În urmă cu doar câteva zile (n.m.- 11 ianuarie 2024) FIFA (Federația Internațională de Fotbal Asociații), adică organismul suprem al fotbalului, la nivel mondial, a anunțat operaționalizarea unei noi platforme online, în care sunt afișate (cu date exacte) toate cluburile din lume ce au interdicții la legitimări de noi fotbaliști, din cauza unor litigii nestinse, unele de ordin financiar, cu fotbaliști ce au fost legitimați la aceste grupări.
Sursa foto: www.fifa.com
Această veritabilă “listă neagră”, a celor de la FIFA, cuprinde 11 echipe din România. Doar trei dintre acestea fiind încă în activitate. Altele 8 (ACS Poli Timișoara, Academica Clinceni, FC Brașov, ASA Târgu Mureș, Astra Giurgiu, SC Bacău, Gaz Metan Mediaș și Pandurii Târgu Jiu.) fiind fie desființate sau nemaifuncționând cu echipe de seniori.
Cele trei “păcătoase”, în momentul de față, ce încă mai sunt în activitate, din România, sunt: AFC Hermannstad (Liga I, cu posibilitatea de ridicare a interdicției imediat ce se stinge litigiul), Viitorul Pandurii Târgu Jiu și Chindia Târgoviște (ambele din liga a II-a).
(…) o interdicție de înregistrare este una dintre potențialele măsuri disciplinare care pot fi impuse cluburilor de către organele judiciare ale FIFA sau de către Tribunalul de Fotbal. Odată ce a fost impusă o interdicție de legitimare, clubul în cauză va fi împiedicat să înregistreze noi jucători, fie la nivel național, fie internațional și fie ca amatori, fie ca profesioniști, pe toată durata măsurii. Prin urmare, clubul va putea să înregistreze noi jucători din nou numai după ce a executat interdicția în întregime sau în cazul în care interdicția este ridicată de administrația FIFA (de obicei, după finalizarea uneia sau mai multor acțiuni specifice de către club).
Traducere comunicat de presă FIFA (emis la lansarea noii platformei online)
Foto: Captură site platformă FIFA (https://knowledge.fifa.com/registration-bans); Sublinierea (roșu) aparține Valahia Media
Pentru Chindia Târgoviște măsura a intrat în vigoare la data de 1 decembrie 2023, după cum precizează FIFA. Măsura a fost luată după ce clubul târgoviștean a fost reclamat, la FIFA, de către fostul lor jucător, ceceno-rusul Rassambek Akhmatov, jucător ce a activat la Chindia în perioada când echipa evolua în Liga I. Față de acesta, clubul are o restanță salarială (conform celor mai recente informații) în cuantum de 107.000 de lei (aproximativ 21.000 de euro).
Foto: Rasssambek Akhmatov (sursa foto-gsp.ro)
Practic, în momentul de față, Chindia Târgoviște este blocată intern și internațional la orice fel de transfer de jucători, pănă când litigiul cu Akhmatov nu va fi stins, iar FIFA nu va spune (o procedură de durată) că cei de la Chindia au scăpat de pedeapsă. De remarcat este și faptul că, în precedentele situații, de echipe românești ce au ajuns în această situație, în marea majoritate a cazurilor, s-a ajuns la desființarea echipelor.
În Dâmbovița, o situație similară a fost la CSM Târgoviște (echipa de baschet feminin) când, tot din cauza unor litigii financiare, cu un fost antrenor în acest caz, clubul a ajuns în pragul desființării, iar timp de 10 ani (2013-2023) echipa a fost abandonată, practic, fiind cel mult la limita supraviețuirii (vezi articol Valahia Media, mai jos, despre subiect).
Cu alte cuvinte, în Dâmbovița există “experiență”, din această perspectivă, a litigiilor internaționale nerezolvate. Revenind la Chindia Târgoviște, trebuie remarcat faptul că absolut nimeni, ca și în cazuri precedente, nu este dispus să își asume vreo vină. De la acționari, la conducători de club sau zecile de angajați cu funcții de conducere (toți plătiți, până la urmă, din fonduri publice) ce s-au perindat pe la Chindia Târgoviște până acum.
Clubul anunță, momentan, doar plecări de la echipă (vezi foto, mai jos), alte informații lipsind cu desăvârșire din comunicarea (oficială) celor de la Chindia Târgoviște. Echipa pare mai degrabă una abandonată, de toți cei cu putere de decizie. O decizie ce a aparținut unor oameni ce, se poate spune și așa, nu au prea fost interesați de capitalul de simpatie și încredere investit de marea masă de iubitori ai fotbalului și sportului, din Dâmbovița, în echipă, ci au fost, mai degrabă, interesați, de capitalul electoral câștigat prin alăturarea lângă echipă, în vremurile mai bune ale celor de la Chindia.
Sursa foto: Captură pagina de Facebook AFC Chindia Târgoviște (12 ian.2024)
Nici măcar reîntoarcearea fostului președinte Marcel Ghergu (confirmată din mai multe surse, deja), în interiorul clubului, nu a fost anunțată oficial. Cel puțin până acum (14 ianuarie 2024). Iată, mai jos, un articol recent în care anunțam acest lucru.