Dâmbovița: Afacerea gunoiul! Statul (ADI) refuză să răspundă la întrebări legate de deciziile ce afectează toți locuitorii județului

De multă vreme, în Dâmbovița (dar nu numai), atunci când se vorbește despre deșeuri, se preferă, de fapt, varianta: “mai bine nu spunem nimic, decât să afle lumea ce facem noi cu adevărat”. Mai corect spus, principiul anterior, este aplicat de către autoritățile cu atribuții în gestionarea “problemei deșeurilor”. Mai ales atunci când, autoritățile amintite, sunt interpelate cu vreo solicitare formulată în temeiul legii.

Foto: Deșeuri aruncate pe câmp (ilegal), la Bălteni, comuna Conțești, județul Dâmbovița (2024)

Care lege?

Cea a liberului acces la informații de interes public.

Foto: Sediu ADI Dâmbovița (Târgoviște)

Iată cum a tratat ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, o solicitare formulată în baza Legii 544 / 2001, a Asociației Ecolegal (n.m.nu este nevoie neapărat ca o Asociație să solicite un astfel de document, orice persoană fizică o poate face).

Cererea, ce vizează o serie de hotărâri luate de cei de la ADI Managementul Deșeurilor Dâmbovița (un organism ce reunește cele 89 de primării din Dâmbovița, plus Consiliul Județean, și care decide absolut orice, în ceea ce privește problema deșeurilor din județ) a fost formulată în debutul lunii februarie 2025.

După 10 zile, cei de la ADI Deșeuri spuneau că nu pot formula un răspuns, în termenul legal (cel de 10 zile), din cauza faptului că acesta, răspunsul adică, necesită un volum mare de muncă, și, în consecință, este imposibil a fi făcut(formulat) în 10 zile (vezi mai jos):

După 30 de zile, surpriză însă!, ADI Deșeuri, printr-un document semnat de administratorul public al societății (n.m.- Adrian Dumitru, recent condamnat, în primă instanță, la 4 ani și 6 luni de pușcărie, pentru activitatea sa precedentă, de la CATD), anunță că nu mai trimite niciun răspuns, pentru că acestea, răspunsurile adică, se regăsesc în documentele oficiale publicate pe site-ul ADI (adideseuridb.ro).

Vezi mai jos document:

Inutil a preciza că dintre toate documentele solicitate de cei de la Asociația Ecolegal (n.m. din această asociație face parte și fostul senator de Dâmbovița, Dragoș Popescu) doar câteva se regăsesc pe site-ul ADI Dâmbovița.

Cele mai importante, precum cererile de plată și plățile dintre ADI și Supercom sau contractele ce vizează sortarea și depozitarea din depozitele de la Titu și Aninoasa, lipsesc cu desăvârșire.

De ce?

Asta doar ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița știe. Se poate, însă, specula. Spre exemplu, să fi fost vorba de contractul de 25 de milioane de lei, pentru sortare și depozitare deșeuri, semnat între ADI Deșeuri și Supercom? (vezi mai jos)

Adică un contract ce a crescut precum Făt-Frumos, în câteva luni.

Se pare că acest contract era inițial de doar 16 milioane de lei (pentru 107.000 de tone de deșeuri) și a ajuns la 25 de milioane de lei (pentru vreo 167.000 de tone). Totul în doar câteva luni.

O “bagatelă”, nu-i așa, de aproape 2 milioane de euro diferență, bani plătiți de dâmbovițeni, până la urmă, prin ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, către Supercom.

Tot ce se poate!

Ar mai fi de precizat, că refuzul de a furniza informații de interes public este sancționat de Instanță (cu amendă penală), în cazul unei plângeri în acest sens. În cazul Ecolegal nu este pentru prima oară când se întâmplă, iar Instanța a decis să amendeze acest tip de refuz al informației, într-un caz precedent, unul în care era vorba tot de ADI Deșeuri Dâmbovița.

Din păcate, aceasta este o strategie des abordată de autoritățile publice din Dâmbovița, ce mizează pe pierderea interesului pentru subiect, din partea celor care solicită informații de interes public, unele pe care ei, autoritățile adică, nu le oferă njciodată altfel, adică fără decizia impusă în Instanță.

Și mai pe scurt, gunoiul merge, tot timpul, sub preș, în Dâmbovița!

(Va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *