La Consiliul Județean Dâmbovița nu este deloc austeritate. Cel puțin în unele segmente. În anul electoral 2024, deja, alocările financiare stabilite la nivel administrativ dâmbovițean au depășit cu mult alocările similare din anii precedenți. Un exemplu este deja celebrul eveniment intitulat “Zilele județului Dâmbovița“, ce, în 2024, a primit fabuloasa sumă de 300.000 de euro, adică de vreo 11 ori mai mult ca în anul 2022, adică la momentul când a avut loc prima ediție (pentru detalii click mai jos pe link, articol Valahia Media).
Principiul de bază, ce stă la baza modului de alocare a fondurilor (exemplul de mai sus) fiind, se pare, unul singur: “Totul este cuvenit, atâta timp cât este pentru o cauză nobilă”. În cazul de față, “cauza nobilă” fiind, cel mai probabil, un fel de campanie electorală, una susținută din bani publici însă.

Nu doar pentru “paranghelii” publice se dau însă banii publici, de la CJ Dâmbovița, în anul multiplu electoral 2024. O altă modalitate de reclamă, tot din bani publici, dar cu bătăie mai lungă decât de obicei, este promovarea administrativă, în așa numită presă scrisă. Pentru acest lucru, în 2024, CJ Dâmbovița, pare hotărât să bată orice record. Doar în prima lună a anului (ianuarie) au fost alocați, din bugetul public, aproape 30.000 de euro.

Foto: Captură contracte atribuite în SICAP (ianuarie 2024)
Prin patru (4) contracte subsecvente, toate atribuite direct, în ziua de 12 ianuarie 2024, CJ Dâmbovița a cumpărat publicitate administrativă în “presa scrisă din Dâmbovița”. Aceste contracte vizează doar segmentul de print, adică fără segmentul on-line inclus, acolo unde alocările, pentru anul în curs, nu au fost făcute încă.

În luna august a anului 2023, în urmă unei solicitări în baza legii 544/2001, a liberului acces la informații de interes public, Valahia Media a primit, din partea CJ Dâmbovița, informația potrivit căreia instituția a alocat, în 2023, suma de 291.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro) pentru publicitate media, în contracte încheiate cu nu mai puțin de 33 de entități media (pentru detalii click mai jos, pe link, articol Valahia Media din august 2023).
Dacă aproximativ 60.000 de euro a fost toată alocarea din 2023, ei bine, în anul 2024 această alocare va fi, probabil, mult mai mare. Conform datelor oficiale, existente în sistemul de achiziții publice (SICAP), CJ Dâmbovița a achiziționat servicii de promovare și de publicare anunțuri în cotidian județean tipărit de la două (2) entități media, respectiv Jurnal Media Top (cotidian Jurnal de Dâmbovița, un ziar cu un tiraj de câteva sute de exemplare) și Advertising Ad.Connect SRL (ziar tipărit Observ News, un ziar ce nu există în print, practic, tirajul fiind de-a dreptul secret, posibil chiar inexistent).


Cj Dâmbovița a încheiat (prin achiziție directă) 4 astfel contracte (două în valoare de 9999,60 de euro și altele două în valoare de 3999,80 de euro), cu o valoare totală de 28.000 de euro (n.m.- o “inginerie” făcută pentru a nu fi un contract cu o valoare mai mare de 10.000 de euro, trecut la achiziție directă)


Firmele câștigătoare se obligă să publice anunțurile furnizate de CJ Dâmbovița, în paginile ziarelor deținute, la un preț de 3-3,5 lei per centimetru pătrăt (sau grup de cuvinte), din spațiul de publicație. Ambele publicații sunt apropiate (politic și administrativ) de conducerea CJ Dâmbovița. Una dintre firme chiar figurează ca fiind fără angajați (Ad Advertising Connect, ce figurează în statisticile oficiale din anul 2020) iar alta (Jurnal Media Top, înființată în 2012) având 4 angajați.. Fiind evident că nu criteriile audienței, al vechimii firmei sau al numărului de angajați (deci susținerea economică a mediului privat) au fost cele care au fost determinante în atribuirea acestor contracte, ci, cel mai probabil, cu totul alt fel de criterii.

Un calcul simplu arată că în 2023, teoretic măcar, CJ Dâmbovița a alocat 60.000 de euro pentru publicitate în media, către 33 de entități, iar în anul 2024, doar în luna ianuarie, către doar două entități, a fost alocată suma de aproape 30.000 de euro. Urmează, cel mai probabil, și celelalte alocări, ceea ce va duce totalul anual, în 2024, la o sumă cu mult mai mare decât cea din 2023.
Problema majoră a acestui tip de alocare este că, în spatele aparenței unei promovări administrative (oricum inutilă în această formă) se poate vorbi de o promovare a altor interese, mai degrabă politico-financiare. O promovare ce ar fi chiar în regulă, dacă nu ar fi folosite fondurile publice, adică banii tuturor, până la urmă. Totul făcut netransparent. În plus, a spera măcar la o abordare imparțială și echitabilă, față de toți concurenții electorali, în anul electoral 2024, în cazul acestui tip de entități media, este, trebuie să recunoaștem, cel puțin o naivitate, ca să folosesc un eufemism.
P.S.
În măsura în care va fi posibil, Valahia Media va continua să devoaleze astfel de derapaje, unele ce se pot înscrie la capitolul cheltuieli nejustificate obiectiv, din fondurile publice, în județul Dâmbovița.

Tot în măsura în care este posibil, rugămintea ar fi ca, măcar, la preluarea informației, din acest spațiu, să fie precizată sursa acesteia, gestul fiind un minim ajutor acordat, în condițiile în care acesta, spațiul Valahia Media, nu este subvenționat din fonduri publice, iar veniturile comerciale sunt constant amenințate, prin ingerințele și influențe externe, unele de natură politico-administrativă.
1 Reply to “CJ Dâmbovița, anunțuri de aproape 30.000 de euro cumpărate din banii publici, în (pseudo)ziare locale, doar în ianuarie 2024!”