Fără mare tevatură și strecurată eventual între alte anunțuri, pe site-ul propriu, pentru un timp cât mai scurt, a mai avut loc o ședință de Consiliu Județean, în Dâmbovița. Un specială sau, mai bine spus, de urgență. Ce urgență a fost nici nu mai are sens să întrebi, dacă urmărești cele doar 3(trei) proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței din data de 2 noiembrie 2022 ( aici, aici și aici). Niciuna, de fapt, la orice analiză obiectivă.

Ca de obicei, mai ales atunci când nu se dorește ca un subiect să fie mediatizat (n.m.– deci, pe acesta, nu îl veți mai regăsi, probabil, nicăieri în spațiul media din Dâmbovița, cel puțin), este vorba despre bani, mulți bani, ce se dau.
Cum se dau? Asta-i altă mâncare de pește. Iată un exemplu:
În data de 2 noiembrie 2022, CJD Dâmbovița a aprobat cea de-a 4-a tranșă de fonduri alocate în așa numitul program de finanțare a programelor sportive de performanță, de la nivelul județului Dâmbovița. O titulatură pompoasă ce de fapt ascunde alocarea directă a unor fonduri către entități prietenoase politic, cu conducerea forului ce dă finanțarea, CJ Dâmbovița, în cazul de față ( detalii multiple, despre subiect, puteți regăsi aici, într-un articol Valahia Media, din luna octombrie 2022). În cadrul acestui program, înființat în 2022, la nivelul CJD, pe parcursul anului în curs, au avut loc 4 sesiuni de alocare, iar ultima a fost în data de 2 noiembrie.
Pentru cei ce nu știu despre ce a fost vorba, iată pentru ce s-au alocat bani, în primele 3 sesiuni , reamintind că scopul, declarativ, ar fi de a susține sportul de preformanță din Dâmbovița, mai ales acele segmente ce nu beneficiază de prea multă susținere financiară din alte părți:
Sesiunea 1:

Sesiunea 2:

Sesiunea 3 :


Fără prea multe alte comentarii, pentru cine n-a observat, este vorba despre o alocare tințită către clubul de fotbal Chindia Târgoviște, celelalte sume alocate ( mai toate aproape pentru fotbal, oricum) fiind derizorii, în comparație cu ce s-a alocat pentru Chindia Târgoviște ( aproximativ 1,5 milioane de lei ,până în luna august 2022), în condițile în care CJD este unul dintre acționarii clubului, unde plătește anual și o contributie proprie, pentru asigurarea bugetului structurii AFC Chindia Târgoviște, alți bani decât cei amintiți în programul de mai sus. În data de 2 noiembrie, la ce-a de-a 4-a sesiune de alocare “pentru performanța sportivă”, pentru cei ce nu au ghicit deja, doar Chindia Târgoviște a primit bani. Încă 900.000 de lei (aproape 200.000 de euro), mai exact.

Așa cum spuneam și cu altă ocazie. Astfel de alocări reprezintă practic o spoliere a bugetelor publice, doar pentru folosul personal al unora, foarte puțini, eventual apropiați politic de cei care împart fondurile publice.

CJ Dâmbovița și-a asumat, prin statut, să contribuie la bunăstarea clubului Chindia Târgoviște, din a cărui structura asociativă face parte, cu anumite sume de bani ( buget anual, votat, tot anual, în AGA; nu are sens să intrăm în amănunte), obligație pe care a respectat-o. Până aici, toate bune și frumoase.
Șmecheria cu inventarea unui program de premiere a performanței sportive ( toate sporturile), dar, în realitate, doar pentru a băga adânc mâna în fondurile publice și a dirigui banii doar către o anumită entitate sportivă este însă o cu totul altă poveste. Una în care ar trebui, la fiecare sesiune de alocări, să existe un concurs de dosare, ce însă, cel mai probabil, nu are loc, pentru că nimeni nu știe despre organizarea acestor concursuri sau ce bani mai sunt disponibili (probabil că fără număr, pentru cine trebuie).

Nici măcar pentru cei de la Chindia nu este bine, până la capăt. O structură sportivă ce folosește fonduri publice ce sunt suplimentate discreționar, doar la cerere, ce nu trebuie să respecte nicio disciplină financiară, impusă eventual de finanțator, o structură ce nu are un targhet de performanță economică ( este, în fapt, mai mult un sac fără fund) și nici în plan sportiv nu strălucește ( ca să nu spunem mai mult), nu va avea niciun viitor, pentru că nici fondurile publice nu vor fi nesfârșite, iar mult prea marea bunăvoința politică, în ceea ce privește fondurile publice și cheltuirea acestora, rareori a rămas neintrată în analiza organelor competente, ca să folosesc un eufemism. Iar la analiză, dacă vrea cineva cu adevărat să găsească deficiențe, va găsi, negreșit. Cred că lecția asta am învățat-o cu toții, în România.

Foto articol: Fotografia principală reprezintă un colaj foto,
realizat de Valahia Media, ce are doar un caracter ilustrativ
P.S. 1

E ca la poker: Dacă pierzi mereu, sperând că la un moment dat va veni “Royala Mare” și vei recupera paguba de până atunci, s-ar putea să ai surpriza că mâna salvatoare nu va veni niciodată sau, și mai trist, că, atunci când va veni, nu va fi nimeni să te plătească.
P.S. 2
Probabil că nu lipsit de importanță, dar și în legătură directă cu alocarea din 2 noiembrie de la CJD, este și “freamătul” de la stadionul “Eugen Popescu”, din aceste zile, o tevatură pe care am surprins-o într-o postare pe pagina de facebook Valahia Media (click, mai jos, pe link, pentru amănunte).: