“Prezidențiale 2025”, Dâmbovița: Unii se ceartă, alții nu se împacă, iar BEC-ul ne spune că… n-avem voie!! Eu cu cine votez?

Probabil că cea mai ciudată campanie electorală trăită de România, în cei vreo 35 de ani ce au trecut din actualul ciclu democratic (cel de după decembrie 1989, evident), se desfășoară chiar acum, în 2025. Ciudată pentru că, în primul rând, este o campanie ce nu se potrivește cu niciun calendar electoral anunțat oficial (n.m.- în cazul în care am uitat, vine după anularea fără explicații suficiente a precedentului scrutin prezidențial, cel din 2024).

Foto: candidați la alegeri prezidențiale din 2024 ( noiembrie 2024, panou afișaj electoral la Târgoviște)

Apoi, încă o dată ciudată pentru că, nicicând, nici în sălbaticii ani ´90, cei ai democrației originale românești, nu s-a “întâmplat” cam ceea ce se întâmplă acum, în 2025. De la episodul cu uite Georgescul, nu e Georgescul, ba candidez, ba nu mai candidez (sau invers), al lui George Simion (plus Ana Maria Gavrilă), trecând prin “uite are voie și Șoșoacă, ba nu mai are voie Șoșoacă”, la prezidențiale, dar la eurodeputați a avut voie (n.m.- să vadă și ei cum e!!) și până la reluarea cu alți actori a scrutinului prezidențial de 2025, cam totul miroase (n.m.unii spun că duhnește) a ciudat. Măcar e original, ce e drept (în unele aspecte).

Și parcă pentru a fi siguri că întradevăr nu ne mai egalează nimeni, ne-am hotărât (așa pare, din afara României) să mai punem și niște cantități industriale, în plus, de “sare și piper electoral” românesc, în amestecul ăsta eterogen, de decizii balcanice.

Foto: Noiembrie 2024, Târgoviște, sediul PSD Dâmbovița. Radu Popa (deputat PSD de Dâmbovița) și Victor Ponta (viitor deputat PSD de Dâmbovița), organizau o conferință de presă în campania electorală

Așa că, cel mai antisuveranist candidat la prezidențialele românești, din istorie, Victor Ponta, candidează acum la prezidențiale pozând în suveranistul numărul 1 (n.m.- pentru cine contestă încadrarea, poate ar fi bine să rememorăm deciziile mai vechi ale lui Ponta, măcar două, adică atunci când voia să construiască, la București, capitala unei țări majoritar creștine, cea mai mare moschee din afara lumii musulmane sau episodul, povestit recent, chiar de Ponta, cu inundarea românilor pentru supraviețuirea șârbilor: Mai rar așa dovezi de atașament suveran față de România și români).

Foto: Captură,pagina de facebook Radu Popa (campanie electorală de susținere a lui Victor Ponta, pagina Radu Popa “abundă”, în aprilie 2025, de comentarii critice la adresa conducerii centrale a PSD

Apoi, tot “pentru sare și piper”, BEC-ul (Biroul Electoral Central) le spune celor de la USR că odată ce ai intrat în cursa electorală cu un candidat, nu mai ai voie să te răzgândești (indiferent ce se întâmplă), trebuie să îl susții pe respectivul, ori pe nimeni altcineva, în caz contrar te paște“depunerea temporară la loc răcoros”. Să nu mai spunem că tot BEC-ul ne spune că dacă ești catalogat ca “actor politic“, chit că nu ai avut apartenență politică vreodată, nu ai voie să zici nici pâs, în actuala campanie electorală, nici de unii, nici de alții, așa că dacă apuci să scrii ceva, iar altcineva te reclamă, că te-ai implicat în campanie și n-ai CMF s-au MPP (n.m.Cod Mandatar Finaniar și semnalizare Material Publicitar Politic), adică ai acceptul unui actor politic (cel mai adesea o reclamă plătită), iar nu-i bine, că te pune BEC-ul să îți “omori” părerea, cu mâna ta.

Foto: Panou de afișaj electoral la Târgoviște, 14 aprilie 2025

Cu alte cuvinte, n-ai voie la părere. Bine, legea spune că ai voie și doar îndemnul de a vota cu un candidat sau altul (chiar și subînțeles) este interzis. Ș-apoi, cine mai stă să evalueze nuanțe, că ai zis, că n-ai zis.:“Ai, n-ai bască, ești vinovat!”, dacă exprimi o părere.

Într-o așa harababură restricțională, se mai întâmplă și campanie electorală. Cum arată?

Păi, așa:

Dâmbovița: PNL și PSD, candidat comun, păreri diferite

PNL si PSD Dâmbovița se “înțeleg”, de multe ori, doar pentru că trebuie, nu mai este, de mult, o noutate. Și cum în actuala campanie de la prezidențiale s-a înțeles cineva (la centru) că trebuie votat Crin Antonescu, cele două partide au fost “foarte bucuroase” și în Dâmbovița.

Foto: 19 martie 2025, Târgoviște, singurul moment în care PSD și PNL Dâmbovița au fost alături, în actuala campanie electorală pentru alegerile prezidențiale (la prezentarea lui Crin Antonescu, la Târgoviște, în calitate de candidat comun)

De mers, în campanie, au mers însă separat. “Gurile rele” spun că asta și pentru PSD Dâmbovița votează de fapt, pentru Victor Ponta, adică colegul deputat, ales în noiembrie 2024 de pe prima poziție a listei PSD Dâmbovița. Și că numai se prefac că îl votează pe Crin Antonsecu. Mai mult, îi și în înțeapă pe liberalii dâmbovițeni. Iată ce scria senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, în urmă cu nu multe ore:

Sursa foto: Postare Facebook /Titu Corlățean

(Și) Azi pesediștii au muncit la Moreni ????????????

Și cu cei mari, și cu cei mici ❤️

Am trecut și pe la partenerii de coaliție de la PNL. Sediul este strategic plasat, lângă vecinul Corleone (pizzerie) și “Second hand”.

Am avut ghinion și de această dată… Am găsit sediul colegilor liberali închis. La ei e cu relaxare.

Așa că am decis să marcăm contribuția noastră la Coaliție cu o fotografie de Grup ???????????? în fața sediului PNL…De încurajare.”

Evident că nu a întârziat răspunsul PNL Dâmbovița, prin vocea șefului de partid, fostul senator PNL, Virgil Guran:

“Îi mulțumesc colegului de alianță, Titus Corlățean, că “moare de grija” noastră și ne ține agenda acțiunilor de campanie electorală la Moreni.

‼️Încercăm să ținem pasul. Îi transmit salutări de la Cojasca. Din păcate, la Cojasca, unde mă aflu astăzi în campanie electorală alături de colegii mei, pentru promovarea candidatului ……………, PSD nu are un sediu în fața căruia să ne fotografiem.

P.S. Apropo, noi suntem în campanie pentru promovarea candidatului ………………………….. Voi…❓

(n.m. liniile de suspensie de mai sus (adică ……….), inclusiv “blanc-ul” din fotografie, înlocuiesc textul original, unul ce este electoral și a fost promovat – identificat – ca atare, iar demersul Valahia Media are doar menirea de a evita, în acest fel, o posibilă interpretare a acestui material ca unul electoral, de promovare a unui candidat, fără marcaj si accept explicit, lucru sancționabil de către BEC, după cum s-a întâmplat în alte cazuri)

Nu-i așa că aproape îți și vine să îi crezi, că ei (PSD și PNL Dâmbovița) votează pentru același candidat?

Ba bine că nu.

La suveraniști sunt doi candidați sau doar unul?

Pentru segmentul naționalist-suveranist, și în Dâmbovița se ceartă doi candidați. Pe de o parte, George Simion, “moștenitorul lui Georgescu” (n.m.- nenominalizat ca atare, dar atât a rămas), adică cel care ne spunea că nu mai candidează, iar apoi că mai candidează doar pentru “turul doi înapoi”, iar acum, mai nou, doar că …mai candidează. Simion a și venit, discret oarecum, prin Dâmbovița, fără “scandalul” din alte campanii electorale, la Gura Ocniței. A venit pentru vreo două poze, alături de partid și de candidatul AUR la postul vacant de primar al comunei Gura Ocniței.

Foto: George Simion la Gura Ocniței (12 aprilie 2025); Sursa foto: Captură postare video, AUR Dâmbovița / Facebook

Pe de altă parte, tot la suveraniști intră, mai nou, și Victor Ponta, susținut puternic în Dâmbovița de Radu Popa, fostul, până în 2024, deputat PSD de Dâmbovița. Bine, în Dâmbovița, Ponta este susținut de cam tot PSD-ul, dar nu oficial. Asta în vreme ce responsabilul cu “înjuratul la psd-iști”, pare să fie fostul deputat Radu Popa, ce, alături de Victor Ponta, îl “înjură”, acum, în aprilie 2025, ba pe Ciolacu, ba pe Grindeanu, ba pe alții din conducerea PSD. Asta după ce, nu mai târziu de noiembrie-decembrie 2024, ne spunea că sunt cei mai buni pe care îi are România.

Foto: Captură pagina de facebook Radu Popa ( 13 aprilie 2025)

Niciodată însă, “Înjuratul de psd-iști” nu ajunge și la PSD Dâmbovița. Bine, nici din PSD Dâmbovița nu îi înjură nimeni pe cei doi (Radu Popa-Victor Ponta), părând că, mai degrabă, sunt susținuți din umbră dinspre PSD Dâmbovița, cu bătaie lungă, pentru ce va fi în PSD după alegerile prezidențiale. Așadar, pentru votanți iar confuzie, și aici. pe toate planurile.

Că tot vorbeam de confuzie

Probabil că segmentul cel mai confuzat, momentan cel puțin, este cel al susținătorilor USR sau ai lui Nicușor Dan.

Foto: Elena Lasconi la sediul USR Dâmbovița, în martie 2025, înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale

Aici, după decizia de retragere a spijinului politic pentru Elena Lasconi (luată la nivel central, cu majoritate) și, apoi, decizia Elenei Lasconi de a continua campania electorală pe cont propriu, fără sprijinul partidului (cea mai mare parte a acestuia, oricum), dar și decizia BEC-ului, cum că USR nu are voie să-l susțină pe Nicușor Dan (n.m.bine, niciun alt candidat, în afară de Elena Lasconi), nici nu mai e nevoie de detalii suplimentare, pentru a stabili, fără teama de a greși, că ciudată și confuză este poziția în care s-au autoexpus cei de la USR (plus susținățorii lui Nicușor Dan, adică PMP, Partidul lui Ludovic Orban, REPER și alții).

Foto: Panou de afișaj electoral la Târgoviște, 14 aprilie 2025

În Dâmbovița se vede și pe panourile de publicitate electorală: Elena Lasconi nu mai apare pe toate, în vreme ce Nicușor Dan a rămas parțial pe panouri ,ca și până acum. Întreaga campanie electorală, a edilului șef de la București, părând a fi una încropită, de oameni mai ales convinși că este suficientă campania în online și canalele de publicitate electorală accesate până acum.

Așa o fi, dar mai degrabă nu.

În rest… care rest?

(va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *