Vaccinarea anti-covid 19, în ciuda numeroaselor controverse (legate de vaccinurile existente și care au fost aprobate) și la fel de numeroaselor întrebări, legate de eficacitatea vaccinului (perioada în care se asigură imunitatea postvaccinală, eventuale efecte pe termen lung ale vaccinării, etc) râmâne, momentan, singura variantă de ieșire dintr-o criză profundă (medicală si economică) în care întreaga planetă este “cantonată”, de exact un an. De la momentul apariției vaccinurilor (decembrie 2020) și debutul campaniilor de vaccinare la nivel mondial ( cu Phizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, sau Sinovac– vezi aici detalii despre tipurile de vaccin existente la nivel mondial-Valahia Media) și până în momentul de față (26 ianuarie 2021) target-ul, cel puțin în Europa, este departe de a fi atins. La nivelul UE intenția este de a se reuși vaccinarea a cel puțin 70% din populatia adultă a continentului până în luna septembrie 2021. Numai că, în Europa, aproape nimeni nu va atinge acest target, la actualul ritm de vaccinare.
Cei de la Politico au realizat o statistică a nivelului de vaccinare anti covid-19, pentru Europa.
În ritmul actual de vaccinare, la finalul verii 2021, în septembrie, doar Marea Britanie va atinge pragul de 70% (cu toate că britanicii nu mai sunt în UE) . În rest, Malta cu 37% și România cu 26% ar fi “campioanele” spațiului european, dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare.
România va atinge ținta de vaccinare (70% din populația adultă) abia în decembrie 2022 (dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare). La coada clasamentului (întocmit de Politico) se află Bulgaria, care dacă își menține ritmul actual va reuși să vaccineze 70% din populație abia în 2040. Pentru a atinge obiectivul, CE trebuie să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori, ar fi concluzia generală. Dintre țările mari (cu populație numeroasă) Italia stă cel mai prost– va atinge ținta de vaccinare (70%) abia la finalul anului 2027, dacă se menține ritmul actual de vaccinare.
În România, în data de 25 ianuarie 2021, fuseseră vaccinate 434.503 persoane cu o singura doză și 25.064 de persoane recepționaseră deja 2 doze de vaccin.
În județul Dâmbovița, tot la data de 25 ianuarie:
“Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică
Dâmbovița, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în ziua
anterioară – 25 ianuarie 2021: 540, repartizate pe cele 5 centre de vaccinare
din unitățile spitalicești, astfel:
- Târgoviște: 294 persoane
- Găești: 66 persoane
- Pucioasa: 72 persoane
- Titu: 60 persoane
- Moreni: 48 persoane
- Numărul persoanelor vaccinate în total de la debutul campaniei
de vaccinare: 9679.
Pentru înscrierea tuturor categoriilor de persoane prioritizate a fi vaccinate împotriva COVID-19 în etapa I și a II-a este necesară programarea pe platforma online creată în acest sens (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro). De asemenea, vă reamintim numărul unic, pus la dispoziție cetățenilor la nivelul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, în colaborare cu personal din cadrul MApN: 021/ 414 44 45, care poate fi apelat din toate reţelele de telefonie mobilă şi este operabil 24 de ore din 24.
Au precizat reprezentanții CENTRULUI JUDEȚEAN DE COMUNICARE ȘI INFORMARE PUBLICĂ AL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA
1 Reply to “România – Locul III, în Europa, la rata de vaccinare (anti-covid 19). În ritmul actual se atinge target-ul (70% din populație) în Decembrie 2022”