Cu mâna-n buzunarul IMM-urilor: Guvernul Ciolacu crește salariul minim, pentru a încasa, în plus, 45 de milioane de euro lunar.

Guvernul Ciolacu a aprobat (n.m.28 septembrie 2023) mărirea cu 10% a salariului minim brut din România, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar – adică 2.098 de lei net.

“Cum să nu-i iubești. Ne dau mai mult”, se va fi auzit, probabil, pe multe voci, mai mult sau mai puțin antamate politic, după această decizie. Totuși, să stăm strâmb și să analizăm drept:

De la 1 octombrie, salariul minim brut pe țară, garantat în plată, va crește la 3.300 de lei – fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri – cu 10% mai mult decât nivelul din prezent, de 3.000 de lei, spune Guvernul.

Este o creștere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariați. Măsura va avea impact mai multor sectoare de activitate, însă în special în domeniile transporturi, comerț și IMM-uri”,

A transmis Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului Ciolacu

Că ei, Guvernul adică, văd doar jumătatea plină și electorală a paharului nu ar fi nicio noutate. Mai trist ar fi dacă restul nu am vedea și cealaltă jumătate. În primul rând, după cum spun și reprezentanții Executivului, domeniul privat va fi marcat de decizie, în spațiul privat fiind cei mai mulți dintre cei 1,8 milioane de români ce sunt milostiviți de guvern cu 181 de lei în plus, lunar. Numai că, banii în plus nu-i plătește Guvernul, nici Ciolacu, nici PSD-ul, adică partidul lui Ciolacu, cu alte cuvinte inițiatorii legii de mărire a salariului minim brut pe țară. Banii în plus îi dau IMM-urile. Patronii, cu alte cuvinte. Și mai specific, cei mai “amărâți dintre patroni”.

Asta pentru că, după isprava din august 2022 (tot de inspirație social-democrată) când toate contractele part-time au fost trecute la taxarea ca la normă întreagă ( N.m.nu mai contează că lucrezi 2,4 sau 8 ore, statul îți ia din salariul tău cât pentru 8 ore) toată lumea a trebuit să plătească mai mult. Ca la Stat să ajungă mai mult, adică în buzunarele statului, unul ce nu se mai oprește din cheltuit (n.m. 42-45% din salariu, impozitul pe muncă cu alte cuvinte, merge la statul român).

Acum, în 2023, Ciolacu, pardon!, Guvernul Ciolacu spune că ne va fi mai bine, pentru că ei, Guvernul, vor băga mâna, din nou, în buzunarul firmelor. “181 de lei mai mult lunar, pot face diferența”, ne spune Statul, dar uită să spună că tot el, adică Statul, Guvernul Ciolacu, mai ia și “taxa de protecție” de 119 lei lunar (restul din majorarea de 300 de lei lunar, de la salariul minim brut). Să calculăm: 119 lei x 1.867.588 (nr. salariați cu salariu minim) = 222.242.972 de lei / 4.93 (cotație leu/euro)= 45.079.710 de euro.

45 de milioane de euro vor intra, lunar, în plus, în bugetele statului, prin majorarea salariului minim. Bani necesari pentru acoperirea deficitului excesiv, spune Guvernul, de parcă amărâții cu 1-2 angajați, ce și așa, până la haiducia din august 2022 (cu part-time-ul), nu avuseseră fonduri pentru a plăti și angajați (cu normă întreagă) și apelau la colaboratori part-time, sunt vinovați de deficitul “fără-număr”, de la nivelul bugetelor naționale, gestionate momentan de coaliția PSD-PNL.

Evident că nu. Așa că, cum ei sunt la putere, probabil că îi doare-n…, de ce spune mediul privat (n.m.- doar la ce mai zice câte o multinațională mai reacționează, eventual, dar acolo impactul majorării salariului minim este, la acest cuantum, nesemnificativ, dacă nu chiar inexistent). Electoratul lor nu a fost niciodată acolo. Al altora, în schimb, a fost. Dar ei, acei “altora” de mai devreme, se mulțumesc să spună:

Foto: Învestire Guvernul Marcel Ciolacu (sursa: Facebook)

“Noi nu suntem de acord cu măsura (n.m.- cea cu salariul minim sau cu part-time-ul), dar nu avem ce să facem. A fost impusă de partenerii de guvernare. Vom face tot ce ne stă în putință ca să nu lăsăm să se întâmple.”

Ei,aș!

Și la primăvară, vară, toamnă, iar alegeri. Să nu uiți… “Darie” !

2 Replies to “Cu mâna-n buzunarul IMM-urilor: Guvernul Ciolacu crește salariul minim, pentru a încasa, în plus, 45 de milioane de euro lunar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *