S-au “speriat” și au votat creșteri salariale doar pentru primari. Cât se câștigă în Dâmbovița. Exemple!

Aminteam, într-un articol precedent (detalii aici, Valahia Media), că parlamentarii Puterii au pus la cale  majorarea salariile tuturor demnitarilor, de la președinte, la miniștrii și până la aleșii locali. După votul de la Senat, legea susținută de PSD-PNL-UDMR si AUR a stârnit valuri de indignare, mai ales după declarațiile arogante și total deplasate ale unora dintre politicienii autohtoni ( vezi mai mult aici). Din 21 septembrie și până în data de 27 septembrie (momentul în care legea a ajuns la Camera Deputaților, pentru vot, aceasta fiind cameră decizională) legea a fost schimbată. Demnitarii (în special parlamentarii) au fost scoși de la majorarea salarială. Cel mai probabil în urma unui calcul extrem de pragmatic: pierderea electorală, prin acest gest, ar fi fost mult prea mare față de câștigul material imediat ( pentru cei mai mulți parlamentari, pentru unii cu siguranță că banii ar fi contat mai mult). În fața indignării publice (justificată pe deplin) politicienii au ales totuși să nu renunțe total la lege, dar să mărească doar salariilor celor din administrația publică ( primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ și, ulterior, prin efectul legii, al tuturor funcționarilor din primării și CJ- uri, ce sunt plătiți în funcție de nivelul salarial al viceprimarului sau vicelui de la CJ).

Justificarea oficială a păstrării acestei legi, chiar și într-o variantă ciuntită, este aceea că salariile din primării sunt prea mici, iar aleșii locali nu se pot concentra asupra treburilor obștei, fiind nevoiți să își facă griji, mai tot timpul, cu privire la ziua de mâine. Evident că justificarea nu a fost “împachetată” exact în aceste cuvinte, ci într-un limbaj de lemn, profund demagogic și mincinos, mai elaborat dar la fel de inept.

Adevărul este că celor de la putere (PNL, PSD și UDMR), adică partidele ce au și cei mai mulți primari, li s-a transmis, verde-n față, de către șefii din local (primari), că fără “șpaga” măririlor salariale nu mai văd voturile unui nou mandat de parlamentar ( “noi aducem voturile, să nu uitați asta”, ar fi mesajul). De fapt, aruncând în ochii publicului praful minciunii legate de pauperitatea aleșilor locali, parlamentarii ( cei ce au votat legea) și-au cumpărat ( au încercat cel puțin) imunitatea parlamentară, pentru încă un mandat de 4 ani (din 2024 încolo), dar cu banii noștrii, ai tuturor ( că doar nu dă nimeni din banii de acasă, pentru aceste măriri salariale).

Cât crește și cine primește

Dar, de fapt, cât de săraci erau edilii de era nevoie de această mărire salarială, pentru ei și toate armatele de funcționari angajați politic, în primării și CJ-uri?

Păi, judecați singuri:

Cristian Stan (primar Târgoviște), Fotografie de Arhivă

Potrivit modificărilor propuse, salariile primarilor și viceprimarilor se vor majora cu aproximativ 10 procente. . Primarii de orașe vor avea peste 1650 de lei în plus, iar cei din comunele cu peste 50 de mii de locuitori vor avea un salariu brut de 12.480 de lei.

Primarul municipiului reședință de județ (Târgoviște, spre exemplu) – 18.720 de lei brut actual / 20.700 de lei brut după adoptarea ordonanței 1.980 de lei în plus

Primar de oraș cu peste 100 de mii de locuitori – 15.600 de lei în prezent / 17.250 de lei după adoptarea ordonanței / 1.650 de lei în plus (în Dâmbovița nu sunt asemenea cazuri)

Primar de comună cu între 20.000 și 50.000 de locuitori – 12.480 de lei brut în prezent /13.800 de lei brut după adoptarea ordonanței / 1.320 de lei în plus( nu există asemenea cazuri în Dâmbovița).

Imagine cu un caracter ilustrativ

Iată o grilă de salarizare (sursa hotnews.ro) de dinainte de majorarea adoptată în septembrie 2022:

În Dâmbovița sunt 51 de localități ce au sub 5000 de locuitori. Mai mult de jumătate dintre localitățile județului ( 89 de localități în total), practic. Un prag, cel de 5000 de locuitori, sub care nu ar trebui să se coboare pentru ca o unitate administrativ teritorială (UAT) să poată fi funcțională. Cu alte cuvinte, sub acest prag cheltuielile cu personalul primăriei sunt mai mari decât ceea ce poate produce comunitatea locală, într-un an, din taxe și impozite (n.m.– în peste 90% din cazurile de acest fel din România, în mod cert). Toți de aici vor mai mulți bani (și li s-a dat, acum), dar nicidată nu vor fi de acord cu comasarea localităților, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a fondurilor comune. Asta pentru că armatele de politruci, ce nu fac nimic, trebuiesc adăpate, din banii tuturor., iar prin comasare de localități ar dispărea multe din mufele de la bugetul public, prin care sunt menținuți “în viață” oamenii de partid, politrucii cu alte cuvinte.

