Apă nu-i, hoție și prostie din belșug

Am decis să revin asupra unui subiect, ce a beneficiat de un spațiu generos de prezentare, în pagina Valahia Media. Asta pentru că insistența revoltătoare cu care se fac prostiile, de către cei care  gestionează domeniul, este de-a dreptul înfiorătoare.

Este vorba  despre domeniul “alimentare cu apă potabilă a populației și servicii de canalizare”(n.m. nu neapărat oficial cu această denumire) și  despre problemele generate, aproape în totalitate, de incapacitatea celor ce ar trebui să gestioneze acest domeniu. Aplicat, încă o dată despre Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD). Pentru cei cu mai multă răbdare, amănunte despre situația de-a dreptul incredibilă de la această Companie puteți găsi aici și aici, dar nu este obligatoriu să lecturați și aceste materiale, pentru a înțelege dimensiunea exactă a dezastrului către care se îndreaptă CATD, un dezastru în care victime colaterale sunt dâmbovițenii. Toți dâmbovițenii.

Cu doar câteva zile în urmă (26.10.2018) Consiliul Local Municipal Târgoviște( fără excepție, toți consilierii) a aprobat mandatul reprezentantului CLMT, în AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) de la Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița, ce va avea loc în data de 31 Octombrie 2018. O ședință în care va fi votată rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli. Deasemenea o ședință unde reprezentantul acționarului majoritar (CLMT) decide practic soarta votului. Cu riscul de a plictisi, am făcut această intoducere pentru a prezenta cât mai exact cu putință procedura, poate și pentru cei mai puțin familiarizați cu rigoarea birocratică.

Pe scurt : Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița, societate comercială susținută din fonduri publice și care folosește o resursă naturală, încasând bani de la toată lumea, din aria sa de funcționare (PERSOANE FIZICE ȘI JURIDICE), anunță că a mers prost în 2018, mai prost decât estimase și vrea să cheltuie mai mult decât estimase, deși planul de venituri, anticipate la început de an, nu mai are cum să fie îndeplinit.

 

Nu vă revoltați încă pentru că nu ați văzut tot.

De ce a mers “prost” în 2018? Citiți și vă “cruciți”.

Foto 2

Veniturile (foto 2) vor scădea cu suma de 2.460.834 de lei, pentru că s-a înregistrat o cantitate diminuată, față de ultimii ani, de precipitații, în perioada ianuarie-august 2018 și pentru că “apa uzată provenind de la agenții economici, cu surse proprii, s-a redus, din cauza restrângerii activității acestora”.

Foto 3

Argumentul reducerii veniturilor, pasând responsabilitatea în bazinul gol al apei de ploaie,(foto 3– lac de acumulare Pucioasa, octombrie 2018) este doar o consecință firească, a tăcerii celor ce plătesc, lună de lună, fără să cârtească, această suprataxă aberantă. Pentru că nu a plouat suficient CATD nu își face planul și la fel de vinovați sunt particularii, ce au întâmpinat probleme financiare, în anul “economic extraordinar 2018” (n.m. decretat așa la nivel național, nu mai spun de cine și de ce). “Particulari” ce și-au restrâns activitatea și nu au mai consumat apă cât să își facă planul CATD.

Credeți că e tot? Stați să vedeți cheltuielile

În mod normal, când bugetul de venituri nu este îndeplinit, chiar și cu justificări aberante ,de genul celor amintite anterior, probabil v-ați gândit că a fost ajustat, în minus, și bugetul de cheltuieli, pentru a diminua eșecul managerial (așa cum ar fi normal). Nu ați ghicit.

Foto 4

129.000 de lei suplimentar, față de ceea ce era planificat inițial (Foto 4), la întocmirea bugetului anual, sunt solicitați pentru “contracte de protocol și publicitate, obiecte de inventar,colaboratori” (n.m. PFA-uri fantomă, de care nu este neapărat nevoie, pentru citire contoare, atâta timp cât s-a implementat sistemul de raportare electronică). Chiar dacă suma pare derizorie, în comparație cu dimensiunea diminuării veniturilor (aprox. 2,5 milioane de lei) am prezentat-o pentru a da dimensiunea exactă a unei discipline financiare, ce face parte doar teoretic din strategia de management a CATD.

Totuși, pentru că există tendința ca, în cazul celor mai puțin avizați, să existe percepția că aceste sume, prevăzute la capitolul cheltuieli, reprezintă totalul, precizez că: Nu este așa!(totalul estimat al cheltuielilor CATD, în 2018, este de aprox.61 milioane de lei). Am amintit aici doar suplimentările de moment. Analiza riguroasă venituri/ cheltuieli se prezintă astfel:

Profit contabil (după deducerea impozitului pe profit) estimat, după rectificare, 1,9 milioane de lei.

Profit estimat la întocmirea bugetului 4,1 milioane de lei.

 

Cu alte cuvinte, o societate profitabilă, dar căreia i se permite să facă ce vrea cu banii, în cazul de față ai dâmbovițenilor, cărora, de la an la altul, l-i se facturează o apă din ce în ce mai scumpă (n.m. valoarea per mc), iar pe factură se adaugă alte taxe (cum este apa de ploaie, calculată per abonat, în funcție de precipitații și suprafața deținută). De ce? Pentru că nimeni nu spune nimic, cum este și cazul celei mai recente ședințe de CLMT unde, transpartinic și fără vreo obiecție (mai puțin o ironie venită dinspre conducerea primăriei),dar și la adăpostul absenței aproape cvasigenerale a unor “observatori”,  din afara sistemului (nu că ar fi putut pune întrebări), s-a votat mandatul reprezentantului CLMT, reprezentant ce va da girul pentru modificările amintite anterior. În ritmul acesta, s-ar putea ca un eventual 2019 mai secetos să fie taxat, de către CATD, cu suplimentarea la plată, pentru dâmbovițeni, inclusiv a consumului de apă estimat din concediile petrecute peste hotare (ale județului sau ale țării). Vi se pare absurd?

Până mai “ieri” și cele prezentate anterior păreau de domeniul absurdului, și nu o realitate palpabilă ce, finalmente, va ușura suplimentar buzunarele tuturor abonaților CATD.

1 Reply to “Apă nu-i, hoție și prostie din belșug”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *