“Zombi!”. Cu siguranță că termenul anterior nu este deloc străin, nimănui, nici măcar în România, o țară măcar teoretic ancorată în realitățile prezentului. Zombificarea, adică procesul de trecere de la ființa vie, activă, cu personalitate proprie, la un organism doar aparent viu, lipsit însă de voință sau caracter (în cazul oamenilor), o ființă controlată la modul absolut, de alte entități, o ființă redusă la doar câteva instincte primare (maxim câteva, de obicei dar unul) este fenomenul ce descrie perfect, oricât de ciudat ar părea, starea actuală a unei instituții dâmbovițene. Mai exact: CJ Dâmbovița.
Foto: Sediu CJ Dâmbovița + Prefectura Dâmbovița
De ceva vreme, “forul administrativ, suprem, al județului Dâmbovița” sau “locul unde se iau deciziile capitale pentru viața celor aproximativ 500.000 de dâmbovițeni”, așa cum le place unora să declame, a devenit doar o instituție zombificată, unde nimeni, dintre cei 33 de consilieri ce compun structura, nu mai contează. Au devenit inutili, anacronici, fără voință proprie, fără voce, doar niște mâini ce se ridică instinctual, la comanda unei “master voice”, ce repetă obsesiv: “Cine este pentru, împotrivă, se abține cineva, majoritate, punctul a fost aprobat. trecem mai departe!” Exact așa, dintr-o răsuflare, în vreo 3-4 secunde, “master voice” a întrebat, a adunat, a calculat și a și concluzionat: Toată lumea e cu mine…
Foto: Ședință a CJ Dâmbovița (21.09.2023): În centrul imaginii președintele CJ DB, Corneliu Ștefan
Dincolo de stupefacția și hilaritatea ce le poate provoca orice ședință de consiliu, la CJ Dâmbovița, acest tipar se repetă de ceva vreme, astfel încât nesemnalarea lui nu face decât să treacă în rândul complicilor (eventual) a celor ce ar proceda în acest fel. Complici la “crimă”. Asta pentru că, la CJ Dâmbovița, au “ucis democrația”. De fapt, au ucis și ideea de democrație.
Foto: Ședință a CJ Dâmbovița (21.09.2023)
O instituție, precum consiliul județean, are ca unic scop acela de a aduce laolaltă toate vocile politice dintr-un areal (un județ, în cazul de față), la masa dialogului se spune, astfel ca eventuale idei (poate antagonice) să poată fi dezbătute, analizate și puse în practică, pentru binele comun. Binele unor grupuri de indivizi ce pot și trebuie să aibă (măcar uneori) păreri diferite. Este, dacă vreți, definiția democrației. Ei bine, în Dâmbovița se vorbește pe o singură voce, iar aceasta este acum a PSD. Aparent, dacă este să raportăm totul la ce se întâmplă, momentan, la CJ Dâmbovița, aici nu mai există și alte păreri, opțiuni politice. Nici măcar vag divergente. Nu există opoziție nici măcar de formă, asta deși teoretic, cu trei partide reprezentate în structura CJ Dâmbovița ( PSD, PNL și PRO România), ar fi de așteptat ca măcar de fațadă, din când în când, cineva să mai adreseze vreo întrebare. Măcar câte o întrebare.
Nu, la Dâmbovița, la CJ Dâmbovița, nu se întâmplă nimic. Ședințele de consiliu județean, unele cu zeci de puncte pe ordinea de zi, dureaza fix atât cât este necesar ca proiectele să fie citite și urmate de deja celebrul “Cine este pentru, împotrivă, se abține cineva, majoritate, punctul a fost aprobat. trecem mai departe!”
Într-atât s-a zombificat instituția, încât unii, dintre consilieri, nici măcar nu se mai obosesec să ridice mâna, la vreuna dintre cele 3 variante (n.m.– “pentru”, “împotrivă”, “abținere”) considerându-se, probabil, la dispoziția “master voice”. Niște zombi plictisiți, butonând telefoane pe sub masă (n.m.- că nu dă bine să le pună chiar în “frunte”, probabil), indivizi ce nu dau doi bani pe cei care i-au votat. Despre motivele pentru care au fost votați, măcar unii dintre ei, nici nu mai are sens să îi întrebi. Nu ar înțelege sensul întrebării. Asta pentru că ei sunt acolo doar pentru că..sunt ei. E de la sine înțeles că trebui să fie acolo, să fie stipendiați de toți ceilalți trăitori din Dâmbovița. Vor spune.
Foto: Ședință a CJ Dâmbovița (21.09.2023). Toată lumea (n.m.– aproape) butonează telefonul mobil.
<“Unii dintre ei nici nu știu ce votează. probabil că nici nu ascultă, când sunt citite proiectele de hotărâri. Ridică mâna când aud comanda “pentru”>,
Spun, deja, mulți din cei angajați la CJ Dâmbovița și care asistă la respectivele ședințe. De altfel, pentru conformitatea afirmațiilor anterioare, poate fi consultată orice transmisiune video (în spațiul rețelelor de socializare) a unei ședinte a CJ Dâmbovița. Sunt concludente.
De a ajuns “săracul” președinte de CJ, Corneliu Ștefan (PSD), să se certe singur, prin ședințele CJ DB. De fapt, cu personaje ce nu sunt de față, ce mai scriu una alta pe rețelele de socializare. Măcănitori, cum îi gratulează Corneliu Ștefan. Răuvoitori care n-au dreptate, evident, spune tot Corneliu Ștefan, invocând, la rândul său, argumente ce nu stau în picioare (“unii care mai măcăne (…) să pună mâna să mai citească, mai întâi”). Iată, mai jos, o înregistrare din ședința de CJ Dâmbovița, din data de 21 septembrie 2023.
Dincolo de “zombii” din CJ Dâmbovița și de declarațiile zoologice ale șefului CJ Dâmbovița, adică unica voce a instituției, necontrazisă și de necontrazis, se pare, realitatea este ceva mai dureroasă și, în egală măsură, periculoasă.
Absența oricărei opoziții dă posibilitatea comiterii de greșeli, unele ce se pot dovedi a fi chiar dramatice. A presupune, a priori, că indiferent ce decizie se va lua aceea va fi cea corectă, pentru toată lumea, este fundamental greșit. Este doar ușa larg deschisă către dezastru. Unul ce, din păcate, în Dâmbovita, are șanse mari a se petrece.
Apropo, în 2024 sunt iar alegeri. Asta în cazul în care ne mai interesează democrația sau poate, în Dâmbovița,nu se mai țin, că dacă e doar un singur candidat, adică PRO PSDNL România, ce sens ar mai avea !?