Tot în Dâmbovița sunt nu mai puțin de 8 comune ce au sub 2000 de locuitori (Vișinești, Cornățelu, Bilciurești, Pucheni, Slobozia Moară, Moțăieni, Râu Alb, Vârfuri). Cât de corect ar fi dacă locuitorii a 3-4 blocuri mari dintr-un oraș și-ar declara statut de UAT și ar face Primărie, iar Statul (noi toți) ar trebui să plătească pentru aparatul noi primării (salarii, majorate eventual, că sunt și ei oameni, și, evident, tot aparatul de noi politruci, echivalentul celor ce se regăsesc și în primăriile consacrate)? Nu este nevoie de un răspuns. În același timp însă, oricât de absurd ar părea, o astfel de ideea este exact același lucru cu o primărie din lumea reală, una ce păstorește sub 2000 de suflete ( adesea nici acelea reale), precum cele 8 comune din Dâmbovița, amintite anterior.

Primăria Târgoviște ( imagine de Arhivă)

Totuși, dincolo de primari și viceprimari sau președinți de CJ-uri, între beneficiarii majorărilor salariale, dictate cu atâta nonșalanță și argumente inventate, de către cei de la Putere, sunt mii, zeci de mii de funcționari publici ce vor primi salarii mărite. Pentru că le merită, se spune, și pentru că dacă nu făceam acest gest ar fi murit de foame (n.m.– încă o afirmație a ultimelor zile). Acesta este argumentul suprem, al celor ce au votat majorările amintite, într-un dispreț total față de adevăr și ceilalți plătitori de taxe și impozite (în special cei din mediul privat, concurențial). Iată o grilă de salarizare de la Primăria Târgoviște ( salarii calculate la data de 30 septembrie 2022, adică ce urmează a fi plătite, iar sumele sunt calculate înainte de majorarea de 10% din 27 septembrie):

De la un salariu brut de 18.720, al primarului (Cristian Stan), până la un salariu de 4795 de lei (brut), pentru un muncitor necalificat, sau de 4160 de lei, pentru un șofer.

Curat-murdar salarii de mizerie, monșer!

Lasând gluma la o parte, este evident că nivelul de salarizare este mai mult decât decent și peste ce poate fi regăsit, în mediul privat (în medie, la momentul actual). La aceste sume se adaugă multe, foarte multe sporuri, de 25% ,spre exemplu, pentru lucrul la proiecte europene. Iar la aceste sporuri, să le spunem interne, se mai adaugă și cel de 10% votat de parlamentari, acum, un spor ce, în cazul primarului, tot cu titlu de exemplu, înseamnă aproape încă un salariu minim net, în buzunar, de luna viitoare ( din noiembrie 2022, mai exact).

Ce ar mai fi de spus? Poate doar că, îndrăznind să-mi asum un pariu, este de așteptat ca mărirea indemnizațiilor pentru parlamentari ( acum scoasă din lege) să reapără undeva în următoarele câteva luni, prin primăvara anului 2023, când nu va mai beneficia de atâta popularizare ca acum și, în consecință, să trecă fără probleme de votul din Parlament. Cu alte cuvinte , vorba unui slogan foarte drag celor ce se află acum la putere: “Dreptate până la capăt!

1 Reply to “S-au “speriat” și au votat creșteri salariale doar pentru primari. Cât se câștigă în Dâmbovița. Exemple!”

  1. pentru că poate, Troika de la putere i-a înnebunit pe furnizori și pe români cu calculul facturilor la utilități și valoarea lor, ocupația de căpătîi fiind majorarea veniturilor aleșilor locali, după ce speriați au renunțat la proiectul pentru toți demnitarii.
    adică Famiglia prima di tutto!
    despre mesajul dur al Torei Vasilescu, insignifiantă pentru voi, auziși madam Holban (S-a făcut dreptate pentru primarii aleși! – zise numita și mai cerși astfel un mandat!)?
    ca pensionar-de-drept-comun-cu-toate-dările-la-zi, recomand pensionarilor loviți de facturi în moalele capului să se îndrepte cu ele către cei cu creșteri salariale în pragul iernii – acești amărășteni ai neamului. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *