Bun venit în “junglă”. Scapă cine poate!

Tăcerea însemnă consimțire. A trece cu vederea derapajele, atunci când acestea se produc, în mod evident, este doar echivalentul acceptului pentru nefirescul lucrurilor. Cum numai despre firesc nu se poate vorbi acum (pandemia de coronavirus), se pare că unii au început să gândească, privind realitatea prin “ochiul”denaturat al unei lentile, a puterii efemere, ce, cred ei, le dă dreptul să stabilească norme pentru toată lumea și să le aplice diferențiat. Statul român ( nu numai el) a eșuat! Probabil că așa ar fi trebuit să încep. De ce o declarație atât de categorică? Hai sa gândim singuri, fără partis-pris-uri politice, și dacă următoarele imagini reprezintă normalitatea (fie ea și în vremuri anormale) atunci nu ar mai fi nimic de spus.

În stare de alertă, cu reguli destul de clare și în ceea ce privește slujbele de înmormântare (în România), pentru a se respecta o minimă distanțare socială și, în același timp, pentru a asigura, măcar teoretic, o protecție medicală la nivel social, ce să împiedice răspândirea unui virus (COVID 19, în cazul de față), derogarea de la regulă a consființit, prin dimensiunea evenimentului, anularea statului. De fapt a puterii statului de a impune reguli, de acum înainte. O derogare, de asemenea proporții, nu va duce decât la compromisuri ulterioare, pe care statul va trebui să le facă pentru a putea ține în frâu revolta socială. Concret, înmormântarea ÎPS Pimen, fost Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, decedat după ce a fost infectat cu coronavirus, a decurs așa (Sursa foto și video realitateadesuceava.net)

Ce spune prefectul de Suceava: „Există o aprobare de la nivel central. Există o solicitare în acest sens de la Mitropolia Moldovei către INSP, care și-au dat avizul și, ulterior, către instituțiile din subordinea comandantului acțiunii, domnul secretar de stat Raed Arafat. Noi am respectat ce ni s-a cerut. Noi ne-am asigurat că de la slujba de înmormântare până la locul unde va fi înmormântat ÎPS Pimen să nu fie probleme”.

Ce spune Raed Arafat, conform recorder.ro:

„Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru”, a declarat Raed Arafat. 

Mii de oameni, din focarul de coronavirus de la Suceava (peste 3000 de cazuri, chiar și fără eroarea de rapoartare din momentele inițiale ale epidemiei, sute de morți, oficial, din cauza coronavirusului, în judetul din N-E țării) au luat parte, timp de două zile, la funeraliile ÎPS Pimen. Regulile au fost respectate, spun reprezentanții Bisericii. Fără comentarii-urmăriți imaginile. Ar fi fost la fel dacă regulile stabilite pentru toată lumea,în astfel de cazuri, ar fi fost impuse si în acest caz (fără derogari)? Evident că nu. Mai urmăriți încă o dată imaginile și veți vedea că, chiar statul, s-a implicat în ceremonii și a fost parte a derogării, asigurând logistica și aglomerarea inutilă. Că le place sau nu unora, Statul, la momentul de față, este reprezentat de PNL ( la nivel decizional cel puțin).În momentul în care o astfel de decizie, precum cea de la Suceava, a fost luată, însemnă, tot teoretic, asumarea ca, pe viitor, de acum înainte, credibilitatea și impunerea regulilor să devină doar un simplu petic de hârtie, nerespectat de nimeni.Adio STAT, Adio reguli!Bun venit în “jungla” lui fiecarea face ce vrea, pentru că știe mai bine. “Fotografia” funeraliilor de la Suceava va funcționa precum o ghilotină, deasupra capului Puterii, amenințând să cadă oricând. Pentru conformitate, iată cum arată normalitatea, impusă prin lege, în caz de îmormântari, în timpul pandemiei de coronavirus, tot în România, dar în alt capăt de țără (în Timiș, la Periam)

Pentru că tot vorbim de reguli. Aproximativ la aceiași oră cu funeraliile de la Suceava, tot în Moldova, Opoziția, în cazul de față PSD, “respecta” regulile în timpul epidemiei de coronavirus, tot după bunul plac. Făra alte comentarii.Ar fi oricum inutile.

Concluzionând, măcar două segmente (conform sondajelor cele mai importante) din arhitectura puterii politice a statului român, actuală sau viitoare, sunt dincolo de legea asupra căreia au convenit că trebuie aplicată celor simpli (toate regulile din starea de pandemie). Că statul român, în cazul de față, prin o bună parte a reprezentanților săi, judecă cu dublă măsură, nu mai este o noutate. Cu doar aproximativ o lună în urmă (16 aprilie) aminteam de posibilitatea ca statul să eșueze, prezentând modul de abordare, în plină stare de urgență, în cazul a două adunări publice, din județul Dâmbovița.Pentru readucere aminte, despre moaște și rugăciuni în mijlocul străzii, tratate ca evenimente din lumi diferite, dar în același stat, cu aceleasi reguli aplicabile puteți reciti aici (Eșuarea statului. Ochestiune de timp?)

Între timp am ajuns unde? Se poate vedea mai sus. Unde sunt alții? Păi:

În rest: Bun venit în “jungla” coronavirus. Scapă cine poate! Statul, cel mult, se va apara pe sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *