O manipulare, de proporții uriașe, are loc, chiar în aceste zile, în România. Cui are timp să asculte (și sunt destui cei care NU încercă să afle care este adevărul) îi este servit “platoul” , bine garnisit de acuze, modelului de succes aplicat de Suedia, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19. La pachet cu afirmații în care toți, inclusiv România, sunt catalogați drept idioți, pentru că au ales varianta unui lock-down național (mai mult sau mai puțin drastic) în vreme ce statul nordic a mizat pe imunizarea de turmă, nesacrificând economia și libertățile individuale, și “uite ce bine le merge”, se spune.
Cât de bine la merge suedezilor (cu epidemia de COVID-19) este însă doar o poveste, pentru că realitatea (a cifrelor si statisticilor) este cu totul alta. Înainte însă de a vă oferi ultimele date (cele reale) iată ce spuneam, în septembrie 2020, vorbind despre ce se întâmplă în Suedia (click aici pentru detalii-Valahia Media)
Acum- octombrie 27, 2020, realitatea este următoarea:
România-217.216 cazuri confirmate, Suedia -115.785 (12.000 de cazuri în utimele 10 zile), iar Suedia este socotită cu o populație la jumătate din cea a României.
Suedia nu raportează statistici (de câteva luni) actualizate, în ceea ce privește cazurile active sau vindecările.
La capitolul decese (6500 în România, 5900 în Suedia) în calcul de decese/1 milion de locuitori: Suedia 585, România 342 (în creștere, și în România dar și în Suedia, comparativ cu luna precedentă, deci argumentul prin care se spune că Suedia a rezolvat problema în primavară, iar acum stă liniștită, reprezinta doar o minciună).
Cum tot o “inexactitate de proporții monumentale” o reprezintă afirmația că Suedia testează infinit mai mult,față de România și astfel s-ar explica succesul nordicilor în combaterea pandemiei. Suedia a efectuat 205,021 teste/1 milion de locuitori, iar România (ce are 1 milion de teste mai mult decât Suedia, per total) a testat în proporție de 161.316/1 milion de locuitori.
O altă adevarată marotă, a propovăduitorilor modelului de succes, suedez (imunizarea de turmă), o reprezintă afirmația că Suedia nu mai are cazuri și decese, de săptămâni de zile. Iată adevărul:
Cel puțin până în momentul de față, Suedia nu a anunțat că ar renunța la abordarea relaxată, în ceea ce privește epidemia de COVID-19. La capitolul imunizare de turmă, cele mai recente studii arată că și în conditiile în care aceasta se realizează nu durează decât câteva luni. Pentru Suedia, tot conform unor analize ale epidemiologilor, s-a ajuns la concluzia că, până acum (septembrie 2020) nu s-a reușit decât o imunizare în proporție de 5% a populatiei, insuficientă pentru a fi considerată un succes. Mai degrabă nu.
P. S.
La momentul redactării acestui material (28 octombrie) România a atins maximul istoric în ceea ce privește numărul de infectări zilnice, decese si internări la ATI: 5343 de cazuri noi, 107 decese si 861 de pacienți internați la ATI, iar situația pare că devine dramatică.