România seamănă, pe zi ce trece din ce în ce mai mult, cu o țară abandonată. De la Klaus Iohannis, rătăcit între mult prea multe deplasări externe, la Guvernul demis Cîțu, la Guvernul ce nu mai există, Guvernul generalului Ciucă, trecând prin liberalii lui Orban, ce ba sunt/ ba nu sunt la guvernare (sau în PNL), până la PSD, ce e ba în opoziție, ba la putere, amușinând pe lângă liberalii lui Cîțu pentru posturi de înaltă demnitate (vezi numirea lui Grideanu la șefia Camerei Deputaților), și ajungând la USR Plus, ce a început deja să înțeleagă că părăsirea coaliției de guvernare nu a făcut decât să arunce țara într-un haos generalizat ( din care unica variantă de ieșire, imaginată de Cițu, a fost, se pare, cea a unei alianțe cu PSD, la guvernare,. Pare oricum cea mai plauzibilă momentan, dar și cea mai proastă, probabil <părerea autorurui>, pentru că alianța PSD-PNL va aduce nenumărate guri flămânde ce se vor mufa pe bugetele națioanle) și, în fine, ajungând la saltimbacul de serviciu, AUR, niciunii nu par să înțeleagă că miza momentului nu o reprezintă ineptele lor războaie politice. Toți, dar toți, au uitat un lucru- România se stinge și nu mai timp de toate prostiile lor politice.
Ziua cea mai neagră
În data de 2 noiembrie, în România, au fost raportate 591 de decese ( covid-19), ceea ce reprezintă cel mai mare număr de decese, în doar 24 de ore, de până acum. Precedentul record negativ era din data de 19 octombrie 2021, când fuseseră raporate 574 de decese.Un dezastru ce nu se mai oprește și pe care nimeni pare că nu mai are timp să îl vadă. Numai în Dâmbovița, în ultimele 24 de ore ( e doar un exemplu), adică 1 noiembrie 2021, au decedat, în spitale, din cauza covid-19, 22 de persoane ( totalul, în Dâmbovița, este de 1129 de decese , de la debutul pandemiei, în data de 2 noiembrie, față de 1107 în data de 1 noiembrie 2021, conform cifrelor oficiale). Sunt cele mai multe decese, în Dâmbovița, în toata perioada pandemică, în doar 24 de ore.
Tot ca exemplu, la Iași, în luna octombrie 2021, au fost înregistrate 931 de decese, de orice fel ( în oct.2020 erau 549, iar în ctombrie 2019-470). Administrația ieșeană spune că este cel mai mare număr de decese din ultimii 30 de ani și că o situație similară a mai fost înregistrată doar în 1917, în timpul primului război mondial ( o treime din numărul celor decedați de covid, în Iasș, in doi ani, adică 2020-2021, au fost înregistrați în octombrie 2021). Exemplele, din păcate, pot continua, pentru toată țara fiind aceiași situație.
În același timp: O luptă de comunicate și informații, pe surse, se poartă în interiorul clasei politice, ce își maximizează, așa zic ei, șansele de a accede la putere. În același timp, Parlamentul nu mai are timp pentru adoptărea legii privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, o măsură fără de care, momentan cel puțin ( o perioadă cu restricții ce nu sunt însă respectate, pentru că nu îndeplinesc normele de legalitate impuse), nimic nu se va schimba în bine, în perioada urmatoare, dovadă fiind și statisticile deceselor si ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc.
„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, a răspuns Valeriu Gheorghiță întrebat cum vede respingerea dezbaterii în regim de urgență a legii care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.
„Eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, care să fie logice încât pe de o parte să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare. Pentru că altfel, dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reușim să creștem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă și susceptibilă la îmbolnăviri în perioada lunilor următoare. Situația nu se va schimba. Noi trebuie să avem o viziune în momentul de față nu pentru o lună, nu pentru două luni, ci pentru perioada lunilor următoare și chiar anul viitor”,
Declarație Valeriu Gehorghiță, 2 noiembrie 2021
Rămâne cum am stabilit: Nimeni, dintre cei care au acum puterea de decizie, nu mai are timp de “restul lumii”, cu atât mai mult de o țară abandonată, precum România. Fiecare este pe cont propriu. Probabil că așa a fost mereu. Unii vor constata asta, însă, abia acum. O veste și mai tristă, probabil., este aceea că: Va fi mai rău, din ce în ce mai rău. Cel puțin încă vreo lună.