat întregul parc, marcate cu benzi roșii, galbene și albastre, precum și cruce albastră. Cea mai mare suprafață a Parcului este în județul Dâmbovița. Cu alte cuvinte, Parcul Natural Bucegi este, după cum îi spune și numele, un loc al naturii și pădurii. Asta atunci când nu s-a intervenit violent, iar în locul a ceea ce a fost odată pădure a rămas unul viran, din cauze mai mult sau mai puțin naturale.
Parcul Natural Bucegi este și un loc al regnului animal, prin definitie, în care specii protejate de lege au, poate, un ultim refugiu. Un refugiu ce este invadat constant, de hoardele de homo sapiens ce confundă turismul montan cu ieșirea în cluburile marilor orașe și care tratează, în consecință, si spațiul montan, precum tratează propriul spațiu de viețuire cotidiană. Momentan, Parcul Natural Bucegi mai arată si așa:
Iar ceea ce populează (n.m.– în mod natural) Parcul Natural Bucegi ar trebui să arate astfel:
Bunul simț, de care aminteam în debutul acestui material, nu va fi găsit niciodată în vârful muntelui, dacă nu este adus acolo din zonele mai joase de relief, adică acolo unde homo sapiens obișnuiește să viețuiască cotidian.
Inițiativa, de care aminteam (cea cu montarea de panouri de avertizare) este una binevenită, dar, în egală măsură, insuficientă. Parcul Natural Bucegi riscă să devină, într-un viitor apropiat, cu sau fără civismul turiștilor, o oază unde natura lipsește. Acea Natură prin excelență definită ca un spațiu din care civilizația, așa cum o înțelegem acum, nu are de ce să facă parte. Iar dezvoltările imobiliare și planurile de sistematizare, crearea de noi stațiuni, deci, implicit, facilitarea accesului a unui număr și mai mare de turiști, amatori de liniște și aer curat, se spune, nu are cum să ajute. Ba din contră.
Bunul simț și responsabiltatea nu se dobândesc (doar) prin montarea de panouri de avertizare.
P.S.
Marea majoritate a fotografiilor ce însoțesc acest articol au ca sursă pagina de Facebook a celor de la Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi