Recensământ: Târgoviște, doar 66.000 de locuitori! Orașul a pierdut 12.000 de cetățeni în ultimii 10 ani !!

Recensământul populației și locuinței din 2022 (n.m:trebuia să aibă loc în 2021, dar, din motive de pandemie, a fost amânat un an) continuă să releve, pe alocuri, câteva date finale poate șocante, pentru unii. În tot cazul, unele cu care nimeni nu vrea să “defileze” neapărat. Principalul motiv pentru care încă se amână comunicarea/mediatizarea unor rezultate finale, fie ele și “parțiale”, fiind acela că de acest recensământ depind multe. Financiar vorbind. Mai bine zis de numărul de locuitori, per total dar și pentru fiecare comunitate în parte, depinde suportul financiar ce este primit local.

Marea majoritate a fondurilor, fie că vorbim de fonduri europene, fonduri guvernamentale sau chiar cadourile financiare politice ( de tip program PNDL sau “Anghel Saligny”) are la bază cel puțin o analiză numerică de tipul: “Cât de mulți sunteți, adică ce potențial electoral aveți, atâția bani primiți”. De fapt, o analiză riguroasă, <la sânge>, ar presupune mai multe elemente de luat în calcul, dar detaliile, în cazul de față cel puțin, ar complica inutil acest text.

Tot rurali, dar mai puțini și mai bătrâni

Conform unei comunicări a Direcției Județene de Statistică Dâmbovița (n.m.din data de 31 ianuarie 2023), ce, la rândul său, a preluat datele furnizate de INS, în Dâmbovița, conform recensământului din 2022, populația a scăzut, iar concluzia ar fi că suntem la fel de rurali , dar mai bătrâni și mai puțini.

În Dâmbovița sunt 479,4 mii persoane (479404 persoane), în scădere cu 39,3 mii locuitori (-39341 persoane) față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (244,7 mii, reprezentând 51,0%) și trăiește în mediul rural (349,5 mii, reprezentând 72,9%).

Comunicare INS

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Dâmbovița crescând la 42,5 ani (față de 40,3 ani la RPL2011). Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mare cu 0,1 ani (42,4 ani).  În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Dâmbovița se plasează pe locul 22.

Sursa-DJS Dâmbovița

“În cadrul Regiunii Sud Muntenia din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,6 ani, județul nostru poziționându-se pe locul  3“, conform Direcției Județene de Statistică Dâmbovița. În concluzie, deși în Dâmbovița nu este chiar un dezastru demografic, ca în Teleorman, spre exemplu (n.m. județ sărăcit extrem, depopulat, în care doar pensionarii, șomerii și asistații social par să”înflorească”, conform datelor INS), nici județul cu capitala la Târgoviște nu o duce foarte bine.

(n.m.pentru datele furnizate de INS, pentru județul Dâmbovița, click dowload mai jos)

Târgoviște, “dezastru demografic”!?

La Târgoviște conforma datelor furnizate de INS, după centralizarea rezultatelor de la recensământul din 2022, se înregistrează o situație ce ar trebui ca măcar să dea de gândit.

Foto: date INS, după recensământul organizat în 2022

Municipiul Târgoviște, reședință a județului Dâmbovițe, are o populație rezidentă de 66.965 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani cu 12645 persoane. Procentual reprezintă o scădere a populației cu 15,9% , în ultimii 10 ani. Pierderea de populație, la nivelul Târgoviștei, este echivalentul populației totale din orașe precum Găești sau Pucioasa ( ambele tot în județul Dâmbovița).

. Foto: Târgoviște, zona centrală a orașului, 1 februarie 2023

Pe de altă parte, în acești ultimi 10 ani (2011-2021), în statistici,orașul a funcționat cu o populație totală absolut nerealistă. Spre exemplu, în urmă cu doar câteva zile (ianuarie 2023) consilierii târgovișteni au stabilit nivelul cotizațiilor plătite de municipiu în cadrul unor organizații din care face parte și municipiul Târgoviște AMR (Asociața Municipiilor din România) și respectiv OER ( Orașe Energie în România) <vezi foto mai jos>, unde cuantumul cotizației se calculează raportat la numărul populatiei. Conform celor două organizații amintite ,Târgoviștea are ba 89.000 de locuitori, ba 79.000 de locuitori!!. În timpul pandemiei covid-19, în statisticile oficiale, Târgoviștea era trecută cu peste 90.000 de locuitori, asta pentru că așa s-a gândit cineva că se “fentează”, mai ușor, normele ce impuneau măsuri suplimentare de siguranță, la unumite nivele de incidență a cazurilor de bolnavi, o incidență ce era scăzută atâtat timp cât raportarea se făcear la un total cu mult mai mare decât cel real, al populației.

Foto: Cotizație la Orașe Energie în România, calculată pentru o populație de 79.610 locuitori, ianuarie 2023
Foto:- Informare coronavirus în județul Dâmbovița (22 decembrie 2020) Municipiul Târgoviște este trecut cu o populație de 92.136 de locuitori, câteva zeci de mii (2-3) de locuitori în plus, față de populația reală de la Târgoviște, de la acea vreme.

P.S.

Foto: Târgoviște, zona centrală a orașului, 1 februarie 2023

În concluzie, se poate spune doar atât: Cu o populație reală de doar 66.965 de persoane, conform datelor de la recensământul din 2022, municipiul Târgoviște va “beneficia”, de acum înainte, de mai puțini bani (cei care se alocă în funcție de dimensiunea populației unei localități) de la nivel central. Chiar și unele proiecte, ce erau aprobate în funcție de dimensiunea populației rezidente, în spațiul ce beneficia de implemnetarea respectivului proiect, ar putea fi puse în pericol, nemaiifind îndeplinit standardul minimal al numărului de beneficiari potențiali. Pe de altă parte, trendul descendent și scăderea demografică accentuată, la Târgoviște, din ultimii 10 ani, mai accentuată la Târgoviște decât în alte părți ale țării, are multiple explicații. Cele mai multe evidente, dar care au fost ignorate, cu bună știință, de-a lungul timpului. de cei ce ar fi putut încerca măcar să încetinească acest declin. Nu au vrut însă.

Dar, deja aceasta este o altă poveste, cu mult prea multe amănunte pentru a putea fi epuizată în acest material.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *