“Condamnații” ! Cum nevaccinarea adulților (anti covid-19) condamnă la o viață în mizerie copiii României (studiu de caz, Dâmbovița)

Pentru cei care nu știu (probabil că destul de puțini) în momentul de față ( noiembrie 2021), încă în plin val pandemic covid-19, “România educată” este o utopie fără nicio șanșă a fi realizată, sau, cel puțin, cu un termen de realizare amânat “sine die”.

14 septembrie 2021, deschidre an școlar ( la Târgoviste)

De ce? Pur și simplu pentru că Educația se poate face mai mult online (un surogat impus de actualele condiții epidemiologice, ce, fie că le acceptăm sau nu, sunt o realitate). Că actuala conducere a Ministerului Educației a scos, mai mult din burtă, o condiție, pentru prezența fizică a elevilor la cursuri, este iarăși o certitudine (celebrul procent de 60% rată de vaccinare, a personalului din unitățile de învâțământ, ce, dacă este atins, permite desfășurarea orelor de clasă cu prezență fizică a elevilor, altfel -“treceți în online”, dacă aveți cum). Că fără nicio măsură restrictivă ( puteau să pună și condiția lui 50% sau 70% era același lucru) lucrurile nu puteau să continue, din motive lesne de bănuit, este o altă realitate.

Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă, acum, în sistemul de educație românesc, este echivalentul unei condamnări la o existență de ocnaș al vieții, pentru sute de mii de copii, ce nu vor fi avut nici măcar șansa de a dobândi spoiala unei educații și un dram de cunoștințe generale ce, eventual, ar fi putut să le dea șansa la o viață mai ușoară (nu cu mult, ce e drept). Fără a folosi cuvinte mari, și afirmații hiberbolizante, din dorința de a dramatiza gratuit, adevărul este că:

România își formează, acum , viitorul val infracțional, o pătură socială incultă ( nici măcar sfertodoctă), de autiști social, ce va fi incapabilă a discerne între bine și rău, și care va fi veșnic tributară unei îndrumări de tip paternalist, a unora ce vor manipula , cum se întâmplă de veacuri, și mai lejer mase largi de populație. O pătură socială ce nu va fi avut nici măcar șansa la educație, iar vina pentru acest lucru, deși poate părea ciudat, este a adulților, nu neapărat a statului ( unul ce însă va profita , cum va putea, în viitor, de acești condamnații ai vieții, școlarii de astăzi)

Studiu de caz, județ Dâmbovița

În 33 din cele 89 de localități ale județului Dâmbovița există, în continuare ( 13 noiembrie 2021) unități de învățământ ce nu au un grad de vaccinare ( anti covid-19), a personalului, de peste 60%. În aceste condiții, și în săptămâna 15-19 noiembrie școlarii arodați acestor unități de învâțământ vor continua educația în sistem online.

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița (ISJ) a actualizat, pe site-ul propriu, situația la zi în ceea ce privește vaccinarea personalului angajat în toate unitățile școlare din Dâmbovița.

  • 439 de unități școlare vor funcționa cu prezență fizică a elevilor, iar alte 64 de unități școlare vor funcționa după sistemul online ( rata de vaccincare a personalului sub 60%)

Asta înseamnă că aproximativ 59.000 de elevi și preșcolari din Dâmbovița vor putea merge la școală iar alți aproape 7000 nu vor putea face acest lucru, singurul criteriu, ce a condus la acestă decizie, fiind rata de vaccinare a personalului, din unitatea de învățământ.

În 9 clase, de la unități școlare din Pucioasa, Târgoviște, Găești, I.L. Caragiale, Fieni și Runcu, cursurile se desfășoară în sistem online din cauza existenței cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, în rândul elevilor ( detalii aici). Aici însă vorbim de o cu totul altă situație, școala online fiind doar o măsură temporară (de acceptat și înțeles, în actualul context epidemiologic).

Lista unităților școlare și rata de vaccinare a personalului, după care se calculează, săptămânal, modul de funcționare a unității de învățământ, poate fi regăsită pe site-ul ISJ Dâmbovița( http://www.isj-db.ro/rata-de-vaccinare). Totuși, la o privire mai atentă, se poate constata că cele mai multe unități școlare, unde elevii și preșcolarii vor rămâne la sistemul de educație online, se regăsesc în localitățile cu populație săracă sau în comunitățile cu importante segmente de populatie de origine rromă. Adică exact acolo unde gradul de respingere a vaccinării anti covid este cel mai ridicat.

Iată câteva exemple:

Cojasca, alegeri locale, septembrie 2020 ( imagine Arhivă)

În comuna Cojasca ( una dintre localitățile cu cel mai mic nivel de vaccinare din țară, era de 2% în debutul lunii septembrie), unde, de asemenea, populația majoritară este de etnie rromă, din 6 unități de învățământ (un liceu, două școli si 3 grădinițe) NICIUNA! nu a atins nivelul de vaccinare al personalului de minim 60%. Toate cele 3 grădinițe din localitate ( probabil ca minin 10-20 de angajați, fiecare) au grad de vaccinare a personalului de 0%! ( vezi mai jos tabel grad de vaccinare la Cojasca). Asta în condițiile în care, la Cojasca, există o populatie școlară mare, ce nici în timpuri normale nu se omora cu firea, pentru ceea ce însemnă educație. În aceste condiții, este lesne de închipuit ce se va întâmpla de acum înainte, când, fără teama de a greși, se poate spune că decizia adulților ( nevaccinarea, atenție vorbim și de cazuri în care niciunul dintre angajații unității școlare nu este vaccinat) a condamnat copii, din comunitate, la o viață de mizerie, probabil. Una fără prea multe șanse de reușită în tot cazul.

Grad de vaccinare personal unități școlare, 13 noiembrie 2021, Cojasca

Evident, că nu este singurul exemplu. La Costeștii din Vale, din 6 unități de învățământ, în 4 gradul de vaccinare al personalului este de sub 60%, deci elevii din localitate ( două grădinițe, și aici, cu grad de vaccinare al personaului de 0%) sunt condamnați, sigur, la un viitor în mizerie și obscurantism educațional.

Grad de vaccinare personal unitați școlare, 13 noiembrie 2021, Costeștii din Vale

La Niculești, din 8 unități școlare nu mai puțin de 6 nu îndeplinesc criteriul ce ar permite prezența fizică a elevilor la cursuri ( și aici o gradiniță are procent de vaccinare de 0% a personalului).

Grad de vaccinare personal unitați școlare, 13 noiembrie 2021, Niculești

Poate cea mai surprinzătoare situație se regăsește, în Dâmbovița, în orașul Titu. Din 12 unități școlare, din localitate, nu mai puțin de 9 funcționează, în continuare, în sistem online, din cauza faptului că personalul angajat în unitate nu este vacinat. Între acestea fiind inclusiv un liceu. Și aici, în Titu, mediul urban, se regăsește o grădiniță în care gradul de vaccinare al personalului este de 0%.

Grad de vaccinare personal unitați școlare, 13 noiembrie 2021, Titu

Pentru săptămâna 15-19 noiembrie toate datele pot fi regăsite accesând acest link, iar pentru unitățile șoclare și conexe acest link.

În Dâmbovița, localitățile cu cele mai multe unități școlare ce vor funcționa în sistem online, din cauză neîndeplinirii target-ului de vaccinare, de minim 60%, a personalului sunt: Titu (9 unităti școlare, din care o grădiniță cu procent vaccinare 0%), Niculești ( 7 unități școlare, o grădiniță cu 0%), Cojasaca ( 6 unități școlare, din care 3 grădinițe cu procent de vaccinare de 0%) și Ludești ( 6 unități școlare). Dar cazuri de unități școlare, chiar cu 0% procent de vaccinare în rândul personalului, se regăsesc în multe din comunele județului. Chiar și la Târgoviște, comunitatea cu cele mai multe unități școlare din Dâmbovița, se regăsește o grădiniță ( la Priseaca) unde nivelul de vaccinare de sub 60%, al personalului, nu permite prezență fizică a preșcolarilor ( evident că, în cazul preșcolarilor, învățământul online este aproape un nonsens).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *