Pe și pentru cine “ard” becurile Târgoviștei?

Într-o lume mult prea atentă la cine și cum schimbă “barca” politică, nu prea mai are nimeni timp să vadă dacă, în haosul intenționat creat, pentru a lua ochii, cineva, nu cumva, strecoară câte o mână în buzunarul comun. Doar așa, de control. Pentru că despre subiect (aici, detalii) am mai adus aminte, am considerat că este util să revin cu câteva precizări, de natură tehnică. Așadar, de la “Cu ochii-n bec!” la “Cine pune becul și cu cât”, nu a fost decât un pas. Poate logic.  Pentru o deplină înțelegere a mecanismelor recomand și lecturarea articolului anterior.

[icon type=”vector” icon=”brankic-icon-number11″ size=”32″ icon_color=”#1e73be” hover_animation=”border_increase” ]La început a fost doar… “becul”

 

Consiliul Local Municipal Târgoviște a aprobat (19.11.2018) un studiu de oportunitate “privind delegarea serviciului public de iluminat public din Municipiul Târgoviște”. O formalitate birocratică, pentru că oricum serviciul era înființat de câteva luni. Pentru cei ce nu au lecturat articolul anterior (din spațiul Valahia Media) fac precizarea că aparent era vorba de o inutilitate. Practic, Primăria Târgoviște delega atribuțiile gestionării iluminatului public către o societate (SC Servicii Publice Municipale SRL) unde este acționar majoritar (unic chiar), după ce, anterior (din 2014), acest serviciu fusese gestionat tot de o societate a Primăriei Târgoviște (SC Municipal Construct).

Spuneam (în articolul anterior) că, pe deasupra:

Cu cinci angajați și un director (n.m. angajați preluați de la SC Municipal Construct, deci nu din stradă sau șomaj,deci ce oricum erau plătiți din banii publici locali) societatea (SC Servicii Publice Municipale SRL) are următorul plan, aprobat fără comentarii de consilierii locali și administrația târgovișteană.

Venituri totale estimate– 930.000 de lei

Cheltuieli totale de exploatare- 929.000 de lei

(profit estimat, aproape că ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, de 1000 de lei!!!)

Cheltuieli necesare investiții – 1.370.000 de lei

Să traducem din “economică” în română.

Investiții înseamnă nu niscaiva becuri în plus, pe străzile din oraș sau consum energetic eficientizat, al sistemelor de iluminat public stradal, ci mobilier , computere, mașină de serviciu, consumabile etc. În condițiile în care, după cum spuneam, serviciul era asigurat și până acum tot de o societate a Primăriei, dar care nu ar fi putut să ceară, pentru două luni  și jumătate(cât a rămas din înființarea societății până la finele anului), o suplimentare de buget de 1,37 milioane de lei, pentru că nu puteau justifica cheltuirea acestor bani, așa cum nevoile unei societăți nou înființate se pare că o fac.

[icon type=”vector” icon=”brankic-icon-number12″ size=”32″ icon_color=”#1e73be” hover_animation=”border_increase” ]Apoi au apărut “LED-urile”

Măcar de-ar fi fost doar atât. Priviți și analizați:

În studiul de oportunitate, aprobat de către CL Municipal Târgoviște, se spune că un proiect intitulat “Eficientizarea energetică a sistemului de  iluminat public din Municipiul Târgoviște” a fost depus la finanțare, din fonduri europene,prin POR 2014-2020. Un proiect ale cărui acte au fost admise, deci ar putea fi finanțat, și a cărui valoare este de aproximativ 22 milioane de lei.

Bun(vorba vine). Întrebarea firească este: De ce s-a înființat o societate nouă (tot în subordinea Primăriei Târgoviște) când vechea societate, ce avea în sarcină gestionarea sistemului (SC Municipal Construct), avea același statul (tot în subordinea Primăriei Târgoviște) ? Doar “pentru” sau  “din cauza” celor 1,37 milioane de lei, necesari investiției, în 2018, pentru înființarea noii societăți ?

Se pare că nu. (În treacăt fie spus, așa de tare s-au preocupat cei de la SC Municipal Construct de gestionarea iluminatului public încât, din 2014 până în 2018, nu au obținut certificat obligatoriu de la ANRSC, pentru a putea desfășura acest tip de activitate)

Într-o dare de seamă, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu (foto, dreapta) va explica (în data de 20.11.2018), în fața consilierilor județeni, care au fost rezultatele recentei sale vizite în China, la Guilin, în perioada 22-29 Octombrie. Citez:

“În cadrul vizitei oficiale pe care delegația Județului Dâmbovița a făcut-o în orașul Guilin, joi, 25 octombrie 2018, la invitația autorităților administrației publice din Regiunea Guangxi Zhuang, aceasta (n.m Daniel Comănescu) a participat și la o întâlnire cu reprezentanții concernului HIVISITECHNOLOGY Co. Ltd și o vizită a fabricii.Compania este un important producător atât de sisteme de iluminat și supraveghere a obiectivelor publice (străzi, poduri, tuneluri, metrou etc.), cât și de dispozitive similare pentru interior. Cu acest prilej, Bill Zhou,managerul companiei, și-a manifestat interesul de a dezvolta o investiție similară și în Județul Dâmbovița.(…)

(…)Le-am (n.m. Daniel Comănescu) transmis managerilor companiei că îi vom sprijini în identificarea deposibili parteneri economici interesați să își desfășoare activitatea beneficiind de sisteme de iluminat și supraveghere performante și vom întreprinde demersurile necesare în perspectiva realizării unei astfel de investiții în Județul Dâmbovița.”

Se spune în amintita declarație  a președintelui CJ Dâmbovița

Poate ar trebui menționat că ambele administrații, de la CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, fac parte din aceiași familie politică. Evident, cu totul întîmplător. Mai departe, chiar nu cred că mai are rost să facem speculații. Fiecare e liber să gândească.

Aaa, un singur amănunt. Deocamdată, tot ce s-a cheltuit reprezintă fonduri publice, fie că vorbim de întâlniri, studii de oportunitate, întocmiri de proiecte, înființări de firme, etc. Banii din fonduri UE sau “pomeni” de la chinezi (cine o mai fi văzut așa ceva) sunt doar teoretici. Așa că, deocamdată, becurile Târgoviștei “ard” doar buzunarele.

Ale cui? Ei, aș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *