Este deja o tradiție, la Târgoviște cel puțin, ca la momentul în care se votează bugetul localității, probabil cea mai importantă hotărâre pe care o ia plenul unui consiliu local, de-a lungul unui an, ca nimeni să nu scoată o vorbă. S-au dus vremurile de altă dată când partidele purtau adevărate “războaie” verbale, în care erau contestate sau lăudate alocările făcute de unii, sau solicitările altora (n.m.- prin amendamente la buget, cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată). De deja mulți ani, la Târgoviște, bugetul, cu toate capitolele sale, se discută, în cel mai bun caz, doar în spatele ușilor închise. Și nu într-o ședință publică (cea de consiliu), cum ar fi normal, fiind vorba despre o hotarâre ce influențează hotărâtor viața unei întregi comunități.
Ei bine, nu. Vorba vine, “bine”, că numai bine nu este, de fapt. La Târgoviște, cei 21 de magnifici ai momentului, și i-am numit aici pe cei 21 de consilieri actuali (12 PSD, 5 PNL, 2 USR, 1 PMP și 1 Pro-România) nu au nicio idee personală, nicio nemulțumire (legat de buget ,cel puțin), nicio propunere. Ei doar votează ce spune conducerea. În cazul de față primarul orașului, cel care, scriptic, întocmește proiectul de buget (prin aparatul propriu, de fapt, evident), cel ce urmează a fi aprobat.
Poate că ar fi și normal pentru cei 12 consilieri de la PSD, al căror șef, pe linie de partid, este, în acest caz, și primarul Târgoviștei, Cristian Stan. Totuși, edilul șef al Târgoviștei, din ce știm, nu era șef și la PNL, USR-Plus, PMP sau Pro România. Sau, mai ști, poate că nu știam bine.
În aceste condiții, poate că nu ar mai trebui să mire pe nimeni că proiectul de hotărâre, prin care a fost adoptat bugetul municipiului Târgoviște, pentru anul 2023, a avut ca durată de dezbatere ( la ședința din data de 31 ianuarie când a fost și aprobat) doar vreo 2 minute, adică atât cât a durat lecturarea, în diagonală, a unor cifre și numere din structura bugetară, asă cum erau ele prevăzute în propunerea de buget oficială.
La vot, în absența unor aplauze la scenă deschisă (n,m.– doar asta mai lipsea ca să fie “tabloul perfect“) a ieșit un total de 17 voturi “pentru“, două abțineri și 1 vot ce s-a pierdut la numărătoare (n.m.– în sensul în care, la ședință, au fost 20 de consilieri prezenți, dintr-un total de 21, dar la proiectul de hotărâre, privitor la buget, au ieșit la calcul doar 19 voturi, unul dintre consilieri alegând probabil să nici nu mai voteze). Oricum, nici nu (mai) conta., majoritatea era de mult asigurată (n.m.– de alianța PSD+PNL).
Chiar și în condițiile în care la Târgoviște proiectul de buget ar fi fost perfect, cel mai bun din lume, iar la comisiile de specialitate ( tot în spatele ușilor închise, până la urmă), cele ce preced votul efectiv, s-ar fi lămurit toate nelămuririle, modul de a acționa al consilierilor locali de la Târgoviște (n.m.- fără măcar o întrebare, sau o nelămurire, oricât de ineptă, ca să nu mai vorbim de vreo propunere) face ca ședințele de consiliu local să semene cu o ședință de partid, una unde se bifează programul de lucru și taxele de membru, dar cu diferența că, în cazul de față, la ședința de consiliu, nu se ia, ci se dă (banii pentru prezență la ședința, chiar dacă inutilă, prezența adică).
Am o vagă presimțire că la Târgoviște, în 2024, anul ăla cu multe rânduri de alegeri, pe listele de vot vom vedea ori un singur partid, ori, în cel mai bun caz, o înșiruire de genul: PSD 1, PSD 2, PSD 3, etc.
Prea se străduiește toată lumea să ne arate că social democrații sunt cei mai buni și nimeni nu are nimc de obiectat și de adăugat. Așa o fi. Sau…