Iluzia libertății de expresie, alături de Rusia lui Putin

Într-un război în care sfârșitul conflictului pare, pe zi ce trece, din ce în ce mai departe, un val imens de reacții sufocă pur și simplu orice încercare a raționalului de a prevala. Scriam, în urmă cu doar 24 de ore ( detalii aici- Valahia Media), despre războiul informației, ce a ajuns și în România (normal, de altfel), după ce conflictul din Ucraina ( Războiul din Ucraina) a acaparat mai toată atenția.

Site-ul aktual24.ro, după ce a fost reactivat

Scriam, tot atunci, despre o greșeală (cel puțin una) în care libertatea de expresie a fost aruncată la gunoi, în numele unor “algoritimi”, evident calculați eronat. Site-ul aktual24.ro fusese interzis, în România, de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. În mai puțin de 24 de ore, după reacția puternică a opiniei publice, DNSC a revenit asupra deciziei:

Mulțumim opiniei publice pentru reacția rapidă care a condus la clarificarea unei confuzii generată de ritmul alert de desfășurare a evenimentelor în aceste zile și îi asigurăm pe beneficiarii serviciilor pe care le oferă DNSC de loialitatea și dedicarea noastră pentru un spațiu cibernetic sigur.

Sursa- Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC 

În altă ordine de idei, ceea ce nici DNSC și nimeni altcineva nu poate repara este iluzia, din ce în ce mai persistentă, că libertatea de expresie, probabil singurul lucru câștigat cu adevărat de România și români, după decembrie 1989 (n.m.sunt multe altele câștigate, dar, în fiecare caz în parte, este loc de discuții și controverse, mai puțin în cazul libertății de exprimare), este și va fi vreodată garantată de asocierea cu Rusia și principiile “democrației” de tip totalitar a lui Putin, negând, în același timp, toate principiile de funcționare ale lumii occidentale.

Tabăra de refugiați ucrainieni, la Rădăuți, județ Suceava ( sursa video– ISU Dâmbovița, pompierii dâmbovițeni, 28, ajută în această zonă de graniță)
Belgrad, 4 martie 2022- Manifestație de susținere a lui Putin sș a Rusiei, dar și a războiului din Ucraina ( declarații de pregătire de război, de partea Rusiei, a celor ce au manifestat); Au fost 1000, maxim 2000 de oameni. Serbia, totuși, oficial, nu susține Rusia și nici războiul din Ucraina

De la ” să ne mai scutească cu ajutorul pentru Ucraina”, “noi NU trebuie să ajutăm, trebuie să fim neutri, ca să nu se supere Rusia”,“să stea ucrainienii la ei în țară, nu merită a fi ajutați”, “Putin, bine le face!”, “Rusia are dreptate și dreptul să atace Ucraina”, până la manifestările de stradă în favoarea lui Putin și a războiului ( la Belgrad, în data de 4 martie 2022, câteva sute de oameni, poate 1000-2000, vezi foto), s-a ajuns la absurdul în care “democrația și libertatea de expresie” din Rusia lui Putin să fie date ca exemplu de bune practici și cale de urmat.

Iată, pe scurt și cumva lacunar, ce înseamnă libertatea de expresie în Rusia, acum (martie 2022):

  • Duma de Stat (Parlamentul Rusiei) a adoptat vineri, 4 martie 2022, amendamente la Codul penal care fac din răspândirea de informaţii false o infracţiune pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea. Pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare, pentru difuzarea de informaţii care vizează „discreditarea” forţelor armate
  • Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri, 5 martie 2022 blocarea accesului la reţelele sociale Twitter și Facebook pe teritoriul Rusiei.

– CNN va opri difuzarea în Rusia, după adoptarea de către Moscova a noii legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte ceea ce Moscova consideră a fi ştiri false. ( “fake news”, chiar și dacă este folosit cuvântul “război” Rusia, Putin de fapt, consideră tot “fake news”, deci închisoare)

–  BBC şi Canadian Broadcasting Corp și-au suspendat, la rândul lor, transmisiile din Rusia în urma adoptării acestei legi.

– publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta, al cărei redactor şef este recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a anunţat vineri seara că elimină unele conținuturi legate de Ucraina pentru a evita sancţiunile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Demisie în masă la televiziune independentă rusă Dojd ( TV Rain, în engleză), după anunțarea restricțiilor privind comunicarea, în Rusia

Postul de radio Eho Moskvî şi canalul de ştiri online Dojd au fost deja închise joi, la scurt timp după ce Parchetul general rus făcuse o recomandare în acest sens . Cei de la Dojd si-au anuntat demisia, în bloc, în direct, după anunțarea noii legi, anunțând înainte de asta că nu susțin războiul din Ucraina ( ar putea fi încarcerați până la 15 ani, doar pentru asta).

În acest context, rușii sunt practic lipsiți de orice posiblitate de exprimare în mod liber. Doar Sputnik și Russia Today (cu multe lor subsidiare) vor avea dreptul de mai comunica ceva în Rusia.

Asta în vreme ce , în spațiul rețelelor sociale din România, un curent ce crește, poate nefiresc, propovăduiește “democrația rusă” și “dreptul inalienabil la expresie” ce este garantat de Rusia lui Putin. Dictatorul de la Kremlin și toată propaganda pro rusă, ce chiar dacă nu mai beneficiază de sprijin instituționalizat, ci doar prin indivizi, nu se vor opri la Ucraina, asta în vreme ce vor trâmbița, probabil, în continuare, un fel de “Stalin/Putin și poporul rus, Libertate ne-au adus!”, slogan ușor diferit acum față de anii 50 ai secolului trecut, dar adaptat, evident, la caracteristicile tehnologice ale secolului 21. Asta pentru că, nu-i așa, apărătorii lui Putin se simt timorați și îngrădiți în exprimare, de vestul decadent și imperialist, în vreme ce, știu ei mai bine, libertatea vine, de fapt, de la ruși.

A tăcea și a cauționa agresorul, transformându-l, eventual, în victimă este în egală măsură o complicitate de neacceptat. Lângă noi este, pe de altă parte, o lume deviată , ce și-a pierdut rațiunea și memoria, pe alocuri. Nu pe deplin însă. Să speram, cel puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *