Din ce grote ați ieșit? Se poate și mai rău!?

Ieșiți parcă din cavernele epocii de piatră, cu un comportament de-a dreptul primitiv, ce anulează cam tot ce a câștigat homo sapiens în ultimii 10.000 de ani, de când, se spune, că ne-am despărțit definitiv de “ruda” noastră comună (homo neanderthaliensis), bipezi dominați de instincte primare au erumpt în spațiul public al secolului XXI și impun o domnie a terorii verbale, cel puțin.

Paleolitic-Imagine cu un caracter ilustrativ

România pare confiscată de neanderthalieni, obesedați de propriu adevăr, unul girat doar de miniscula partea a creierului ce le este ocupată cu gândirea, rațiunea și interacțiunile sociale ( n.m.– homo neaderthaliensis, strămoșul lui homo sapiens, omul modern, își folosea cea mai mare parte a creierului pentru vedere și controlul corpurilor masive).

Omul cavernelor, îmbrăcat la costum și împopoțonat cu motive populare românești, a ieșit în prim-plan că să ne spună, și arate, tuturor, cum că are dreptate și el știe mai bine.

“Are tot dreptul” să năvălească peste un uitat de lume centru de vaccinare ( anti covid) din Răchiteni, județul Iași, speriind cei 2-3 bătrâni veniți să găsească speranța unui mâine și așa incert, pentru ei, în vârful de seringă. Oamenii cavernelor, tăbărâți peste sărmanii oamenii, urlând în ușa dispensarului un “Criminalilor!”, La pușcărie”, Vaccinul ucide! și alte grozăvii, în vreme ce din pliurii de osânză bine hrănită răzbat toate umorile politice ale unui pseudo-naționalism, atât anacronic cât si păgubos.

Rachiteni, jud Iasi, septembrie 2021

Desantul omului de cavernă, cu pretenții de om politic, este grefat pe inteligentele întrebări “Da, la Biserică ați fost? Ce spune Biserica despre asta? “(n.m.– despre vaccin) de parcă știința și răspunsul la orice dilemă medical-epidemiologică ar putea fi regăsite în cuvântul unui absolvent ( dacă e cazul) de Teologie. Omul cavernelor are aceiași aliați ca și talibanii din Afganistan, credința oarbă într-un canon arhaic, de început de lume, ce exclude apriori orice pretenție la liberul arbitru sau dobândire a mai mult de un neuron, astfel încât să se producă sinapsa ce permite și gândul. Pentru el, omul cavernelor, gândirea este un proces dureros și, ca atare, periculos.

Colaj- Fotgrafii postate de Florin Cîțu pe propria pagină de facebook

Într-un spațiu, cel românesc, în care războiul dintre un Superman închipuit ( n.m.- premierul Florin Cîțu) și un fost șef dedulcit la încălcarea normelor, pe care tot ei și ai lui le-au stabilit (n.m.Ludovic Orban, încă președinte al PNL, aflat în luptă pentru un nou mandat, cu Florin Cîțu), a confiscat aproape tot, în vreme ce “arbitrul”( n.m. Klaus Iohannis) ne spune tuturor că nu e nicio problemă, omul cavernelor (n.m. parlamentari AUR, în cazul de față) ajunge să facă legi și să impună adevăruri imuabile, cu Constituția în mână.

Deputatul Florin Roman (PNL) dat afară din sala de plen de reprezentanții AUR

În fapt, vânturând verbal propriul adevăr, fără vreo legătură cu normele și legea, dar pe care el, omul cavernelor, îl consideră imuabil. În numele unei dreptăți absolute, ce exclude dialogul civilizat, neaderthalienii confiscă realitatea și, la patru sau opt mâini , sau cine mai știe câte, aruncă afară din Parlament pe cei pe care îi consideră inadecvați (n.m. reprezentanții AUR îl dau afară din Parlament pe Florin Roman, reprezentantul PNL).

Totul cu acordul tacit al celor ce, decenți (n.m. – Anca Dragu, președinte Senat), au ales doar să tacă, paralizați într-o stare cataleptică, parcă, de o alianță de conjuctură politică ( n.m. – alianța dintre USR Plus și AUR, de la moțiunea de cenzură). În vreme ce alții ( n.m. -PSD) bagă doar bățul prin gard, în speranța că sunetul strident îi va enerva și mai tare pe neanderthalieni, ce vor face singurul lucru ce știu să îl facă: vor decredibiliza absolut pe oricine se aliază cu ei, chiar și într-o alianță formală și doar conjuncturală. O inacțiune ce girează furia omului de cavernă, căruia gânditul îi provoacă durere și, în consecință, nu reacționează decât instinctual.

La Târgoviște, în toată această mișcare politică aproape browniană, un fost prim ministru (n.m. Ludovic Orban) transmite tuturor ( n.m. la o întâlnire cu membrii PNL Dâmbovița, din data de 10 septembrie) că va fi bine, după ce el va recâștiga funcția de președinte al PNL:

“Sunt un om foarte bogat, dar în fapte bune și în prieteni. Eu iubesc oamenii(…) Scopul meu a fost întotdeauna să ajung în inima oamenilor.” Dacă nu voi mai fi președinte PNL voi știți că eu rămân în inima voastră.”

“PNL nu are nicio datorie față de președintele Iohannis, dimpotrivă…” “După ce voi câștiga președinția PNL vă asigur că va fi același parteneriat de succes cu președintele României, așa cum a fost și înainte.”

Ludovic Orban, la Târgoviște, 10 septembrie 2021

Nu e singurul care vorbește despre cât de bine va fi. Și “oamenii cavernelor” vorbesc tot despre binele ce va să vină. Și de la PNL, aripa Cîțu, vine același gând : va fi bine când ei vor fi bine și vor fi câștigat ce și-au propus să câștige. Și PSD-ul ne spune că va bine, doar când ei vor ajunge să conducă, din nou, pentru că, după cum se vede, mai rău nu se poate, spun social-democrații. USR-Plus se limitează să ne spună că va fi bine doar când nu va mai fi Cîțu.

Va fi bine, într-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, spun toți.

P.S:

Nu, nu va fi bine!

De sub costumul fin, cu papion sau fără, de fapt, chiar și de sub cel casual, fără cravată, muncitoresc, omul cavernelor arde de nerăbdare “să iasă afară”. Neîncorsetat de reguli și principii, pare, acum, din ce în ce mai nerăbdător să apară public, în toată splendoarea sa, să arate tuturor că înainte era mai bine, oricare va fi fost acest “înainte”. Asta în vreme ce…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *