A început școala! În principiu, fiecare face ce vrea, indiferent de reguli. O fi bine, o fi rău?

Aproape 3 milioane de copii au început noul an școlar ( 2021-2022) în data de 13 septembrie. În afară de faptul că, în conformitate cu normele momentului, masca sanitară de protecție este obligatoriu a fi purtată, în preajma și în interiorul spațiilor de învățământ (n.m. normele sanitare anti covid-19) nimic nu s-a schimbat, față de, să zicem, acum două decenii în urmă. “Popa”, “primarul”, “polițistul”, dar și oamenii politici, s-au înghesuit, și în 2021, să le spună celor mici, în prima zi de școală,… mai nimic. De fapt, ca de obicei, au venit să își facă poze și să arate că le pasă, în special pentru părinții celor mici ( ei au dreptul să voteze, nu-i așa?).

De la rugămintea adresată părinților și cadrelor didactice ( de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu) de a evita, pe cât se poate, aglomerarea în spații restrânse, în prima zi de școală, din cauza situației epidemiologice actuale ( pandemia de covid 19) oricum s-a ales praful. Primii care au ignorat-o ( era doar un sfat, până la urmă) fiind chiar cei care au adresat-o.

Dâmbovița, debut de an școlar în mediul rural -13 septembrie 2021 ( sursa foto- Corneliu Ștefan/ facebook)

De la un capăt la altul al țării, “desantul” politicului, în unitățile de învățământ, a fost regula și nu excepția. Din cele mai izolate comunități rurale și până în mijlocul orașelor reședință de județ, aproape nicio unitate de învățământ nu a scăpat de “inaugurarea” noului an școlar alături de politicienii locali. De multe ori în aglomerații plicticoase și, poate, chiar periculoase, în care cei mici au stat cu orele ca să asculte cuvintele oricum fără auditoriu, rostite de politicieni.

Dincolo de vechile metehne și “canoane”, în momentul de față, septembrie 2021, în România, epidemia de covid-19 atinge noi recorduri de la o zi la alta, iar cei 162 minori internați în spitale, fiind infectați cu covid-19 (n.m.- în data de 13 septembrie, 152 fiind internați în secții și 10 la ATI.), nu vor rămâne singuri, prognozele fiind, (n.m.- dat fiind trendul de evoluție a bolii și atitudinea de ignorare a pericolului) de creștere accelerată a numărului de bolnavi, cu forme medii și grave ale bolii. Adică cei care au nevoie de tratament medical în spital.

Târgoviște- Debut an școlar 2021-2022 ( Scoala “Coresi “și Scoala “Ioan Alexandru Brătescu Voinesti”)

Doar 61% din personalul educațional a fost vaccinat anti covid-19, oricum un procent cu mult mai mare decât cel al populației generale ( doar 32% în debutul lui septembrie, în România, al doilea cel mai mic procent din Europa, după Bulgaria). Școlile vor trece în sistem de învățare online,când gradul de incidență a bolii atinge pragul de 6 la mie, în localitatea unde se află unitatea de învățământ. În Dâmbovița, gradul de incidentă este de 0,5 la mie, per total judet. La Moroieni, momentan ( grad de incidență 2,17 la mie, în data de 13 septembrie), este singurul loc unde există pericolul trecerii la învățământul online, dacă se menține creșterea actuală. În mediul rural, din Dâmbovița, ca în aproape toată țara, gradul de vaccinare a populației NU este deloc la cote ridicole, ba din contră (10-15% maxim, existând și localități chiar cu sub 5% din populație vaccinată, cum este cazul la Cojasca).

“Untold “2021, Cluj Napoca ( 265.000 de participanți, timp de 4 zile. 75% dintre participanți erau vaccinați (2600 de persoane testate în data de 12 septembrie, ultima zi a festivalului, și doar 3 persoane confirmate pozitiv cu covid-19).

Luând în calcul și atitudinea lejeră, ca să folosim doar un eufemism, cu care este privit valul 4 al epidemiei (cauzat de varianta Delta), ca și normele de protecție, este de așteptat ca situația să degenereze rapid. În țară, secțiile ATI ( 633 de pacienți în data de 13 septembrie) au început să se umple rapid, fiind la un grad de ocupare mai mare decât cel înregistrat în aceiași perioadă din 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *