Când Richard Wagner scria penultima sa operă, denumită Götterdämmerung (Amurgul zeilor), s-a gândit doar la “Apocalipsa vikingilor” (Ragnarök) și, evident, nu avea (aproape) nicio legătură cu ceea ce veți putea citi în următoarele rânduri. Am împrumutat titlul, și parțial ideea, pentru că reprezintă, într-o bună măsură, ilustrarea perfectă a unui subiect.
Cineva spunea că televiziunea, prin extrapolare televiziunile, reprezintă zeul/zeii evului nostru. La tubul catodic se închină, și îi închină viețile, cei mai mulți dintre semeni noștrii. Fie că recunosc sau nu. Numai că ,“zeii tubului catodic” au zeul lor (n.m. nu mai e cazul de tub catodic, în 2019, știu, dar am păstrat sintagma doar pentru farmecul ei, oarecum anacronic). Un “zeu” la care se închină, care îi trage la răspundere și, din când în când, de urechi. În cazul în care analogiile au fost prea vagi, vorbesc despre posturi tv și organismul de control și coerciție denumit, în România, CNA (Consiliul Național al Audiovizualului).
Instituția (CNA-ul) este momentan doar un instrument în mâna și la cheremul puterii politice ce, prin intermediul celor 11 membri ai consiliului, cu drept de vot (îi puteți vedea aici) , împarte, se spune, dreptatea.
De fapt, aplică sancțiuni celor ce se abat de la normele de conduită prevăzute de Codul Audiovizualului. Un cod ce dacă ar fi respectat ad literam, de către toată lumea (n.m. posturi tv și de radio) ar genera falimentul instituțional. Un cod ce, dacă ar fi pus în aplicare, pentru toată lumea, ar genera, în aceiași măsură, falimentul instituțional, dat fiind faptul că orice derapaj sancționat, urmat la o ulterioară abatere, sancționată la rândul său cu o “amendă” mai consistentă, conform normelor, ar duce extrem de repede la imposibilitatea achitării amenzilor și implicit tot la faliment.
Că sancționarea este făcută după criterii ce nu au legătură cu normalitatea este deja de domeniul evidenței, și nu de ieri, de azi. Principiul aplicat fiind mai curând “pe ai noștri îi dojenim, pe ai lor îi hăcuim” (este rima cea mai la îndemână, una ce probabil ar fi sancționabilă, conform codului audiovizual).
Recenta sancțiune, aplicată postului Realitatea TV (detalii aici) prin care, practic, postul este obligat să renunțe la emisie timp de 10 minute, în prime time, reprezintă și motivul ce a “născut” acest articol.Pe cei ce sunt interesați de motivarea deciziei și de judecarea justeții sancțiunii îi invit să lectureze detaliile, din comunicatul CNA, cuprinse în link-ul de mai sus.
Mai importante sunt câteva amănunte ce probabil că nu le veți regăsi pe site-ul CNA-ului.
1.“După suspendarea celor 10 minute urmează jumătate de oră și după, înjumătățirea licentei. Până la sfărșitul anului se poate întâmpla asta… Este clar o încălcare a libertății presei. CNA este oglinda perfectă a Parlamentului de astăzi.”
Declarația îi aparține lui Valentin Jucan, fost membru al CNA, până de curând. Mă gândesc că știe ce spune. În rest fiecare poate să se gândească singur la consecințe, bineînțeles dacă acestea există.
2. În martie 2018 președintele CNA încasa 19.950 de lei lunar, iar omul care dădea cu mătura prin sediu vreo 2100 de lei lunar (aici câteva detalii) . În total vreo 125 de oameni (n.m. între timp și veniturile și numărul oamenilor au crescut). Bugetari, adică plătiți de stat ca să împartă dreptatea. Fără alte comentarii. Acestea sunt privilegiul cititorului.
3. CNA-ul are șapte membrii noi, din noiembrie 2018. După cum urmează:”Nicolae Balasa (propunere PSD din partea Senatului), Monica Gubernat (propunere PSD din partea Camerei Deputatilor), Elena Sorescu (propunere PSD de la Camera Deputatilor), Alexandru Cristea (propunere PNL din partea Senatului) si Eva Borsos Orsolya (propunere UDMR din partea Senatului).Presedintia a propus-o pe Cristina Ancuta Pocora, fost deputat PNL de Ialomita, iar Guvernul l-a propus pe actualul vicepresedinte al CNA, Rasvan Popescu.”(conform www.ziare.com). Iarăși fără comentarii. De fapt, doar atât:
Observați cum politicul este cel care dictează. De fapt, doar o parte a politicului.
O avea vreo importanță, la luarea deciziilor?
Am întrebat doar. Nu dați cu pietre.
4. Sancțiunea aplicată Realitatea TV, pentru încălcări ale codului deontologic, are în vedere emisiuni din august 2018, de când cu războiul jandarmi-protestatari, miting, gaze, diaspora, huligani, dictatura, lovitura de stat, Firea-prefect capitală, Dragnea, Carmen Dan, contradicții în declarații, anchete, plângeri penale, cred că știți povestea. Vorba vine,pentru că de analizat Procuratura tot analizează, ce s-a întâmplat. Cred că oricum mai curând aflăm cine l-a împușcat pe Kennedy. Am amintit doar pentru faptul că sancțiunea putea să nu mai existe, dacă se mai prelungea puțin analiza. Intervenea așa numita tardivitate, cum s-a mai întâmplat, la CNA. Atunci când abateri grave, pur și simplu, nu au mai fost discutate, pentru că nu au avut timp, onor membrii din CNA, să formeze un cvorum de ședință, ca să analizeze. Nu spui despre cine era vorba. Ai lor…știu mai bine.
Tablou –Ragnarök
Sunt doar patru repere, patru borne, la amurgul zeilor. De ce amurg? Pentru că, într-un fel sau altul, zeii nu mai pot sau nu mai au răbdare să facă dreptate. Și au ales să se certe, dacă e bine să mai existe “cuvântul”– libertatea de expresie. Și dacă da, care dintre zei are voie să îl rostească.
Au uitat că fără “cuvânt” nu există nimic. Nici chiar ei.