Prima etapă a Bacalaureatului 2021 s-a încheiat. În general, rezultatul este declarat ca a fi unul mai mult decât mulțumitor (n.m. – în special atunci când vine vorba de diriguitorii sistemului de educație românesc). “Cifrele nu mint” ,se spune, iar cifrele arată că, în 2021, 86.120 de candidaţi, dintr-un total de 126.999 de candidaţi prezenţi, au promovat examenul de bacalaureat, rata de promovare fiind de 67,8%, creştere cu aproape 5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut ( n.m. – 2020, când a fost vorba de o promovare de – 62,9%).
Totuși, dincolo de aceste cifre, realitatea este ceva mai complexă, și, din păcate, multe mai puțin dătătoare de speranță.
În 2021, numărul celor ce susțin examenul de Bacalaureat a continuat să scadă. În Dâmbovița au fost 3101 de candidați, cel mai mic număr din ultimii 8 ani (începând din 2014). Pe de alta parte, procentul de promovabilitate (61,09%) este cel mai mare din ultimii 8 ani (cel mai mic în 2014, de 48,67%). “Număr mai mic de candidați, procent de promovabilitate mai mare, elevi mai bine pregătiți?”. Parțial adevărat, dacă nu cumva chiar fals. Mulți dintre elevi pur și simplu nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, iar în multe locuri din țară și dacă s-au prezentat rezultatul a fost un adevărat dezastru.
Nu mai puțin de 42 de licee din țară au rată de promovabilitate zero (0). Între acestea se află și județul Dâmbovița, prin Liceul Tehnologic de la Cojasca ( 7 candidati prezenți la examenul de Bacalaureat, niciunul promovat, medie generală 1,59, cu alte cuvinte s-au semnat pe foaia de examen și au scris ceva mai mult de un rând, în rest). Numărul mic de candidați, de la fiecare liceu în parte, aflata pe “lista zero”, se explică prin faptul că ceilalți elevi, ai liceelor aflate în această situație, nici măcar nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat.
În afara “Liceelor zero”, sunt multe alte unități de învățământ unde câte un singur candidat a reușit să scoată liceul din aceasta categorie a rușinii, dar, per ansamblu, situația nefiind schimbată cu nimic (exemplu LICEUL TEHNOLOGIC “DR.C. ANGELESCU” GĂEȘTI. 32 de candidați, procent de promovabilitate de 6,25%, 2 candidați, medie generală candidati 3,65). Per total, la nivel național, județele Cluj, Iași și Galați dau cei mai mulți, procentual, elevi ce au absolvit Bacalaureatul, județul Dâmbovița aflându-se la mijlocul acestui clasament national ( poziția cu numărul 21).
Nu lipsit de importanță este și clasamentul acesta, în ultima s-a parte, mai ales că vorbim de o situație ce se repetă în fiecare an. Unele dintre cele mai sărace zone din țară, în general din partea de sud a României, se poziționează pe ultimele locuri, o situație ce a generat, de-a lungul timpului, multe dintre comportamentele sociale din aceste zone ale țării, începând de la procesul electoral și până la cultura muncii (sau lipsa acesteia, mai curând), fiind ușor de identificat despre ce este vorba, pentru orice cititor ce a urmărit măcar parțial, evoluția socio-politică a societății românești din ultimele trei decenii.
Din păcate, o situație, ce, date fiind si datele de acum (Bacalaureat 2021) nu prezintă nicio perspectivă de schimbare, într-un viitor cât de cât apropiat.
1 Reply to “Realitate dureroasă! În 42 de licee din țară (unul în DB) promovabilitate “0” (zero), la “BAC””