(Update) CJ Dâmbovița și ADI Deșeuri încearcă să împiedice aflarea adevărului, în ceea ce privește posibile ilegalități la depozitul de deșeuri Titu?! Plus câteva răspunsuri

Încă o dată, dacă mai era nevoie, se dovedește că autoritățile dâmbovițene ar face orice (sau aproape orice) pentru a împiedica aflarea adevărului.

Foto: Intrare depozit deșeuri Titu (septembrie 2023)

Unul dintre cele două depozite de deșeuri din Dâmbovița (n.m.cele așa numite conforme), mai exact cel de la Titu, a funcționat ilegal, în perioada 2020-2023, din câte se pare. Asta în sensul în care nu a avut autorizație de mediu, iar ceea ce s-a depozitat aici, în această perioadă, a fost depozitat ilegal. Mai mult chiar, toți cei implicați în “afacerea gunoiul”, din Dâmbovița, autorități publice și firmele ce se ocupă de gestionarea problemei deșeurilor, au știut, dar au aplicat doar principiul “las-o, mă, că merge așa!”. Aceste lucruri erau deja cunoscute, ele fiind aduse în prim-plan și în spațiul Valahia Media.

Foto: Incendiu depozit de deșeuri Titu (6 iulie 2023)

Noutatea este că până și justiția dâmbovițeană spune, mai nou, că încercările autorității, de a împiedica aflarea adevărului, în ceea ce privește depozitul de deșeuri de la Titu, nu sunt în conformitate cu legea.

Foto: captură portal.just.ro

Într-o ședință a Tribunalului Dâmbovița, din data de 9 februarie 2024 (captură decizie, mai sus, foto), instanța a respins mai multe încercări de contestare a unei cereri, prin care se solicitau informații de interes public (n.m. încercări ale celor de la CJ Dâmbovița și ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița).

Concret, după ce solicitările, adresate celor două entități de către senatorul Dragoș Popescu, solicitări ce vizau informații de interes public, au fost respinse, pe motiv că acestea nu sunt de interes public, Dragoș Popescu a făcut apel la Instanță. Tribunalul Dâmbovița a decis că motivele invocate de pârâți nu sunt admisibile și, în consecință, întrebările, adresate de senatorul Dragoș Popescu, trebuie să primească un răspuns.

Și mai concret, iată la ce nu prea vor să răspundă CJ Dâmbovița și ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița:

  • Valoarea plăților (individualizat) efectuate de către CJ Dâmbovița către ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița sau către SC Eurogas Prescom (n.m.- fostul administrator al depozitului de deșeuri de la Titu), pentru activitatea de depozitare de de deșeuri nepericuloase, în depozitul de la Titu, în perioada 01.04.2020-31.08.2023
  • Numărul și valoarea încasărilor ca redevență, de la SC Eurogas Prescom, pentru activitatea de depozitare a deșeurilor nepericuloase în depozitul de la Titu
  • Să comunice, în copie, dacă există, autorizația de mediu și autorizația de gospodărire a apelor, emise pentru depozitul de deșeuri Titu, tot în perioada 01.04.2020-31.08.2023

Pentru detalii click și mai jos, pe link:

Într-un rezumat, cât se poate de scurt, CJ Dâmbovița și ADI Managementul Integrat al Deșurilor Dâmbovița consideră că orice întrebare, ce vizează mai ales banii (n.m.- unii publici, până la urmă) din afacerile cu deșeuri din Dâmbovița nu constituie informații de interes public. Pe de altă parte, toată lumea, inclusiv instanța dâmbovițeană, consideră, cum este și normal, că informația este una publică iar cererea, privind sumele amintite anterior, este una cât se poate de justificată.

Foto: Depozit deșeuri Titu (6 iulie 2023, după un puternic incendiu)

Dincolo de alte speculații, aproape că nu ar mai fi nimic suplimentar de adăugat. Decât că, sigur asta, merită a fi analizat răspunsul ce va fi furnizat (cel mai probabil) în urma deciziei Tribunalului Dâmbovița. S-ar putea să fie unul cu surprize.

(va urma)

Update:

Chiar și înainte de răspunsurile oficiale, iată cam despre ce sume de bani este vorba, în acestă afacere a gunoiului. CJ Dâmbovița și ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița ar vrea să recupereze vreo 30 de milioane de euro de la Eurogas Prescom, adică firma ce a a avut în gestiune cele două depozite de gunoi din Dâmbovița (de la Titu si Aninoasa). O datorie (n.m.- prejudiciu mai curând, calculat de cele două instituții, dar nerecunoscut de instanță) ce nu va fi niciodată recuperată, cel puțin nu în acest cuantum, dar care, ca sumă, trebuie acoperită cu banii cuiva. Să vedem dacă ghiciți ai cui?

1 Reply to “(Update) CJ Dâmbovița și ADI Deșeuri încearcă să împiedice aflarea adevărului, în ceea ce privește posibile ilegalități la depozitul de deșeuri Titu?! Plus câteva răspunsuri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *