Trăind în enclave personalizate, ale adevărului, uităm, cel mai adesea, că realitatea, dincolo de subiectivismul percepției individuale, este compusă din adevăruri multiple. Un fel de puzzle, ce poate fi rezolvat doar adunând și adevărurile celorlalți. Pentru că deslușirea puzzle-ului presupune și ajutor, Valahia Media vă propune nu răspunsul, soluția câștigătoare, ci doar câteva amănunte, ce s-ar putea să vă ajute, la formarea imaginii de ansamblu. Așadar, România 2018 în câteva cadre, acum la final de an. “Cadre” (frame-uri, pentru pasionații de universalism lingvistic) ce au constituit și subiecte, abordate pe parcursul acestui an. (Re)Citițile în cheie personală, pentru că răspunsul, la eventuale întrebări, nu poate fi decât la fiecare în parte, dintre cei ce au răbdarea de a afla și adevăruri de fundal.
Astăzi-Cadrul 1
[icon type=”vector” icon=”brankic-icon-number11″ size=”32″ icon_color=”#1e73be” hover_animation=”border_increase” ]Porcii lor și porcii noștri
La începutul lunii septembrie, sub titlul “Războiul porcilor”-schimbarea lumii(clik pentru aducere aminte) vă spuneam, în câteva rânduri și imagini, ce înseamnă Pesta Porcină Africană și ce se întâmplă în România. Subiectul, chiar dacă a dispărut din prim-plan, este încă de actualitate. Care este realitatea, cel puțin la nivel de statistică, la început de decembrie?
289 de localitați afectate, din 17 județe,
cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale)
și 234 de cazuri la mistreți.
În total au fost eliminați 361.132 de porci afectați de boală.
Este statistica oficială. De fapt, sunt 18 județe, dar, în cronologia oficială, nu a fost introdus județul Dâmbovița. De ce? Răspunsul oficial este următorul:
“Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la aceasta dată (n.r. 25 noiembrie 2018) 5 focare in județul Satu Mare si singurul focar din județul Dâmbovița.”
Ce importanță are încă un județ în plus pe hartă? Are. Pentru cei ce nu știu, în Dâmbovița singurul focar a fost înregistrat la Lucieni, o localitate situată în apropiere de Târgoviște. Doi porci bolnavi, carantină, 40 de zile de restricții, focar declarat liber de PPA, după această perioadă. Ca și cum n-ar fi fost nimic. A fost sau n-a fost? Ce importanță are. Oamenii și-au sacrificat porcii, de frică că le vor fi luați din bătătură( așa sunt normele de combatere a răspândirii bolii). Se întâmpla la debut de octombrie. Ce se întâmplă acum, care este adevărul local, piesa din puzzle-ul mare al “pestei porcine africane, în România”?
Într-o țară precum România, în care pesta porcină africană a făcut ravagii, iar sute de mii de suine au fost eutanasiate, statul vinde carne de porc mistreț, principalul element de propagare a pestei porcine africane. În Dâmbovița, județ afectat de pesta porcină africană, Direcția Silvică Dâmbovița a anunțat mass-media că a scos la vânzare carne de porc mistreț.
Anunțul a fost făcut de Direcția Silvică Dâmbovița, prin intermediul unui email(foto) adresat presei dâmbovițene. În acest document se precizează doar că:
“Directia Silvica Dâmbovița oferă carne de vânat,MISTREȚ, la prețul de 9 lei/kg cu TVA.Livrarea se va efectua de la Centrul de Fructe Ulmi, localitatea Ulmi, jud. Dâmbovița”
Existând și un număr de telefon și o persoană de contact.
În fiecare an, Direcțiile Silvice Județene fac astfel de anunțuri. Asta pentru că există așa numitele cote de colectare pentru vânat. În fapt, un ordin de ministru, de la Ministerul Apelor și Pădurilor, prin care se stabilesc animalele ce pot fi vânate, pe raza fiecărui ocol silvic din țară. (foto exemplu, ordin pentru sezon 2018-2019).
În Dâmbovița, spre exemplu, în sezonul de vânătoare 2018-2019 pot fi împușcati (colectați) 533 de porci mistreți, confom ordinului de ministru amintit anterior.
Din acest punct de vedere, nu ar fi nimic neobișnuit. Numai că, în 2018, pesta porcină africană a făcut ravagii în Romania, fiind unanim acceptat faptul că boala a ajuns în țara noastră adusă de porcii mistreți. Ca urmare, sute de mii de porci domestici, au fost deja sacrificați argumentul folosit fiind acela că PPA se poate răspândi rapid la animalele sănătoase, dacă acestea se află în zona unde boala a fost localizată.
În aceste condiții statul, prin Direcția Silvică Dâmbovița (n.m. și nu numai), se pregătește să vândă carne de porc mistreț. Asta în condițiile în care și resturile animale, provenite de la un animal bolnav de PPA, pot duce la răspândirea bolii. Cu toate că există asigurări că acest produs provine de la animale sănătoase, cum însă la fel de sănătoase erau și animalele ce au fost sacrificate, fiind luate de la proprietari. Rămâne întrebarea:
De ce măsurile de prevenție, aplicate la porcii domestici,
respectiv eutanasierea și incinerarea carcaselor, nu se aplică și porcilor sălbatici?
Mai ales în condițiile în care aceștia nu pot fi localizați cu certitudine, ca aparținând unui anumit areal geografic.
După cum aminteam, în articolul precedent, dedicat acestui subiect (clik aici)
Pregătiți-vă! Războiul asta nu are nici un învingător, pe termen scurt.
Pentru un termen mai lung, noi, românii, s-ar putea să nu prea avem răbdare.
P.S.
Concluzia rămâne valabilă și acum. Acesta a fost cadrul 1. Eventualele răspunsuri, la întrebări formulate în acest articol sau doar născute de subiect, așa după cum spuneam, aparțin cititorului.
A bon entendeur, salut!