Clubul Sportiv Municipal Târgoviște (CSM Târgoviște) a anunțat (n.m.– 9 iunie 2022) “calificarea echipei de volei feminin în grupele principale ale Ligii Campionilor” (cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, probabil și la nivel mondial). De fapt, nu este vorba de o calificare propriuzisă, iar anunțul triumfalist, pe alocuri, ar trebui, mai curând să pună pe gânduri, decât să stârnească aplauze. Iată anunțul:
Pentru iubitorii de sport și nu numai, venim cu o veste mai mult decât minunată. Avem onoarea și marea bucurie de a vă anunța că echipa de volei feminin a Târgoviștei se califică pentru prima data în istoria sportului Dâmbovițean în Grupele Principale Champions League (Ligii Campionilor la volei feminin).Suntem onorați, bucuroși și mândri! Este un pas înainte pentru sportul Târgoviștean, un pas înainte pentru sportul Dâmbovițean, sportul Românesc, dar cu atât mai mult, un pas înainte pentru toate jucătoarele echipei noastre.(…)
Pentru întregul document click pe link-ul de mai jos ( postare pagina facebook/ CSM Târgoviște)
Pentru conformitate și acuratețe (a informației) dar și pentru că iubitorii voleiului dâmbovițean merită mai mult (decât astfel de comunicate, precum cel prezentat anterior) iată care este realitatea.
Nu e calificare ci…cheltuială
CEV (Confederația Europeană de Volei) a notificat FRV ( Federația Română de Volei) că România poate să înscrie în ediția 2022-2023 a Ligii Campionilor, la feminin, direct în grupele principale ale competiției, două echipe. Decizia a fost luată ca urmare a excluderii din competiție a echipelor din Rusia ( din cauza agresiunii militare din Ucraina), echipele rusești fiind printre protagonistele competiției în edițiile precedente ( dar și care contribuiau substanțial la bugetul competiției, prin taxele plătite, competiția fiind extrem de costisitoare și spre deosebire de fotbal, unde participarea aduce și bani cluburilor ce participă în cupele europene, la volei putându-se liniștit vorbi de găuri financiare ,în bugetele cluburilor, asta pentru că premiile sunt derizorii, în comparație cu cheltuielile).
Din România, așa cum era și normal, campiona și vicecampiona (Alba Blaj și CSM Târgoviște) au fost anunțate că pot participa în Liga Campionilor (este o chestiune de opțiune). Ambele echipe au acceptat, asta după ce, în ediția 2021-2022 a cupelor europene, CSM Târgoviște a refuzat să participe, deși din postura de campioană ar fi putut chiar să aleagă o participare în Liga Campionilor (motivul a fost financiar, doar CSM Târgoviște, din postura de campioană, având opțiunea pentru participare în Liga Campionilor, a reprezentantă a României). Mai mult chiar, CSM Târgoviște a refuzat participarea în orice competiție europeană (Cupa CEV sau Cupa Challenge), lăsând România într-o postura deloc favorabilă, ca imagine, în fața forurilor europene.
În ediția 2022-2023 a Ligii Campionilor la Volei feminin ar fi putut să participe, din România, doar Volei Alba Blaj (campioana), dar datorită coeficientului de țară (asigurat aproape exclusiv de Volei Alba Blaj, în precedentele participări din cupele europene, pentru România), precum și pentru că Rusia a fost exclusă din competiții, a făcut ca și CSM Târgoviste să poată să se încrie în Liga Campionilor, deci nu să se califice. (amănunte, mai jos, într-o postare de facebook a celor de la Volei Alba Blaj)
În plus, așa cum spun și cei de la Alba Blaj (campioana en-titre) competiția va fi un extrem de costisitoare, iar echipa din Alba va trebui chiar să se mute temporar în județul Mureș, pentru a putea evolua în competiția europeană.
La fel se anunță și pentru CSM Târgoviște, echipă ce chiar dacă ar avea o sală în care să poată juca, la Târgoviște, meciuri din Liga Campionilor (Sala Polivalentă), cel mai probabil nu o va putea face ( sala se află într.-un proces avansat de degradare, după perioada pandemică, în care nu a mai fost folosită și întreținută), echipa de volei a Târgoviștei evoluând, în ultimii ani, în micuța sala a CSȘ Târgoviște ( sala” Ioan Valerian”), o sală ce nu corespunde ca dimensiune, în primul rând, exigențelor impuse de meciurile europene, iar acest lucru nu se poate schimba (tehnic vorbind).
În aceste condiții, CSM Târgoviște, la această oră, nu are unde să joace, la Târgoviște, eventuale meciuri din competiția europeană cea mai importantă din voleiul feminin. Așa cum se precizează în comunicatul de presă (prezentat în debutul acestui material), un comunicat în care se anunță și că, clubul are încredere deplină în managementul echipei ,că va rezolva impedimentele, comunicatul fiind semnat de managerul clubului (sic!), CSM Târgoviște cere, practic, mai mulți bani. Clubul este finanțat exclusiv din fonduri publice (Primăria Târgoviște) iar bugetul (aproximativ 1,7 milioane de euro la ultima “strigare” bugetară) nu este deloc unul mic, dar ar trebui să devină, probabil, și mai mare, pentru a se putea face față rigorilor impuse de participarea în cupele europene, ne mai socotind și o eventuală investiție (iarăși extrem de mare) în repunerea pe picioare a Sălii Polivalente ( n.m.– clădirea nu este a Primăriei Târgoviște ).
Cum, pentru gloria locală nu este, de obicei, precupețit niciun efort (declarativ ce puțin) rămâne de văzut dacă adminstrația locală va găsi bani suplimentari pentru CSM Târgoviste, în condițiile în care veștile financiare, transmise oficial, nu sunt dintre cele mai optimiste, la Primăria Târgoviște. Cât de normal este ca la CSM Târgoviște, unde încasările lunare ale sportivielor ajung și la valori de 8000 de euro, iar problemele cu banii au intersectat clubul si cu autoritățile statului, cele ce se ocupă cu disciplina financiară ( un eufemism doar, în exprimarea anterioară), este o întreagă altă poveste (evident una cu argumente și contraargumente). Pentru că merită să știți, iată și o analiză Valahia Media, din februarie 2022, în ceea ce privește situația financiară de la CSM Târgoviște.
Restul, vorba “poetului”, e doar can-can!
Sursa foto articol (principal)– CSM Târgoviște