(Foto+Video) “Paștele Cailor”, bulgarii își păstrează tradiția, la Târgoviște

Cu o încăpățânare demnă de admirat, comunitatea bulgară de la Târgoviște continuă să păstreze un obicei ce, chiar dacă nu este unicat, reprezintă cu siguranță un eveniment ce nu prea are echivalent pe nicăieri în altă parte, fie că vorbim de comunitățile bulgărești sau alte comunități din zona rurală (balcanică, mai ales). Este vorba despre Paștele Cailor (denumire neoficială) sau Tudorița (denumirea mai oficială, să zicem).

Și în 2025, comunitatea din cartierul Matei Voievod, situat la marginea Târgoviștei, a reușit să “pună în scenă” această sărbătoare aproape unică.

Ce este sărbătoarea “Tudoriței”

Bulgarii, denumiți „sârbi”, de populația majoritară românească, din Târgoviște, spun că îl păstrează încă de când au venit pe aceste meleaguri, din Bulgaria natală. Obiceiul are loc anual și este o sărbătoare a cailor, dar și a grădinarilor bulgari deopotrivă. Acest obicei  se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. Totul începe în dimineața zilei de sfântul Tudorie, după calendarul ortodox, cu o defilare pe străzile din orașului Târgoviște, a cailor și căruțelor aparținând comunității de legumicultori bulgari din localitate. Punctul final este biserica „Sfântul Nifon”, ce deservește comunitatea bulgară din oraș.

Foto: Imagini de la Paștele Cailor, din 08.03.2025

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de către cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei. (vezi, mai jos, imagini de la evenimentul din 2022):

Imediat după slujba religioasă, se organizează „Parada Cailor” și întreceri hipice, cele mai apreciate fiind cele de frumusețe a cabalinelor și atelajelor. Întreaga comunitate bulgară participă la acest eveniment, fiind invitați, în fiecare an, și oaspeți din Bulgaria. În ultimii ani evenimentul a devenit unul cu participare națională si chiar internațională, numeroși turiști venind special pentru acest eveniment (n.m. nu neapărat în 2025, unde nu am remarcat la fel de mulți invitați ca în anii precedenți)

P.S.

Am remarcat, totuși, în 2025, o limitare la comunicare, din partea comunitații bulgare târgoviștene, în sensul în care, spre deosebire de alți ani, evenimentul (n.m. – Paștele Cailor) a fost preferat a fi păstrat a fi doar unul pentru comunitate, campania de promovare și marketing fiind sublimă…dar lipsind cu desăvârșire, vorba lui nenea Iancu. Cel puțin în afara spațiului comunității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *