Este deja de notorietate ultima sfidare, absolută, cea mai recentă de fapt, pentru că probabil nu va fi ultima, la adresa tuturor până la urmă, pusă la cale de actuala coaliție de guvernare, dar nu cred că strică a fi reamintită:

În data de 21 septembrie 2022, Senatul României vota majorarea salariilor aleșilor. Otova, parlamentari, primari, aleși locali sau funcționari publici, numiți politic ( n.m.– clientela de partid, nu vă autoiluzionați cu faptul că legea ar exclude, teoretic, posibilitatea de numire politică, pentru că în multe cazuri, cele mai multe de fapt, accesul la funcții, prin concursuri, se face după șablonul “concursul organizat joi, câștigătorul anunțat încă de marți”, adică o boală grea, sistemică, moștenită încă din zorii neocumunismului românesc din anii ´90 ai secolului trecut) ar urma să beneficieze de acest nespus de mărinimos cadou al politicului românesc, Un cadou pe care și-l fac singuri, dar mai ales fără a avea o sursă concretă de finanțare a creșterilor salariale.

Cum în România nimeni nu se împiedică de amănunte, atâta timp cât ei, aleșii neamului, pot să mai pună un bir-două, ca să aibă de unde completa visteria golită, de prea multa generozitate de care dau dovadă cu propriile buzunare (cele politice, evident), iată concret ce au votat senatorii:
Se majorează salariile tuturor demnitarilor, de la președinte, la miniștrii până la aleși locali.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite. Până acum, salariile demnitarilor erau calculate prin raportare la salariul minim din 2019 (2080 lei). Acum, va crește prin raportarea la salariul minim din 2021 (2.300 lei). Creșterea este de aproximativ 2000 de lei (brut).

Amendarea Proiectului de lege vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri dimineața, adică în aceiași zi, sesizările venite din partea USR în legătură cu proiectul de lege privind majorarea salariilor din sistemul public. Cu alte cuvinte, stabileau că sunt neconstituționale majorările dar oricum actuala putere nu dădea doi bani pe decizia CCR ( n.m. – nu că cei de la CCR ar fi o lumina- lumii în acest fel de spețe, asta pentru că, în trecut, judecătorii de la Curteau fost de acord doar cu creșteri salariale pentru magistrați, în vreme ce pentru alte categorii bugetare au declarat legea neconstituțională. La fel și când a fost vorba de pensiile speciale).
Revenind la proiectul aprobat, dincolo de evidența faptului că UDMR (cei care au făcut propunerea), alături de PNL și PSD, au votat in corpore, deci fără a lăsa loc de interpretări asupra intenției politice, cel mai probabil că toți au gândit că:
“Lasă că sunt proști, noi le zicem că e pentru funcționari publici de la sate și pentru primarii de comune, care sunt mai amărâți, și că aștia trebuie să ia mai mult, iar în realitate ne mai băgăm și nouă și alor noștii, în buzunar, câte un salariu minim net.”.
De parcă nu aveau destul. Senatorii care nu ocupă funcții în Parlament au o indemnizație de 18.720 lei iar aceasta crește până la valoarea de aproape 23.000 de lei , în cazul președintelui Senatului, valori ce, prin noua lege, vor crește cu 25%, dacă nu mai mult.

Pe de altă parte, că una spun politicienii și alta “fumează” este de notorietate. Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD, spunea în iunie 2022 că se va da o nouă ordonanţă de prorogare a acestui termen privind majorarea salariilor demnitarilor. “Cu certitudine, astăzi în coaliţie vom lua decizia, dacă legea va trece de Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari”, dădea asigurări preşedintele PSD pe 8 iunie. După ce legea, în ciuda avizului negativ (n.m.– declarație de neconstituționalitate) al CCR, a trecut de Senat, exact în forma inițială, tot Ciolacu iese și spune că “PSD va vota contra legii “( n.m. – segmentul cu creșterile pentru demnitari) la Camera Deputaților” ( cameră decizională), deci să stăm liniștiți, că are partidul grijă să fie dreptate. Cine să îl mai creadă pe el sau PSD. Cel mai probabil legea va trece aprobată tacită, exact în forma actuală și de Camera Deputaților, într-o zi când lumea va fi preocupată cu altă nenorocire (eventual inventată), din viitorul imediat (s-a mai întâmplat și în trecut).

În ceea ce-i privește pe liberali, măcar aici vorbim de onestitate, chiar dacă una dusă până la prostie. Șeful comisiei de muncă de la Senat, în același timp și lider al PNL Dâmbovița (unul de conjuncturăm dar asta are mai putțnă importanță), Virgil Guran, spunea nonșalant:
În 90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament
Declarație Virgil Guran, 21 septembrie 2022
Cu alte cuvinte, Guran spune că nu are nevoie de creștere salarială, dar și-o votează, și ne mai spune tuturor, probabil considerându-ne pe toți un grup de tâmpiți iremediabili, că dacă el și liberalii, angajați la stat, iau mai mulți bani din bugetele naționale noi toți o vom duce mai bine. Guran micționează de-a dreptul, în capul oricărui privat din România, pe care statul, cu ajutorul PNL, partid din care face parte și Guran, îi taxează suplimentar, începând din august 2022, adică îi ia mai mulți bani, de când pentru contractele part-time se plătesc contribuții ca pentru orice contract cu normă întreagă. Că muncești 2, 4 sau 8 ore, angajatorul trebuie să dea la stat tot atâția bani cât pentru o normă întregă, de 8 ore ( angajatul tot atât ia în mână, dacă rămâne cantonat într-un contract part-time), o politică ce a dus la trecerea în zona plăților la negru multe mii de contracate, deja.

“Nu este o măsură cu care să fim de acord” au spus liberalii, “este o măsura impusă de partenerii de la PSD, nu avem ce face”, dar, în același timp, au votat-o cu două mâni, alături de psd-iști ( ce au susținut măsura pe toate vocile posibile). Acum am aflat și de ce, ca să aibă Guran de ce să spună că el este bogat și cinstit, cu banii noștrii, ai tuturor ( “de votat” și de acum înainte, asta așa, ca un aviz amatorilor de clamare a dreptății sociale liberal-social democrate).

Trăgând linie și adunând: Birurile mai mari se înmulțesc, ratele cresc, facturile asemenea, iar politrucii își votează creșteri salariale, peste creșteri salariale. Nu vă faceți iluzii, că totul se întâmplă doar la vârf, central, iar în local glăsuiesc doar corurile de heruvimi politici. Totul este girat din plan local, acolo unde cuvântul de ordine este : Dezinformați-i băieți, dezinformați-i, să nu știe ce i-a lovit și mai ales de unde. Pe cât se poate dați vina pe partenerii de guvernare (fie la stânga , fie la dreapta) că-s proști, chiar dacă-s mulți.

Sau, dacă vreți, deja celebrul:
Ciocu mic, că acum noi suntem la putere!
1 Reply to “PSD-PNL-UDMR: Bătaia de joc continuă! Biruri mai mari pentru privați, salarii mai mari pentru politruci”