“Mușchii lu’ Iohannis”, vaccinul și “deștepții”

A fost nevoie ca “El Presidente” să apară la vacinare, în direct, ca să aflăm că (scuzați cacofonia) campania de vaccinare, în România, este un succes. Adică nu așa cum am auzit/ văzut, mai toți, mai precis că nici pe departe nu am atins target-ul sperat. Despre culmile succesului vaccinal, vorbesc.

Imediat ce Klaus Iohannis și-a expus bicepșii, tricepșii sau deltoizii (cum de altfel era și normal, că doar nu era să-l vaccineze cineva prin “palton”) că “internetul românesc a și explodat”. În doar câteva ore s-a vorbit despre vaccin mai mult decât în precedentele 2 săptămâni de vaccinare ( campania a început, în România, în data de 27 decembrie). Bine, s-a vorbit despre vaccin doar la și altele, pentru ca subiectul “bârfei” a fost despre mușchii etalați de Iohannis, la vaccinare. “Dacă nu el, atunci cine?”, s-au grăbit ai noștrii să comenteze, alternând teoriile savante ale mersului la sală, cu cele ale nutriției sănătoase, bazate pe o plantă și-o sămânță, dar toate neapărat ayurvedice, discuții pigmentate, din belșug, cu sfaturile savante, toate “argumentate științific”, evident. De la Big Bang, la microbiologie și virusologie (de sezon), nimic nu a scăpat neprecizat, de către atotcunoscătorii din România. Evident, cei mai mulți, dintre comentatori, numai de vaccin n-au vorbit. Despre momentul în care se vor duce ei să îl facă, mai bine spus. Sau de ce nu se duc să îl facă.

Dincolo de toate, însă, românul este sensibil, se pare, mai mult la derizoriu, la nimicul inutil, așa că, într-o euforie greu de înțeles și explicat, a decretat (comentatorii de care vorbeam anterior) că GATA! S-a terminat cu pandemia! E liber la orice!

De parcă vaccinul făcut de Iohannis ne-ar fi imunizat pe toți, la grămadă. Într-o frenezie de nedescris toată lumea anunță întruniri, spectacole, evenimente, cu zeci, sute, chiar mii de oameni. Nu mai avem de ce ne teme. S-a vaccinat Iohannis!

Tributari unei mentalitați paternaliste, moștenite din istoria noastră balcanică, facem chef când zâmbește șeful și ne pregătim de înmormântare tot când BOSS-ul, pe tip nou, capitalist, anunță că avut o migrenă trecătoare.

Ne grăbim să îi îndemnăm pe alții să facă ceva ce ar trebui să facem noi, doar-doar vom căpăta măcar iluzia că Mâine va fi la fel ca Ieri, fără ca Noi să mișcăm un deget, pentru asta.

Nu se poate.

Pentru conformitate, iată care este bilanțul vaccinării ( anti COVID-19, în România, la ora actuală).

Urmează etapa a II-a ( din 15 ianuarie). “Mușchii lu’ Iohannis” și vaccinul administrat președintelui NU rezolvă nimic. Ține doar de statistică și evidență. Dar, probabil că pentru ca Mâine să fie așa cum îl vrem ne este suficientă doar speranța deșartă. Aceea că făcând același lucru, ca și până acum (adică nimic), rezultatul de mâine va fi diferit.

Are și o denumire comportamentul asta. “Am uitat”, pe moment, cum îi spune…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *