Update:
În judetul Dâmbovița, obligativitatea purtării măștii de protecție a fost adoptată, iar decizia intră în vigoare începând cu ora 6.00 a zilei de 30 iulie
Astăzi, 29.07.2020, în urma exprimării voturilor a membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița, a fost aprobată hotărârea CJSU nr. 21/29.07.2020 prin care se extinde obligativitatea purtării măștii și în spațiile publice deschise în care sunt organizate piețe, târguri sau oboare. Aceasta intră în vigoare începând cu data de 30 iulie a.c, ora 06.00. Totodată, hotărârea prevede, pentru comercianții care își desfășoară activitatea în astfel de spații, obligativitatea purtării atât a măștii de protecție cât și a mănușilor.
Comunicat de presă Prefectura Dâmbovița
Așa cum am precizat în cursul zilei de ieri, măsurile vor fi luate gradual în funcție de evoluția situației epidemiologice, urmând a se analiza în cadrul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița și alte măsuri, după ce vor fi constatate rezultatele primelor măsuri aplicate.
Știre inițială
Masca de protecție ar putea deveni un accesoriu obligatoriu, chiar și în spațiile deschise, începând cu data de 1 august 2020. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr.37/20020 (28 iulie 2020), ce vizează mai multe măsuri de stopare a răspândirii COVID 19, în România. Hotărârerea a fost trimisă către Guvern, ce ar trebui să o aprobe astazi (29 iulie 2020).
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (foto), a anunțat în premieră (28 iulie 2020) nouă decizie.Iată conținutul documentului:
- Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința desfășurată astăzi, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.
- Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:
- Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
- Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
- Se exceptează de la această măsura următoarele persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
- Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
- Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
O măsură similară a fost adoptată deja în plan local, în județul Argeș. De asemenea, în Dâmbovița o măsură similară este analizată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, urmând ca aceasta să fie eventual implementată începând cu luna august. Cele doua județe sunt printre cele mai puternic afectate de epidemia de coronavirus, în ultima vreme. Date statistice detaliate pot fi regăsite aici, Valahia Media.