Aflați într-o logică a “puținului bugetar”, aleșii neamului au aprobat, în Parlament, noile cuantumuri ale salariilor ce pot acordate angajațiilor din cabinetele parlamentare, ale senatorilor și deputaților. Adică acei angajați, la Stat, ce chiar nu produc nimic, absolut nimic, dar care sunt plătiți din bugetul statului, ca oricare alt bugetar.
Conform profit.ro, nivelul maxim al indemnizației, pentru un angajat dintr-un cabinet parlamentar, poate ajunge la 7700 de lei (salariu de bază), la care se pot adăuga și sporuri. Un șofer (n.m. curier personal cum este denumit în” nomenclatorul de meserii” acceptate în cabinetul parlamentar), spre exemplu, poate câștiga 2700 de lei, fiind cel mai mic venit al unui angajat dintr-un cabinet parlamentar.
Documentul, adoptat în data de 24 februarie, nu a întâmpinat, evident, nicio opoziție, fiind de la sine înțeles că fiecare dintre cei aleși are o listă lungă de posibili angajați, ce abia așteaptă să își primească răsplata, pentru că au mizat pe calul câștigător, la scrutinul parlamentar. Bani, pe care Statul, în nesfârșita-i mărinimie, îi acordă, încă o dată, pentru nimic, chiar dacă în spațiul public, momentan, se cere solidaritate pentru traversarea unor vremuri complicate economic. Pentru unii cu siguranță, nu însă și pentru aceasta categorie, amintită anterior.
Practic, în momentul de față, fiecare parlamentar din România are la dispoziție, în afara venitului propriu (10.500 de lei net=2000 de euro, fără niciun fel de spor) și o sumă forfetară (25.000 de lei) pentru a operaționaliza cabinetul parlamentar din teritoriu. În afara venitului net, parlamentarii adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București, pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi se mai adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă nu ai o proprietate a ta,în Capitală. Dacă nu ești proprietarul unei locuințe, casă, apartament primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei.
În total, în medie, un parlamentar costă statul român (calcul făcut pentru legislatura 2016-2020) apoximativ 46.000 de lei lunar ( aproape 10.000 de euro). În Marea Britanie cheltuielile statului cu un parlamantar (lunar) sunt de aproximativ 6.827 de lire, adică 7.920 de euro pe lună., dar România nu e Marea Britanie, nu-i așa? Nu e nici Germania, unde cheltuielile statului cu un parlamentar sunt ca în România, adică aproximativ 10.083,47 de euro.
Revenind la cabinele parlamentare. Pe tot parcursul anului 2020 (fosta legislatura parlamentară) cum angajările la stat au fost blocate (nu se mai puteau ține concursurile în perioada de pandemie) modalitatea de a plasa clientela de partid în funcții publice a fost “importul” din cabinele parlamentare, prin detașare (adică nu conta nicio competență, dacă erai bun de angajat la stat, la un cabinet parlamentar, erai bun și a a conduce o instituție publică). Cu alte cuvinte, bani și mai mulți de la Stat, pentru unii, în vreme ce cabinele parlamentare, inutile și în vremuri normale, au pus lacătul pe stabiliment. Numărul celor angajați în cabinele parlamantare este de ordinul miilor (erau 2500 prin 2014, spre exemplu). Indiferent de culoarea politică a angajatorului, fiecare parlamentar a găsit o utilitate pentru cei 25.000 de lei pe care statul îi dă, lunar, cu generozitate, degeaba.
În vremuri anormale, când este foarte posibil ca pandemia de covid-19, să închidă iarăși spațiile de confluență publică (cum se presupune că ar fi și cabinetele parlamentare) pentru ca banii să fie “cheltuți bine” (cei 25.000 de lei lunar, suma forfetară pentru parlamentari) s-a mizat pe mărirea salariului angajaților din cabinele parlamantare, pentru a putea fi cheltuiți toți banii puși cu generozitate la dispoziție de Statul Român.
Parcă erau vremuri de austeritate? Probabil ca doar pentru unii însă.
“Mai tăiați din ele, dă-le…”
2 Replies to ““Nu sunt bani / Ei aș, mai tăiați din ele, dă-le…”. Fără număr” pentru cabinetele parlamentare”