Ciolacu și Ciucă au venit la fabrica Iveco de la Petrești sau “Nimic nou pe frontul de… est”!

Premierul, Nicolae Ciucă, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și proaspăt numitul ministru al Apărării, social democratul Angel Tîlvăr, ar fi trebuit să ajungă la Petrești, în Dâmbovița, în dimineața zilei de 2 noiembrie.2022. De ce? Nimeni nu prea a știut să formuleze un răspuns mulțumitor, la această întrebare, Comunicările oficiale referitoare la eveniment fiind mai degrabă lacunare și, în cel mai bun caz, sibilinice. Cel mai frecvent răspuns, în buna tradiție românească a limbii de lemn, a fost că vor veni în vizită de lucru. Pentru cine și-a închipuit că au venit Ciolacu si Ciucă, și-au pus salopetele, au pus mâna pe cheile de 16 și au trecut la asamblat de camioane militare, trebuie precizat că nu este deloc vorba de așa ceva.

Lăsând gluma la o parte, cu toate că poate nu ar trebui, este de precizat că din cei trei înalți oficiali români, la Petrești au ajuns doar doi. Angel Tîlvăr, adică noul Ministru al Apărării, cel care, măcar teoretic, avea cel mai mult de-a face cu fabrica de asamblare camioane militare de la Petrești, nu a mai ajuns. De ce? Păi, după cum ne-a spus, cu gura până la urechi, chiar premierul Ciucă:

Foto: Angel Tîlvăr, Ministru al Apărării

“Eu am crezut că îl anunță domnul Ciolacu, iar domnul Ciolacu a crezut că îl anunț eu, așa că nu l-a mai anunțat nimeni, dar să știți că o să vină, altă dată.”

Nu, nu este unul din celebrele bancuri cu Bulă, din folclorul românesc, deși are toate șansele să se transforme întrunul, este exact ce au declarat cei doi oficiali prezenți la Petrești, despre absența lui Tîlvăr, ce fusese anunțat și oficial, că va fi prezent.

Tot premierul Ciucă ne-a spus că s-au realizat (asamblat) vreo 500 de camioane militare la Petrești, din totalul de vreo 942 ce se vor asambla aici, dacă am înțeles bine. Că au fost întârzieri dar ele s-au recuperat și că totul merge bine.

Nicolae Ciucă, Petrești, Dâmbovița, 2 nov.2022

Pentru cei care cunosc mai puțin despre ce este vorba, ar trebui precizat că Guvernul României a semnat cu cei de IVECO Defense un contract de înzestrare a Armatei Române în valoare de peste 1 miliard de lei, aproximativ 216 milioane de euro, la momentul semnării contractului. Italienii au construit (investiție de aproximativ 50 milioane de euro se spune) facilitatea de la Petrești Dâmbovița, unde camioanele militare sunt doar asamblate, urmând ca în viitor, la un alt contract, să se extindă capacitățile unității de la Petrești (urmând ca măcar o parte din componente să fie fabricate in România).

Contractul ar presupune înzestrarea Armatei cu până la 2900 de unități, de tipul celor produse de cei de la IVECO Defense. Contractul, dintre Statul Român și cei de la IVECO, are destule probleme, în sensul în care, ca la multe astfel de contracte ce privesc înzestrarea Armatei, se pare că banii au fost dați înainte, obligația de offset, de minim 80% din valoarea comenzii, lucru ce presupune și producție în România, nu doar asamblare, se pare că nu a fost nici pe departe atinsă, etc.

În fine, ideea este că din august 2020, atunci când fostul premier Ludovic Orban, tot într-un acces de festivism inutil (n.m.inutil pentru mai toată lumea, nu pentru politicieni, evident), punea piatra de temelie a investiției de la Petrești ( detalii aici, Valahia Media), trecând prin momentul inaugurării, din aprilie 2021 ( detalii aici, Valahia Media) și până la momentul noiembrie 2022, mai toată lumea politică și-a făcut un “selfie” la Petrești, la fabrica IVECO. Poate și ăsta e prețul pe care localitatea îl plătește , dacă ținem cont că la ultima rectificare bugetară, la final de octombrie 2022, ajutor pentru administrațiile locale, pentru cheltuieli de funcționare, din partea Guvernului, ar fi titulatura acestuia, din totalul de 89 de localități ale județului Dâmbovița doar localitatea Petrești a fost sărită de la cadou; despre subiect, însă, mai multe într-un un articol separat, în curând.

Inaugurare fabrica Petresti, aprilie 2021
Marcel Ciolacu, Petrești , Dâmbovița, 2 nov.2022

În concluzie, cum la Petrești, atât Ciucă cât și Ciolacu n-au fost întrebați decât de pensii și salarii, iar ei n-au fost prea generoși cu informațiile, poate sensibile, privind înzestrarea Armatei și cam ce se întâmplă la fabrica IVECO Petrești, cea mai bună descriere a ceea ce s-a întâmplat ar fi, parafrazând titlul unui roman celebru dar și un film de actualitate, bine primit de critici : “Nimic nou pe frontul de… est”

2 Replies to “Ciolacu și Ciucă au venit la fabrica Iveco de la Petrești sau “Nimic nou pe frontul de… est”!”

 1. mă insinuez și zic:
  1) nu cred că Tîlvăr, un alt politruc ce se pretinde om de stat, a fost uitat acasă, ci s-a renunțat voit la el spre a-l proteja de cele cîteva întrebări incomode ce-au apărut în piață ca acuze și inadecvări la persoana lui,
  2) este prostie, sau prosteală că se vîntură “fabricare” în loc de “asamblare?”
  3) nu cred în offset-ul angajat de italieni.

  1. 1) Evident că a fost “uitat”. Însă “șerifii” de la Guvern au în continuare impresia că dialoghează doar cu tâmpiți și orice spun este luat ca atare, adică de necontestat
   2)Este, mai curând, un mod de a face pe prostul, ei știind foarte bine realitatea
   3)Nu crede nimeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *