(Foto) “Lumile paralele” ale Târgoviștei. Sau cum ne facem că nu înțelegem o problemă (covid-19)

Trăim, pur și simplu, în realități diferite, de-a dreptul paralele, uneori. Pentru cei care se îndoiesc de acest lucru, o simplă privire aruncată în “grădina” de alături ne arată, cotidian și indubitabil, acest lucru. Într-o lume în care covid-19 a schimbat toate paradigmele, legea, regulile și normele au rămas a fi aplicate doar unora, în vreme ce unii, puțini la număr, fac efectiv ce vor. Și doar clamează respectul față de norme și reguli, precum și grija față de binele comun, al semenilor.

Târgoviște 23 octombrie 2021 ( fotografie de moment)

Ca și în multe alte locuri din țară și la Târgoviște (cea mai mare comunitate umană din Dâmbovița) epidemia covid-19, sau “valul 4”, se manifestă cu o violență nemaintâlnită în precedentele valuri ale pandemiei.

Intrare spital ( SJU Târgoviște)- 23 octombrie 2021
Incidență cazuri covid 19 ( județ Dâmbovița, 24 octombrie 2021)

În cifre arată așa: 981 de cazuri active ( 24 octombrie), incidență de 10,68 la mie, creștere constantă a numărului de cazuri în fiecare zi, din ultimele două săptămâni. O depășire a incidenței maxim adimisibile de 7,5/1000 (cea până la care sunt dispuse progresiv măsuri de prevenire) de deja mai bine de o săptâmână.

Târgoviște- 23 octombrie 2021

Măsurile luate pentru prevenirea unei adevărate catastrofe sanitare se lovesc de atitudinea retrogradă a celor ce, prin puterea exemplului ( putere conferită de statutul social și funcțiile deținute), fac tot ce le stă în putință pentru a îndemna la nerespectarea vreunei măsuri, ei înșiși punând în pericol segmente sociale importante. O lume a lor, unde, de dragul unui like smuls de cele mai multe ori la comandă, în realitatea virtuala a internetului, socotesc că regulile nu l-i se aplică, iar dreptatea, chiar și cea socială, e doar pentru “dulăi”.

Coadă la centru de vaccinare ( SJU Târgoviște) 23 octombrie 2021

Asta în vreme ce, în altă “realitate”, cea a celor fără reguli speciale, frica de moartea ce bântuie la orice colț de stradă, strânge zeci (poate sute) de oameni la cozile vaccinului ( la centrele de vaccinare existente).

Începând din data de 25 octombrie, și la Târgoviște, se vor aplica restricțiile impuse la nivel național ( vezi aici- Valahia Media, despre ce este vorba).Totuși, și în momentul de față, adică “pre 25 octombrie”, există câtvea reguli, măcar de bun simț. oricum nerespectate de mai nimeni.

Crizantema de Aur, Târgoviște, 23 octombrie 2021 ( Sursa foto- Facebook/ Corneliu Ștefan)

Printre acestea și purtarea obligatorie a măștii de protecție, peste tot ( n.m. nu are legătură cu protecția persoanei ce poartă masca, decât într-o foarte mică măsură, mai importantă fiind protejarea celor cu care se intră în contact, de o eventuală transmitere a virusului de la cel infectat, purtător de mască dar poate neștiutor al faptului că este purtător al acestuia). În plus, o altă restricție este cea prin care se prevede că orice spectacol, în spațiu închis, poate fi organizat, la 50% din capacitate ( pentru a se pătra distanțarea fizică între participanți), iar masca de protecție este obligatorie (tot timpul). Plus accesul pe bază de certificat verde. Priviți imaginile ( “Crizantema de Aur”, Târgoviște, 23 octombrie 2021). Incidență, în localitate, de peste 7,5 la mie. Vi se pare că se încadrează în regulile momentului?

Evenimente în spații închise, cinematografe, spectacole, concerte :

-permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală

-până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului

-purtarea măștii de protecție

Certificat COVID

Regulament de funcționare localitați, la incidențe de peste 7,5/1000

În lumea paralelă a acestor imagini, “Crizantema de Aur”, Târgoviște 2021, este un succes, demn de a fi amintit în spațiul rețelelor de socializare, și de a culege nenumăratele laude ale aplaudacilor de internet.

Că festivalul a fost organizat într-o sală, ce în condiții normale nu poate găzdui mai mult de 300 de spectatori, iar în 2021 niciun bilet (pentru public) nu a fost vândut, deci a devenit practic un fel de “cumetrie” a celor ce aveau de împarțit, între ei, ceva fonduri, sume de bani, asigurate generos de Primăria Târgoviște și CJ Dâmbovița, ce au fost la concurența celor alocate în anii trecuți ( când erau și spectatori iar locul de organizare arăta măcar decent, nu ca acum, când spatiul arată ca după un cataclism), aproape că nici nu mai contează, în lumea paralelă cu realitatea târgovișteană a momentului.

Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște, locul în care are loc “Crizantema de Aur 2021” ( fotografii din data de 23 octombrie)

În aceste condiții, fotografiile “fără mască“, ce practic sugerează, celor ce poate știu mai puțin despre rigorile perioadei, ce să făcă ( “Dacă oamenii mari așa fac, noi de ce să nu facem la fel?”) sunt doar bomboana de pe coliva unei societăți ce se prăbușeste, și care se agață de “soluțiile” oferite de unii ce numai la cei mulți nu se gândesc.

E o lume abandonată, în care fiecare are doar o unică șansă de supraviețuire. Cea pe care și-o acordă singur. Una ce ar trebui să facă abstracție, de multe ori( vezi și exemplul acestui articol), de ceea ce <livrează> cei aflați vremelnic în scaunele puterii de decizie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *