În ciuda oricăror păreri personale și a argumentelor partinice, realitatea statistică arată că, din păcate, România este, în momentul de față (21 septembrie 2021) Bolnavul Europei, în ceea ce privește epidemia de covid 19. La coada oricăror clasamente, în ceea ce privește prevenția bolii ( covid-19), într-o țară în care Guvernul (chiar și ciuntit de războaiele partinice ale momentului) mai degrabă pare că încurajează nerespectarea unor decizii de prevenție, încurajând, în schimb, prin inacțiune, toate teoriile conspirației posibile, doar pentru a câștiga ceva simpatie electorală, în vreme ce clasa politică, în cvasi totalitatea ei, pune gaz pe foc,în numele unei libertăți de expresie și mișcare, ce ar fi îngrădită, în cazul adoptării unor măsuri ceva mai dure, stabilind astfel criteriul comportamental a milioane de oameni, ce sunt convinși că nu e cazul să se teamă de “ceva ce nu există”, așadar, în acestă Românie, a venit “nota de plată” ( una “dură” și aproape imposibil de achitat).
În Europa, în data de 21 septembrie, România ( date aici) are cea mai mare rată de creștere a cazurilor noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus ( varianta Delta, în principal), o rată de creștere de 88% în ceea ce privește cazurile noi. Doar în Isulele Faroe, cu o populație de doar 50.000 de locuitori, fiind o creștere similară, cu diferența fundamentală că, în insula nordică, mortalitatea este 0 (zero), spre deosebire de România unde este de 29 de decese/ 1 milion de locuitori, în ultimele 7 zile, o creștere de 98%, față de precedenta săptâmână.
În data de 21 septembrie în România au fost înregistrate un număr de 6789 de cazuri noi, cel mai mare începând cu data de 1 aprilie 2021. Cazurile noi sunt ca urmare a analizei unui număr de aproximativ 60.000 de teste. Dintre cazurile noi, 98 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență crește spectaculos, până la valoarea de 0,94 la mie.Tot în ultimele 24 de ore a fost raportat un număr record de decese (129), inclusiv în județul Dâmbovița. La ATI numărul pacienților crește constant, fiind acum 990 de pacienți la terapie intensivă (secții covid). Dintre aceștia, 20 sunt minori. ( toate datele aici).
Dincolo de aceste date reci, trendul era ușor de anticipat. În 21 august, spre exemplu, în România erau înregistrate doar 591 de cazuri noi, în vreme ce, la o lună distanță, vorbim de o creștere de peste 10 ori (6789 de cazuri) (n.m.– am folosit pentru calcul o medie ponderată, cu ziua anterioară, cea de 20 septembrie, când au fost anunțate doar 3800 de cazuri). Practic, de la jumătatea lunii august trendul este unul crescător accelerat, încă departe de a fi atins și maximul posibil.
În acest timp, harta României se colorează în roșu, din ce în ce mai mult, de la o zi la alta ( în 21 septembrie județele Satu Mare, Timiș si Ilfov, fiind deja cu o incidență de peste 3 la mie).
În Dâmbovița s-a ajuns ca, în doar câteva zile, nu mai putin de 5 localități ( Butimanu, Moteni, Tărtășești, Tatărani și Crevedia) să ajungă în scenariu roșu de funcționare ( peste 3 la mie incidență a cazurilor). Asta în vreme ce alte 8 localitați funcționează deja după scenariul galben ( incidență de peste 1,5 la mie). Trendul de creștere a numărului de cazuri este unul accelerat și, în curând, probabil, vor fi cazuri active în toate cele 89 de localitati ale județului ( sunt cazuri active în 72 de localități, în data de 21 septembrie).
Iată, mai jos, cât de mult s-a schimbat situația, la nivel național, în ultimele 3 săptămâni ( 1-21 septembrie) în condițiile în care, așa cum aminteam, semnalele erau cât se poate de clare, și valide, încă de la debutul lunii august.
Spitalele din România se umplu rapid cu bolnavi, peste 8300 de persoane internate în data de 21 septembrie, iar numărul de paturi ATI, pentru pacienții în stare foarte gravă ( cu covid), s-au epuizat rapid. Mai erau disponibile doar 19 paturi (plus alte 116 pentru persoane cu alte boli+plus covid-19 în formă gravă), în data de 20 septembrie, în condițiile în care 952 români aveau nevoie de asistență ATI, în lupta cu COVID-19. În data de 21 septembrie numărul acestora a crescut la 990 și probabil că nu mai existau paturi libere ATI. În perioada de maxim, România a avut, în precedentele valuri ale pandemiei, 1400 de paturi ATI, ce acum trebuiesc reoperaționalizate, în condiții de deficit de personal medical. Valul 4 al pandemiei covid-19 a depășit deja datele statistice din 2020 ( de la momentul septembrie 2020). Ce e mai rău, se pare, abia începe să vină.
Alte comentarii sunt de prisos.