Curtea de Apel București-“Masca nu e obligatorie în spațiile deschise”; GCS-“Epidemia este în regres”. Date și cifre 24 decembrie

Ca de obicei, România pare că este ori defazată, ori încearcă să fie altfel, decât ce se întâmplă în Europa. Într-un moment în care toate țările batrânului continent par extrem de speriate de recrudescența cazurilor noi de COVID-19 și impun măsuri restrictive noi, în România a fost pornit un adevărat asalt al minimalizării pericolului existent, iar trendul este mai degrabă unul al relaxării.

Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a decis că hotârea adoptată de Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise este nelegală.

“Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”.Cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.Pronunţată în şedinţă publică azi 23.12.2020”, este decizia CAB.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de CNSU și DSU la Înalta Curte.

Procesul a fost deschis de un cetățean, Ion Minodora, nemulțumit că este nevoit să poarte mască în spațiile publice deschise, conform g4media.ro.

Tot astăzi, 24 decembrie, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că:

În acest moment evoluția răspândirii virusului SARS-COV-2 este pe o pantă vizibil descendentă. Dacă în urmă cu o lună erau înregistrate aproximativ 60 de mii de persoane nou infectate într-o săptămână, la nivel național, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35 de mii de cazuri.

Evoluția defalcată pe săptămâni o regăsiți în graficul de mai jos.

Sursa GCS

Este foarte important să menținem o evoluție descendentă a cazurilor de persoane nou confirmate și putem realiza acest lucru doar respectând regulile sanitare.

În perioada sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare, printre altele, următoarele măsuri:

Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie;

–           Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

–              Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;

–           Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

Facem apel la toți cetățenii să respecte aceste reguli pentru protejarea sănătății lor, a celor dragi lor, dar și pentru a-i sprijini pe medicii, mai ales în condițiile în care numărul persoanelor internate în secțiile de ATI este încă unul ridicat.”

Se arată în comunicatul de presă al celor de la GCS.

Incidență județe, 24 decembrie 2020

Statistic, conform informărilor oficiale din fiecare zi, astăzi, 24 decembrie:

În ultimele 24 de ore au fost raportate 4310 cazuri noi de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 (COVID-19), dintr-un total de aproximativ 27.650 de teste efectuate. Dintre cazurile noi, 75 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență a cazurilor coboară la valoarea de 2,05. Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 146 de decese (inclusiv în județul Dâmbovița). La ATI, în momentul de față, la nivel național, mai sunt internați 1234 de pacienți. Și ratele de incidență la nivel de județe au scăzut semnificativ în ultimele zile (vezi grafic actual).

Teste efectuate în România-sursa INSP

Pe de altă parte, ceea ce nu este prezentat în informările oficiale, îl reprezintă evoluția numărului de teste. În ultima săptămână au fost realizate cele mai puține testări din ultimele 11 săptămâni.(grafic mai sus)

Ca și termen de comparație, în Dâmbovița, unul dintre județele unde rata de incidență a cazurilor a scăzut spectaculos (în ultimele 14 zile cu mai bine de 1 punct) în intervalul 21-23 decembrie au fost efectuate 366 de teste ( 33.693 de persoane testate, în total de la debutul pandemiei, în data de 23 decembrie și 33.327 de persoane testate în data de 21 decembrie). Dintre acestea au fost confirmate pozitiv 161 de persoane (peste 40% rată de pozitivare). În același interval (2 zile) 6 persoane au decedat, la spitalele din Dâmbovița ( total decese în data de 23 decembrie – 424 de persoane, de la debutul pandemiei). Internate în spital ( cazuri grave) sunt 232 de persoane (8 la ATI), în data de 23 decembrie. Erau 245 de persoane internate în data de 21 decembrie (tot 8 persoane la ATI).

(SURSA informații-comunicate Prefectura Dâmbovița).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *