Probabil că foarte puțini târgovișteni știu acest lucru, dar, administrația publică locală, măcar o bună parte a acesteia, a tremurat serios în perioada 2020-2022 (n.m. – cei implicați vor declara, probabil, că nici vorbă de tremurat, pentru că se știau nevinovați. Ei ,aș!, ar fi singura reacție posibilă, în cazul unei asemenea afirmații).
Concret, în ianuarie 2021, la Direcția Natională Anticorupție- DNA– (Serviciul Teritorial PloieștI) era depusă o plângere cu privire la constituirea unui grup infracțional organizat, la Primăria Târgoviște, grup ce ar fi comis un abuz în serviciu. În plângere se face referire la o hotărâre a CLM Târgoviște, din noiembrie 2020, plângere în care se afirma că, în mod ilegal, s-a încercat valorificarea, în folosul unui grup infracțional, a vechii rețele de conductori electrici pentru troleibuze, din Târgoviște.
Ulterior acestei plângeri, a fost depusă și o sesizare, în luna mai a anului 2021, tot la DNA Ploiești, și tot cu același subiect. Iar la scurt timp a fost începută și urmărirea penală IN REM (n.m.– nu este o cercetare penală a unei persoane anume, cum ar fi cazul la urmărirea penală IN Personam), fiind practic stabilit că există temei pentru plângerea respectivă. Un temei ce a fost valabil doar până în septembrie 2022, atunci când DNA a decis clasarea dosarului, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală(??). O ordonanță de clasare a cauzei fiind emisă în octombrie 2022 de către DNA Ploiești ( vezi foto alăturat).
În doar două vorbe: În noiembrie 2020, CLM Târgoviște, printr-o hotărâre de consiliu ce nu a strâns unanimitate de păreri (opoziția de la acea vreme, adică PNL, USR, PMP, manifestând rezerve serioase față de modul în care era redactat proiectul de hotărâre), stabilea că liniile de conductori pentru troilebuze, din oraș, nu mai au nicio utilitate și trebuiesc dezmembrate și vândute. Totul însă în urma unei foarte sumare informări cu privire la valoarea acestui bun și procedurile de înstrăinare. În niciun caz , la acea vreme, cu vreo evaluare profesionistă făcută (n.m. – specialist ANEVAR, cum se precizează în lege, pentru astfel de cazuri). Hotărârea de consiliu a fost suspectată de nelegalitate, pentru că nu a fost adoptată cu o majoritate de 2/3-imi, cum este prevăzut legal, atunci când sunt vizate bunuri de patrimoniu. Această ultimă așa numită “nelegalitate” fiind infirmată totuși de Prefectura Dâmbovița ( cu prefect PNL, la acea vreme), astfel că votul majorității ( n.m.- asigurat de reprezentanții PSD, din CLM Târgoviște) a fost considerat suficient pentru ca aceasta să fie aprobată, iar chestiunea a fost tratată identic și de către DNA, ulterior.
Timp de aproape doi ani, din noiembrie 2020 și până în octombrie 2022, Primăria Târgoviște însă nu a vândut nimic din materialul rezultat din dezmembrările fostelor linii de alimentare pentru troilebuze (n.m.-legal și declarativ cel puțin), deși au fost organizate nu mai puțin de 6 încercări, în 2022 toate (vezi mai jos foto cu o licitație din septembrie 2022). Cel mai probabil, până în 2022 nu s-a îndrăznit a se încerca valorificarea acestor bunuri rezultate din dezmembrări, atâta timp cât au existat dubii cu privire la răspunsul celor de la DNA, în această speță.
Ce nu se potrivește
În noiembrie 2020, se spunea, în proiectul de hotărâre de la CLM Târgoviște, că valoarea bunurilor ce urmau a fi desființate și valorificate este de aproximativ 293.000 de lei, fără a avea în spatele acestei evaluări nicio expertiză autorizată.
Așa cum este precizat în plângerea către DNA, amintită anterior, în realitate, suma și bunurile ce urmau a fi valorificate erau mult subevaluate. Mai precis ar fi fost vorba de 48 de km de cablu, nu 12 sau cel mult 24 de Km (două fire), iar prețul real ar fi trebuit să fie de peste 4,6 milioane de lei ( la prețurile actuale ale pieței, din 2022) și nu de doar mai puțin de 300.000 de lei, la cât s-a făcut evaluarea (“din ochi”) inițială, cea prezentată în hotărărea CLM Târgoviște, din noiembrie 2020.
Chiar DNA amintește, în decizia de casare a plângerii formulate împotriva Primăriei Târgoviște, că o comisie de evaluare a bunurilor rezultate din dezmembrarea fostelor linii de troilebuz din Târgoviște a fost constitută abia în noimebrie 2021, adică la exact un an de la adoptarea hotărârii. Fiind organizată o licitație, pentru ca un evaluator auorizat să spună care este valoarea reală a bunurilor.
După evaluare, pe parcursul anului 2022, Primăria Târgoviște a încercat de 6 ori să vândă bunurile rezultate din dezmembrări. Până în luna octombrie 2022 însă fără succes (n.m.– adică luna în care DNA trimite răspunsul definitiv cu privire la plângerea privind grupul infracțional de la Târgoviște, o decizie în care se spune că, practic, faptele nu există, în Codul Penal)
Tot în octombrie 2022, Primăria Târgoviște se hotărărește să mai dea niște bani, aceluiași evaluator ce făcuse evaluarea inițială a cablurilor scoase la vânzare în debutul lui 2022:
Trăgând linie si adunând: Înființat în anul 1995 serviciul public de transport persoane prin troilebuze ( 5 mașini în total) , ce avea o lungime de 48.000 de metri liniari de cabluri de alimentare, a fost desființat prin anul 2005, la Târgoviște (n.m. – s-a spus că nu mai era rentabil) Ulterior, deși s-a vorbit de valorificarea liniilor de alimentare, chiar prin reînființarea serviciului de tranport electric (troilebuze), nu s-a făcut nimic, totul ajungând la fier vechi, fără ca nimeni să aibă o statistică reală a ceea ce s-a obținut cu adevărat, și mai ales de către cine, din valorificarea acestor materiale, ce aparțineau comunității.
În 2020-2021, când s-au dezmembrat și ultimele părți ale rețelei (n.m.– începuse de prin 2017, de fapt, dezmembrarea acestora) cel mai probabil că ceea ce ar fi trebuit să existe, în depozite (dezmembrările anterioare), nu mai exista.
DNA nu face evaluări, astfel că dacă Primăria spune că erau doar 24 de km de cabluri, când în realitate, poate, ar fi trebuit să fie 48 de km, nu e treaba procurorilor anticorupție să analizeze. Asta sugerează aceștia cel puțin. Astfel că s-a ajuns la decizia de a clasa plângerea, chiar dacă evaluările oficiale, a ceea ce era de dezmembrat și ulterior vândut, au apărut la mai bine de un an de la luarea hotărârii inițiale, de către majoritatea din CLM Târgoviște. Cu alte cuvinte, fapta nu există!
Cu siguranță însă că acele cabluri de alimentare (cupru, în mare parte), de la Târgoviște, au existat, iar o bună parte din materiale au fost valorificate. Acum se mai licitează pentru ce a mai rămas de vândut. și, la fel de sigur asta, nimic nu s-a pierdut. Cineva a avut de câștigat din afacerea asta, iar suspiciunile sunt mari, cum că, câștigătorul, nu este comunitatea târgovișteană în ansamblul său, ci doar unii membrii ai săi, unii cu funcții administrative mai exact. Dar, hei!, justiția, momentan cel puțin, ne spune că e totul în regulă. Cel puțin DNA Ploiești asta a transmis. Povestea, momentan, merge mai departe, la Primăria Târgoviște, și se pare că nu e singura poveste în care a fost și este implicată și DNA.