Dâmbovița: Campionii poluărilor – Moreni, Târgoviște și comuna Conțești. Autoritățile de control spun că au făcut tot ce au putut. Oare?

Județul Dâmbovița, dar nu numai acesta, tinde să devină cunoscut, chiar internațional, (și) pentru poluare și gestionarea deficitară a deșeurilor. De ani buni, deja, comuna Conțești, cu satul Bălteni, a adus județului Dâmbovița chiar faimă internațională. Desigur, aceasta, adică faima obținută de UAT Dâmbovița, nu intră în categoria “dezirabile”, ci, mai degrabă, în cea a dezastrului de imagine. Poluarea, dar și gestionarea incalificabilă a problemei deșeurilor, de la Bălteni este, din păcate, doar vârful unui “iceberg”, un monstru, nu de gheață ci de gunoi, ce sufocă, în cazul de față, un județ. Județul Dâmbovița. Și asta nu de ieri, de azi. S-a făcut ceva? Depinde pe cine întrebi. Autoritățile statului vor spune că da. Realitatea? Ei bine, în acest caz, adică la o privire cu totul obiectivă, s-ar putea ca aceasta, realitatea obiectivă adică, să ne “spună” că tabloul arată diferit, de cel zugrăvit în statisticile oficiale.

Foto: Bălteni, comuna Conțești, 28.04.2023

Într-o ședință de Colegiu Prefectural (n.m.– din data de 27 septembrie 2023), adică o întâlnire mai degrabă inutilă, din perspectiva faptului că niște oameni, reprezentând Guvernul, din așa numitele direcții deconcentrate, dintr-un județ, se întâlnesc cu alți reprezentanți ai Guvernului în teritoriu (reprezentanții Prefecturii) pentru a lectura, împreună, periodic, niște rapoarte / dări de seamă, de activitate, Garda de Mediu Dâmbovița a prezentat, între alții, un astfel de raport. Puteau să poarte dialogul și de la distanță. Nu s-ar fi schimbat, oricum, nimic. În fine, dacă așa spune protocolul birocratic, de justificare a lefii încasate de la stat, așa să fie!

Foto: Prezentare Garda de Mediu (stânga prezidiu), din ședința de Colegiu Prefectural (27.09.2023); Sursa foto: Prefectura Dâmbovița

Așadar, Garda de Mediu Dâmbovița anunță un număr record de controale, în primele 8 luni din 2023:

Foto: Extras prezentare Garda de Mediu DB (în Colegiul Prefectural, 27.09.2023)

Impresionant sau nu?

Depinde, cum privim lucrurile.

Foto: Depozit ilegal de deșeuri, Conțești (aprilie 2023)

Spre exemplu, în data de 15 februarie 2021Garda de Mediu Dâmbovița anunța toate primăriile din județ (89 la număr) că urmează vremuri nu prea plăcute:

În atenția domnilor primari

Începând cu data de 20 februarie 2021, intră în vigoare Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

(…)

Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

(…)

Începând cu intrarea legii în vigoare, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot aplica sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, cuprinse între 5.000 lei și 15.000 lei pentru unități administrativ teritoriale, între 10.000 lei și 20.000 lei pentru unități administrativ teritoriale și persoane juridice și amenzi de la 400 la 800 lei pentru persoane fizice. 

Comunicat de presă Garda de Mediu Dâmbovița, 15 februarie 2021

Despre subiect mai multe detalii și aici- Valahia Media

Foto: Depozit ilegal de deșeuri, Bălteni (aprilie 2023)

Doi ani și jumătate au trecut de atunci. În ceea ce privește implementarea legii și sancțiunile aferente nici nu are sens să vorbim. Rezultatele sunt apropiate de zero. Totuși, după cum spune tot Garda de Mediu Dâmbovița, există și “campioni”, la încălcarea legislației privind deșeurile. În 2023, după cum au informat comisarii Gărzii de Mediu Dâmbovița, cele mai multe sesizări privind depozite neconforme de deșeuri au fost în zonele urbane mari. Cum ar fi la Târgoviște:

Foto: Extras prezentare Garda de Mediu DB (în Colegiul Prefectural, 27.09.2023)

Foto: Moreni, depozit ilegal de deșeuri, februarie 2021

Dar, “campionul absolut”, în Dâmbovița, este Municipiul Moreni:

Foto: Extras prezentare Garda de Mediu DB (în Colegiul Prefectural, 27.09.2023)

Foto: Moreni, depozit ilegal de deșeuri, februarie 2021

Municipiul Moreni nu este la prima abatere și amendă. În februarie 2021, Primăria Moreni era amendată pentru că nu salubrizase exact aceleași amplasemente găsite în neregulă și în septembrie 2023 (detalii aici- articol Valahia Media). În doi ani și jumătate, practic, nu s-a schimbat nimic. <Ei, Garda de Mediu, se fac că ne amendează, noi, Primăria, ne facem că ne supărăm, când, de fapt, dacă plătim, plătim din banii altora și, în realitate, nu facem nimic. România merge “înainte”.> Acesta fiind practic singurul principiu, aplicat de toată lumea, ce pare să guverneze mersul lucrurilor și în Dâmbovița.

Foto: Bălteni, Dâmbovița, 28 aprilie 2023

Cu siguranță însă, eșecul autorităților române, în cazul de față cele dâmbovițene, se vede, cel mai pregnant, la Bălteni, comuna Conțești. Chiar la ora la care acest articol era redactat, o știre (n.m.- informație furnizată de ISU Dâmbovița) venea să sublinieze acest lucru. Câmpurile din vecinătatea DN 71 (probabil principala arteră rutieră ce străbate județul Dâmbovița), la Conțești, erau în flăcări (vezi video, mai jos). Cel mai probabil, ca în atâtea alte rânduri, incendiate intenționat (n.m.- pentru a face să dispară deșeurile depozitate ilegal, și aici). Este o știre care se repedă (aproape) de 2-3 ori săptămânal, doar în ultimele luni. Aici, la Conțești, nu se schimbă nimic. Niciodată!

Video: Incendiu de vegetație și deșeuri pe raza comunei Conțești (lângă DN 71); 27.09.2023

Tot la Conțești, sunt de actualitate și alte probleme, spune senatorul Dragoș Popescu:

Dincolo de partis-pris-uri politice, în Dâmbovița, pare că nimeni, dintre autorități, nu este cu adevărat interesat de ce se întâmplă în domeniul mediului, al poluării, al deșeurilor, al “otrăvii” ce invadează constant spațiul de existență cotidiană a dâmbovițenilor.

Importat este să nu apară la presă. Că dacă nu scrie nimeni, e ca și cum nu există!

Dialog (aproximativ) real, din spațiul public dâmbovițean (2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *